eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Jens Stoltenberg NATO főtitkár a védelmi szervezet kétnapos külügyminiszteri értekezletének második napi ülésén Brüsszelben 2023. április 5-én.
Nyitókép: MTI/EPA POOL/Olivier Matthys

Gáza - Iránt figyelmezteti a NATO

A NATO tagállamai támogatják a "humanitárius szünetet" Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezet között annak érdekében, hogy a segélyszállítmányok bejussanak az övezetbe - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

"Tiszteletben kell tartani a nemzetközi jogot, a civileknek pedig védelmet kell nyújtani" - közölte újságírókkal Stoltenberg Berlinben, nem sokkal Olaf Scholz német kancellárral tartandó egyeztetése előtt.

A főtitkár emellett figyelmeztetett arra is, nem szabad, hogy a gázai háború regionális konfliktussá szélesedjen: "Iránnak és a Hezbollahnak ki kell maradni a harcokból" - szögezte le.

Az ukrajnai háborúra kitérve a főtitkár hangsúlyozta a kijevi kormánynak nyújtott támogatások fontosságát Mint mondta: a fegyverszállítmányok segítségével az ukrán erők erősek lehetnek a fronton, ezáltal pedig "erősek lesznek a tárgyalóasztalnál is".

Méltatta egyúttal Berlin e téren tett erőfeszítéseit, kiemelve, hogy az Egyesült Államok után Németország Ukrajna legnagyobb támogatója, példaként pedig kiemelte a kijevi kormánynak küldött légvédelmi rendszert.

"E hozzájárulások segítenek Ukrajnának, hogy megvédje szabadságát, és hozzájárulnak Európa biztonságához" - fogalmazott.

A főtitkár leszögezte, Oroszország immár "biztonsági fenyegetést jelent" Európára nézve, emlékeztetve arra, hogy a moszkvai kormány májusban felmondta az európai hagyományos fegyveres erőkről szóló szerződést (CFE), arra hivatkozva, hogy a megállapodás mára elavult, és új szabályozásra van szükség. A felmondás hivatalosan kedden lépett életbe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Meglepő felmérés készült az elektromos autókról: az amerikaiak fele visszacserélné őket robbanómotorosra

Meglepő felmérés készült az elektromos autókról: az amerikaiak fele visszacserélné őket robbanómotorosra

Megjelent a McKinsey legfrissebb autóipari trendekre vonatkozó globális fogyasztói felmérése, amelyben több izgalmas megállapítás is található. Természetesen az anyag gerincét az elektromos autózás teszi ki, erre vonatkozik a legtöbb kérdés, és az látszik, hogy a fogyasztók egyre nagyobb hajlandóságot mutatnak az elektromos autók vásárlására, de többek között a töltéssel és a költségekkel kapcsolatos vélt vagy valós aggályok továbbra is komoly korlátot jelentenek. A felmérés ezen felül megállapítja azt is, hogy globálisan az EV-tulajok 29 százaléka akar visszaváltani belső égésű motoros autóra, míg az USA-ban ez az arány közelíti az 50 százalékot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×