eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Blue Bell, 2024. január 6.Joe Biden demokrata párti amerikai elnök kampánygyűlésen beszél a Pennsylvania állambeli Blue Bellben 2024. január 5-én. Az amerikai elnökválasztás 2024 őszén esedékes.
Nyitókép: MTI/EPA/Shawn Thew

Minden idők legdurvább kampánya jöhet az Egyesült Államokban – véli a szakértő

Hivatalosan is elindította kampányát Joe Biden amerikai elnök, míg Donald Trumpot megpróbálják kizárni a választási küzdelmekből. Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézetének tudományos munkatársa azt mondta az InfoRádióban, hogy nem megszokott Amerikában a most tapasztalt adok-kapok rögtön a kampányidőszak legelején.

Joe Biden hivatalban lévő amerikai elnök múlt hétvégén a Pennsylvania állambeli Blue Bellben hivatalosan is elindította kampányát. Beszédében azt hangoztatta, hogy Donald Trump kész lenne feláldozni a demokráciát saját hatalomra kerülése érdekében. Azzal vádolta elődjét, hogy nem ítélte el a politikai erőszakot, amikor 2021. január 6-án Donald Trump hívei ostrom alá vették a Capitolium épületét.

Donald Trump erre reagálva az Egyesült Államok legrosszabb elnökének nevezte Joe Bident, aki szerinte „igazi fenyegetést jelent a demokráciára, és rombolja az országot”. A korábbi elnök ismét elmondta: „a demokraták elcsalták az előző választást, és most is erre készülnek, ami nem fog sikerülni, mert megmutatták, hogy mennyire rosszak és inkompetensek”.

Meredek kezdés

Csizmazia Gábor az InfoRádióban elmondta: a kampány nem most kezdődött, gyakorlatilag több mint egy éve zajlik, a múlt hét végi hivatalos demokrata kampányindítóval azonban felgyorsulnak az események, mozgalmas és izgalmas időszak következik. A szakértő hozzátette: Joe Biden a múlt heti kampánygyűlésen lényegében a harmadik birodalomhoz, illetve a nácikhoz hasonlította Donald Trumpot és közvetve a követőit is. Mint fogalmazott, a válasz nem okozott meglepetést, nem számít újdonságnak, hogy Donald Trump változatlanul alkalmatlannak tartja a hivatalban lévő amerikai elnököt a pozíció betöltésére.

Az elemző szerint kölcsönös adok-kapokról van szó, ami megszokott jelenség, ugyanakkor megjegyezte, hogy „eléggé meredek ilyen felhanggal indítani” rögtön az elején.

Mindezek alapján arra számít, hogy durvább kampány lesz, mint amilyen volt a 2020-as elnökválasztás előtt.

A kampány részének tekinthető az is, hogy Colorado állam legfelsőbb bírósága decemberben hozott határozatában már az előválasztási indulás lehetőségéből is kizárta Donald Trumpot, aki fellebbezett az ítélet ellen. Február 8-án várható döntés az ügyben a legfelsőbb bíróságon. Csizmazia Gábor emlékeztetett, hogy Colorado állam legfelsőbb bírósága az Egyesült Államok alkotmányára hivatkozva megállapította, hogy a korábbi elnök zendülésben, lázadásban és a tömeg uszításában is érintett a 2021. január 6-i történésekkel összefüggésben. A vád szerint Donald Trump felbujtóként vett részt a szövetségi államhatalom megdöntésére irányuló eseményekben.

Csizmazia Gábor arra számít, hogy a Capitolum ostroma visszatérő kampányelem és „politikai érv” lesz a következő hónapokban Joe Bidenéknél. Ugyanakkor hozzátette, hogy amíg nem születik jogerős ítélet ebben az ügyben, illetve a Donald Trump elleni további eljárásokban, addig jogi szempontból nem állíthatja senki, hogy a korábbi elnök a fent felsorolt bűncselekmények szereplője vagy résztvevője volt.

A külpolitikában kevés a közös pont

A szakértő közölte: most még nehéz pontos megállapításokat tenni azzal kapcsolatban, hogy melyek lesznek Joe Biden és Donald Trump legfőbb tervei, mert jelenleg még nem ütköztetik a programjaikat. Úgy véli, a jelenlegi elnök egyértelműen folytatni szeretné az eddigi politikáját és végigvinné a demokraták meghirdetett reformjait. Ami biztosnak látszik, hogy

végleg elengedik a diákhiteleket, és az infláció lenyomására törekszenek majd.

Részben a Trump-féle program is erről szólhat majd, hiszen a republikánusok fő céljai között van a többi között az inflációcsökkentés, a gazdasági növekedés és az adócsökkentés is.

Külpolitikában viszont teljesen más irányt képzel el a két oldal. Csizmazia Gábor felhívta a figyelmet, hogy általában folytonosság jellemzi az amerikai külpolitikát, akkor is ha republikánus elnök követ demokratát vagy fordítva. Példaként hozta fel, hogy a Biden-adminisztráció a közel-keleti konfliktusban Izraelt támogatja, de nem mindegy, hogy a jövőben „milyen intenzitással” teszi ezt.

A szakértő szerint ha Donald Trump visszatér az elnöki posztra,

elképzelhető, hogy fontolóra veszi az Ukrajnának szánt támogatás, segélyezés csökkentését, Izrael esetében viszont szinte biztos, hogy ez nem jöhet szóba.

Hozzátette: ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban semmit sem lehet előre megmondani, mert a Kongresszus dönt, utóbbi soraiban pedig szintén lesz választás november 5-én.

Programok egyelőre érdemben nem hangoztak el a felek részéről, a pontos, részletes elképzelésekről akkor tudhatunk meg többet, amikor a pártkonvenciókon eldől, ki lesz a republikánusok, illetve a demokraták elnökjelöltje. A republikánus oldalon ez július 18-án derül ki, míg a demokraták augusztus közepén jelentik be hivatalosan kit indítanak a választáson. Hivatalos programot ezt követően hoz majd nyilvánosságra a két párt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×