eur:
393.02
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter a magyar uniós elnökség legfőbb cselekvési fókuszairól beszélt

Bécsben tárgyalt a külgazdasági és külügyminiszter: az EU soros elnökségére való felkészülés jegyében megkezdődtek a konzultációk azért, hogy a magyar uniós elnökség a kormány számára legfontosabb célkitűzések tekintetében sikeres legyen.

Ausztria támogatására nagy mértékben számíthat Budapest két fontos EU-elnökségi célkitűzésében:

  • az illegális migrációval szembeni küzdelem sikeressé tételében és
  • az unió bővítésének gyorsításában a Nyugat-Balkán irányába.

Mindkettő elősegíti majd Magyarország biztonsági helyzetének javítását - mondta Szijjártó Péter, megjegyezve, hogy Ausztria is azon uniós országok közé tartozik, amelyek fellépnek az illegális migrációval szemben.

"Brüsszelben éles politikai váltásra van szükség a magyar álláspont szerint annak érdekében, hogy az unió ne vonzza, hanem megállítsa az illegális migránsokat" - hangsúlyozta a tárcavezető. Rámutatott: a nemzetközi jog szerint a menekült az első biztonságos országban kell beadja menekültkérelmét. Magyarország például az ukránok számára első biztonságos ország, de a délről, a nyugat-balkáni migrációs útvonalról érkezőknek nincs joguk bejönni Magyarországra és az EU-ba, hiszen biztonságos ország(ok)on haladnak keresztül. Szerbia, Észak-Macedónia, Görögország is biztonságos ország, ahogy Törökország is.

"Azt szeretnénk elérni, hogy az EU senkit ne kényszeríthessen arra, hogy a nemzetközi joggal ellentétesen bárkit a saját akaratán kívül be kelljen fogadnia.

Ragaszkodunk ahhoz, hogy csak mi magyarok dönthetünk arról, ki jöhet be az országba és hogy itt kivel élünk együtt" - közölte a tárcavezető.

Megjegyezte: az afrikai kontinens lélekszáma gyorsan nő, és Európának szerinte nem az ide érkezésben kell segítenie az afrikaiakat, hanem beruházásokkal, fejlesztésekkel, a felsőoktatás fejlesztésével, képzésekkel a növekvő lakosság megtartásában kell támogatnia a kontinens országait. Magyarország ezt meg is teszi: dollártízmilliókkal támogatja különböző programok által az afrikai országokat.

A magyar kormány álláspontja továbbra is az, hogy a nyugat-balkáni országok adhatnak új lendületet, energiát és inspirációt az EU-nak, ezért az EU-nak nagyobb szüksége van ezekre az országokra, mint fordítva.

"Szeretnénk, ha az uniós elnökségünk alatt minél több nyugat-balkáni országot hozzá tudnánk segíteni ahhoz, hogy újabb és újabb tárgyalási fejezeteket nyissanak meg"

- mondta Szijjártó Péter a folyamat gyorsításáról.

A megbeszéléseken szó volt

  • energetikai témákról, amelyeket a politikus nem részletezett, csak közölte, hogy Bécs megbízható partnere Budapestnek, és az éves magyar földgázfogyasztás több mint 20 százaléka (2,2 milliárd köbméter 2023-ban) Ausztriából érkezik.
  • Ausztria küzdelméről az ENSZ Biztonsági Tanácsába való jutásért 2027-28-as időszakra, amit a kormány továbbra is támogat, mert az osztrák racionális hozzáállásra a globális válságok kezelésében New Yorkban is szükség van.
  • az osztrák cégekkel való gazdasági együttműködésről, amelyet fenn kíván tartani a kormány.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×