eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Izraeli katonák Észak-Izraelben, a libanoni határ térségében 2023. október 28-án. Feszült a helyzet a két ország között, miután a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, az izraeli légierő pedig azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Atef Szafadi

Fokozódik az izraeli offenzíva – a közel-keleti konfliktus percről percre

Második fázisba lépett az izraeli támadás. Az izraeli szárazföldi erők kiterjesztették hadműveleteiket, és csapást mértek a Hamász harcosokra. A Gázai övezet több térségében közben helyreállt a távközlési és internetszolgáltatás vasárnapra virradóra. Elon Musk a Starlinket is felajánlotta. A közel-keleti konfliktus percről percre.

2023.10.29. 22:14

Ideiglenesen leállt a légiforgalom a mahacskalai repülőtéren

Ideiglenesen leállt vasárnap este a légiforgalom a mahacskalai repülőtéren palesztinpárti tüntetők akciója miatt – közölte az orosz légügyi hatóság (Roszaviacija).

A tájékoztatás szerint illetéktelenek hatoltak be a légikikötő egyik fel- és leszálló pályájára, így az érkező járatokat tartalék repülőterekre kellett irányítani. A repülőtér védelmét a demonstrációra tekintettel megerősítették, a tüntetőket időközben sikerült eltávolítani.

Vasárnap néhány százan tüntettek Dagesztán székhelyének légikikötője mellett a Gázai övezetben kibontakozott konfliktus miatt. Mahacskalába vasárnap este érkezett meg Tel-Avivból egy menetrend szerinti járat.

A TASZSZ orosz hírügynökség tudósítása szerint egyes tüntetők behatoltak a nemzetközi terminál területére is, ahol a járattal érkezett utasokat keresték. Izrael az esti órákban a Dagesztánban történtekre tekintettel sürgette az orosz hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent az izraeli állampolgárok és az Oroszországban élő zsidók védelme érdekében.

Az izraeli külügyminisztérium közleménye szerint a zsidó állam moszkvai nagykövete ennek érdekében együttműködik az orosz hatóságokkal. A tárca hozzátette, hogy „Izrael állam nagyon komolyan veszi azt, ha ártani próbálnak izraeli állampolgároknak, illetve a zsidóknak bárhol”. „Izrael elvárja az orosz biztonsági erőktől, hogy megvédjék az izraeli állampolgárokat és zsidókat, és határozottan lépjenek fel a zavargókkal és a zsidók és izraeliek elleni féktelen uszítással szemben” – húzta alá az izraeli diplomáciai tárca.

(MTI)

2023.10.29. 21:59

Joe Biden telefonon egyeztetett az izraeli miniszterelnökkel

Izraelnek minden joga és kötelessége megvan arra, hogy megvédje polgárait a terrorizmustól, ugyanakkor ezt a humanitárius joggal összehangban kell megtennie, ami elsődlegesnek tekinti a civilek védelmét – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök, amikor Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel beszélt telefonon vasárnap. Ez volt a két politikus első egyeztetése mióta Izrael bejelentette katonai műveletek kiszélesítését.

2023.10.29. 19:58

Rendkívüli Aréna az InfoRádióban

Az InfoRádió Aréna című műsorának rendkívüli adásában Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértővel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi tanárával az izraeli háború „második fázisáról” beszélgettünk.

2023.10.29. 19:54

ICC-főügyész: Izraelnek „észrevehető erőfeszítéseket” kell tennie

Nem szabad semmilyen módon akadályozni a Gázai övezet civil lakosságának szánt segélyszállítmányokat – jelentette ki vasárnap Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze a rafahi határátkelőnél tett látogatása alkalmával.

Az X-en közzétett felvételen reményét fejezte ki, hogy hamarosan a palesztin térségbe, illetve Izraelbe is ellátogathat. „Nem szabad, hogy bármi is akadályozza gyerekek, nők és férfiak – civilek – humanitárius segélyezését, ők ártatlanok” – hangsúlyozta Khan.

