eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Background from colored lottery balls, top view. 3D rendering
Nyitókép: natatravel/Getty Images

Tarol a szerencsejáték, Németországban már 4,6 millió függő tippel

Németországban több mint egymillióan már kifejezetten szerencsejáték-függők – derül ki egy friss felmérés adataiból.

Elkészült Németországban az úgynevezett szerencsejáték atlasz, amelyet most hoztak nyilvánosságra, és pontos adatokat szolgáltat a játékszenvedély alakulásáról. A 2021-es felmárés adatait tartalmazó, 2023-as atlaszt a szövetségi kormány drogbiztosa mutatta be. Az NTV hírcsatorna által idézett Burkhard Blienert szerint Németországban 4,6 millió szerencsejáték-függő vam, aki már ennek tüneteit mutatja.

Körülbelül 1,3 milliót tesz ki azoknak a száma, akik immár nem képesek szabadulni a játékok szorításából, míg további 3,3 millióan vannak azok, akik a függőség határán vannak.

Ez utóbbiak esetében akut elvonási tünetek jelentkeznek. Például rövid kihagyás után visszatérnek a játékhoz, és igyekeznek szert tenni az "elmaradt" nyereségre. Mindez azt jelenti, hogy a 18 és 70 év közötti lakosság 2,3 százaléka "szerencsejáték-zavarral" küzd, ami 2001 óta mentális betegségnek számít.

A kormánybiztos szerint azonnali intézkedésre van szükség, például tiltaná este 11 óra előtt a sportfogadások reklámját, hogy ezzel a fiatalabb korosztály megfertőződését lassítani lehessen, mert a felmérés szerint a sportfogagók harmada már függőségi zavarban szenved.

Az elmúlt évben ugyanakkor – különösen az online játékosok körében – meredeken emelkedett azoknak a száma is, akik járóbetegként orvosi segítségért folyamodtak. Az atlasz, amelyet több, a függőségi problémákkal foglalkozó intézet állított össze, átfogó áttekintést nyújt a németországi szerencsejátékok témájáról, a jogi szabályozásról, az iparági helyzetről, valamint a függőség és a megelőzés problémájáról.

A szerecsejáték-ipar ugynevezett bruttó játékbevétele – azaz a kiosztott nyeremények levonása után befolyt összeg – az elmúlt évben 13,4 milliárd euró volt.

A szolgáltatók számára a "legnyereségesebbek" 4,8 milliárd euróval a változatlanul a játékautomaták, majd 4,1 milliárddal lottó következik.

A harmadik helyen a sportfogadás áll 1,4 millliárd euróval.

Az NTV szerint nagy nyertes az állam, amely a legális szerencsejétékokból befolyt adók révén tavaly 5,2 milliárd eurót vághatott zsebre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×