eur:
394.85
usd:
367.87
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
16 January 2023, Lower Saxony, Hanover: Boris Pistorius (SPD), Interior Minister of Lower Saxony, speaks at an event organized by the Lower Saxony Police Helicopter Squadron at Hanover Airport. Following the resignation of Defense Minister Christine Lambrecht, Lower Saxonys Interior Minister Boris Pistorius (SPD) is to succeed her. The German Press Agency learned this on Tuesday from government circles. Earlier, several other media had reported. Photo: Julian Stratenschulte/dpa (Photo by Julian Stratenschulte/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Julian Stratenschulte/picture alliance/Getty Images

Boris Pistorius elárulta, miért lassultak be vészesen az ukrajnai fegyverszállítások

Németország az Egyesült Államok után Ukrajna második legnagyobb fegyver-, illetve lőszerszállítója. Kijev azonban elégedetlen a szállítások ütemével. A német védelmi miniszter szerint az Ukrajna által kifogásolt "lassúságnak" sem politikai, sem pénzügyi okai nincsenek.

Németország minden tőle telhetőt megtesz Ukrajna katonai támogatása érdekében – hangoztatta a német védelmi miniszter a ZDF közszolgálati televíziónak adott interjújában. A fegyveripar azonban a szándék ellenére nem tud ilyen gyorsan megfelelni a követelményeknek – érvelt Boris Pistorius, utalva arra, hogy a nyugati fegyverszállítások ütemével kapcsolatban ez általános probléma.

A szociáldemokrata miniszter – aki hosszabb idő óta Németország legnépszerűbb politikusa – ismételten hangsúlyozta, hogy Ukrajna második legnagyobb fegyverszállítójaként Berlin "messze megelőzi" a többieket. Ezzel összefüggésben külön kiemelte azokat a területeket – mindenekelőtt a légvédelmet –, amelyek különösen fontosak az Oroszország által indított háború immár második telén.

A német kormány a közelmúltban döntött úgy, hogy 2024-ben megduplázza, azaz nyolcmilliárd euróra növeli az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt. Egyelőre nem született döntés arról, hogy a rendkívüli költségvetési hiány miatt ez a célkitűzés marad-e, vagy több más tervezett kiadással együtt elbukik a szigorú megszorítások oltárán.

A miniszter visszautasította azt a kijevi állítást, amely szerint az ostromlott ország "túl keveset kap a győzelemhez, ugyanakkor ahhoz túl sokat, hogy a háború vesztese legyen".

"Azt nyújtjuk, amit tudunk" – fogalmazott Pistorius, szerinte ugyanez vonatkozik szinte az összes szövetségesre, illetve partnerre. Ráadásul – mint érvelt –, "nem az a helyzet, hogy miközben mi csak szállítunk, Oroszország azalatt tétlenkedik", erősödik az orosz fegyveripar is. Oroszország a szankciók ellenére folytatja a fegyvergyártást, még ha nem is a legkorszerűbb fegyverekről van szó – tette hozzá

Pistorius szerint nehéz megjósolni a háború további menetét. "Éppen ezért fontos és szükséges, hogy a szállítások folyamatosságára összpontosítsunk, függetlenül az esetleg felmerülő szűk keresztmetszetektől" - jelentette ki. Ez utóbbival kapcsolatban utalt arra, hogy a nyugati, ezen belül a német fegyveripar meghatározott területeken nem képes olyan gyorsan szállítani, amilyen ütemben arra szükség lenne. Ez vonatkozik például a lőszerekre, de a légvédelmi rendszerekre is.

"A tempót pedig nem lehet a végtelenségig fokozni" – jelentette ki. Pistorius szerint időre van szükség egy olyan üzem biztosításához, amely képes a lőszer- és robbanóanyag-készletek gyors és folyamatos előállítására.

A miniszter állást foglalt azzal az európai uniós célkitűzéssel kapcsolatban, amely szerint tavaszig egymillió tüzérségi lőszert szállítanak Ukrajnának.

"Már nagyon korán figyelmeztettem arra, hogy ez a szám túl magas.

Láttam ugyanis, hogy ezt a célt nem fogják megvalósítani" – hangsúlyozta a német miniszter. A cél olyan várakozásokat gerjesztett, amelyeknek nem lehet eleget tenni – jelentette ki.

A háború kilátásairól szólva nem értett egyet Philip Breedlove korábbi NATO-főparancsnok azon kijelentésével, amely szerint vezető nyugati politikusok nem akarják, hogy Ukrajna megnyerje a háborút. "Én ezt teljesen másként látom: inkább attól kellene tartanunk, hogy Oroszország, illetve Putyin nyeri meg a háborút. Ebben az esetben Németországban teljesen új biztonsági helyzettel kell szembenéznünk" " – vélekedett a miniszter.

Az Ukrajna és Oroszország közötti tárgyalásos megoldás lehetősével kapcsolatban annak a nézetnek adott hangot, hogy az esetleges tárgyalásokról csakis a két ország dönthet.

"A mi feladatunk, a mi felelősségünk egyértelműen az, hogy a csatamezőn, a háborús események terén olyan helyzetet teremtsünk, amelynek nyomán Putyin felismeri: ezt a háborút nem nyerheti meg, és ezért tárgyalóasztal mellé ül" - hangsúlyozta Boris Pistorius.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×