eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Tiltakozók jelszavakat skandálnak Mianmar manilai nagykövetsége előtt a mianmari katonai hatalomátvétel második évfordulóján, 2023. február 1-jén. A mianmari hadsereg 2021. február első napján, az új parlament megalakulása előtt pár órával átvette a hatalmat, és letartóztatta az országot vezető politikusokat, köztük a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít és Vin Mjin államfőt.
Nyitókép: MTI/EPA/Francis R. Malasig

Nagy a baj Mianmarban, már a szétesés fenyegeti az országot

Mjint Szve, a katonai irányítás alatt álló Mianmar elnöke szerint az ország a szétesés szélén áll a Kínával határos régiókban tapasztalható erőszak nem megfelelő kezelése és a széthúzás miatt.

A hatalomátvétel és a katonai diktatúra ellen harcolók, valamint az önrendelkezésért küzdő etnikai kisebbségek fegyveres ellenállást tanúsítanak a katonasággal szemben az ország északi, keleti és délkeleti részein. Ez az utóbbi idők legnagyobb kihívása, amellyel Mianmarnak meg kell küzdenie, mióta 2021-ben a hadsereg puccsal átvette a hatalmat.

"Ha a kormány nem tudja hatékonyan kezelni a határvidéki incidenseket, az ország több részre fog szakadni" - mondta Mjint Szve a nemzeti védelmi tanács ülésén.

A hadsereg az utóbbi napokban a helyi gerillacsoportok szövetségeivel szemben elvesztette irányítását a kínai határ környékén fekvő egyes kereskedővárosok fölött.

"Óvatosan kell kezelnünk az ügyet. Mivel az ország számára fontos időszak a mostani, ezért az egész népnek támogatnia kell a hadsereget" - mondta az elnök.

A katonaság évtizedek óta ragaszkodik ahhoz az elképzeléshez, hogy ez az egyetlen intézmény, amely képes egyben tartani a sokszínű, korábbi brit gyarmatot, és ezt érvként is használja annak igazolására, hogy miért ragaszkodik a hatalomhoz és nyomja el a másként gondolkodókat.

Mianmarban káosz uralkodik a 2021-es puccs óta, amikor a katonaság pár órával a parlament alakuló ülése előtt erőszakkal átvette a hatalmat, és őrizetbe vette az országot de facto miniszterelnökként irányító Aung Szan Szú Kjít és Mianmar többi vezetőjét, arra hivatkozva, hogy a civil kormányzat nem vette figyelembe a választásokkal kapcsolatos panaszait. A voksolást toronymagasan Aung Szan Szú Kji pártja nyerte meg.

Gond van Kínában is

Kína arról számolt be a héten, hogy kínai állampolgárok is áldozatul estek az összecsapásokban a határ kínai oldalán.

Vang Ji kínai külügyminiszter csütörtökön arra szólította föl a helyieket, hogy maradjanak távol az olyan területektől, ahol erőszakos konfliktusok vannak, és ne utazzanak Mianmarba. "A kínai állampolgároknak, akik a konfliktusövezetben tartózkodnak, fokozottan figyelemmel kell kísérniük a helyzet fejlődését, illetve vagy biztonságos helyre kell menniük, vagy vissza kell térniük Kínába" - közölte a kínai külügyminisztérium.

(A nyitóképen: Tiltakozók jelszavakat skandálnak Mianmar manilai nagykövetsége előtt a mianmari katonai hatalomátvétel második évfordulóján, 2023. február 1-jén.)

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×