Hozzátette, hogy a bíróságot 2002-ben létrehozó Római Statútum alapján akár büntetőjogi felelősség is felmerülhet, ha akadályozzák a segélyszállítmányok eljutását a polgári lakosokhoz. Kairóban tartott sajtótájékoztatóján Khan elmondta: Izraelnek „észrevehető erőfeszítéseket” kell tennie, hogy biztosítsa a civillakosság élelmiszerrel és gyógyszerekkel való ellátását.

Az ICC 2021 óta folytat vizsgálatot lehetséges háborús bűncselekmények, illetve emberiesség elleni bűncselekmények ügyében a megszállt palesztin területeken. Khan korábban arról beszélt, hogy az ICC-nek joghatósága van a Hamász terrorszervezet október 7-i összehangolt támadása nyomán az Izraelben, illetve a Gázai övezetben történt lehetséges háborús bűncselekmények, illetve emberiesség elleni bűncselekmények ügyében is.

2023.10.29. 18:20

Teherán nem kívánja a gázai konfliktus terjedését

Irán nem kívánja a gázai övezeti konfliktus terjedését – jelentette ki vasárnap Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában. „Nem kívánjuk, hogy ez a háború továbbterjedjen” – szögezte le az iráni diplomácia vezetője.

Amirabdollahián egyben alaptalannak nevezte és visszautasította azokat állításokat, amik összefüggésbe hozták Iránt a Hamász és más szélsőséges szervezetek október 7-i terrortámadásával Izrael ellen.

„Mindig is nyújtottuk politikai, sajtó- és nemzetközi támogatást Palesztinának. Ezt sosem tagadtuk” – mondta. „Ez az igazság, de az al-Aksza Vihar fedőnevű művelettel összefüggésben nem volt kapcsolat Irán és a Hamász-művelet között, sem kormányom, sem hazám részéről” – tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy teljesen visszás minden bizonyíték nélkül Iránt okolni, ha valamilyen amerikai érdekeltséget ér támadás a Közel-Keleten. Amirabdollahián arra reagált, hogy az utóbbi héten legalább 19 támadás érte a Szíria, illetve Irak területén állomásozó amerikai vezetésű koalíció erőit Teherán támogatását élvező milíciák részéről. Mint mondta, a közel-keleti régióban az emberek dühösek, de „nem kapnak tőlünk utasításokat. Saját érdekeik szerint cselekednek. Mindemellett, ami történt, amit a Hamász tett, az teljességgel palesztin művelet volt”.

Az Egyesült Államok csütörtökön az ENSZ-ben közölte, hogy nem keresi a konfliktust Iránnal, Antony Blinken amerikai külügyminiszter ugyanakkor hozzátette, Washington határozottan és gyorsan fel fog lépni, ha Teherán, vagy szövetségesei rátámadnának amerikaiakra. A Pentagon aznap ismertette, hogy az amerikai haderő csapást mért Kelet-Szíriában az iráni Forradalmi Gárda és az általa támogatott milíciák két fegyverraktárára.

2023.10.29. 18:14

Orosz szóvivő: Moszkva mindent megtesz a túszok kiszabadításáért

Oroszország mindent megtesz a Hamász palesztin radikális mozgalom által elfogott túszok szabadon bocsátásáért – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Rosszija 1 televíziós csatornán.

„Minden megteszünk, ami szükséges, minden útvonalon. Az első természetesen a politikai munka a nemzetközi platformokon, az ENSZ-ben, hogy kilobbizzuk a legfontosabb dolgot, nevezetesen a tűzszünetet, az erőszak beszüntetését, globálisan azt – amit feszültségcsökkentésnek neveznek” – mondta Zaharova.

Korábban Daniel Hagari izraeli katonai szóvivője közölte, hogy 229 túszt tartanak fogva a Gázai övezetben.

Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettes, az orosz elnök közel-keleti és afrikai különmegbízottja, aki pénteken Hamász-küldöttséget fogadott Moszkvában, szombaton azt mondta, hogy ígéretet kapott nyolc orosz állampolgárságú fogoly szabadon bocsátására.

A hétvégén Izrael- és zsidóellenes akciókat hajtottak végre több, muszlim többségű észak-kaukázusi régióban. Szombat este a dagesztáni Haszavjurtban egy – a Kommerszant című lap szerint többszáz fős – csoport azt követelte, hogy lakoltassák ki a Flamingo Hotelből az állítólag ott élő izraelieket.

A hotelben nem voltak izraeliek. Szergej Melikov, a köztársaság vezetője vasárnapi Telegram-bejegyzése szerint az incidenst rémhírterjesztés és provokáció váltotta ki, amire „néhány forrófejű” reagált. Az RBK gazdasági lap szerint a „szálloda ostromára” szóló felhívások eredetileg az Utro Dagesztana Telegram-csatornán jelentek meg, ami a REN TV és az Izvesztyija forrásai az ukrán biztonsági szolgálatokkal hoztak összefüggésbe.

A haszavjurti incidens nyomán hasonló töltetű megmozdulás történt Mahacskalában is. Melikov szerint a történtek szemléletes például szolgálnak arra, hogy a közel-keleti eseményekkel összefüggésben is megpróbálják „megingatni a helyzetet” Oroszországban és óva intett a felekezetek és etnikumok közötti viszálytól. „Az észak-kaukázusi muszlimok, ahogy azt vallásunk előírja számunkra, nem állhatnak a más népekkel és vallásokkal szembeni gyűlölet és türelmetlenség oldalára, és nem engedhetnek az erőszakra való hamis felhívásoknak” – áll a nyilatkozatban.

A Kommerszant című lap közölte, hogy Nalcsikban, Kabard- és Balkárföld fővárosában tűz ütött ki egy épülőben lévő zsidó kulturális központban. Az autógumikkal felgyújtott épületre zsidókat fenyegető üzenetet írtak. Két nappal a tűz előtt a Change.org honlapon regisztráltak egy petíciót, ami a zsidó kulturális központ építésének betiltását követelte. A lap említést tett egy Karacsáj- és Cserkeszföldön szombaton megtartott tüntetésről is, aminek résztvői, főleg nők, azt követelték, hogy az ott élő zsidókat lakoltassák ki a köztársaságból. A helyi közigazgatás megpróbálta elmagyarázni a résztvevőknek, hogy erre nincs jogalap.

Az Észak-Kaukázusi Muszlimok Koordinációs Központja szerint az ilyen akciók és interneten megjelent uszítások „ellentmondanak az iszlám vallás szellemének és az észak-kaukázusi népek hagyományainak”. Vasárnap a központ vezetője, Kazbek Kokov felhívást tett közzé Telegram-csatornáján, amiben azt állította, hogy külföldi szélsőséges források „nagyszabású információs támadást” indítottak az észak-kaukázusi régiók ellen. Szerinte a provokátorok „vallások és etnikumok közötti viszálykodás szításával” vezetik félre az embereket, hogy „meggondolatlan cselekedetekre vagy bűncselekményekre provokálják az embereket”. A tüzet és a gyűlést nem kommentálta.

Ramzan Kadirov, a Csecsen Köztársaság vezetője szombaton a Telegram-csatornáján azt írta, hogy „az izraeli fasizmus” Palesztinával szemben talán még kegyetlenebb is, mint a hitleri fasizmus. Azt állította, hogy több ezer ember vált „népirtás” áldozatává.

2023.10.29. 18:03

Washington figyelmeztette Izraelt

Izrael felelősséggel tartozik a gázai övezeti civilek életének védelméért – jelentette ki Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója vasárnap adott televíziós interjúkban.

2023.10.29. 17:51

Azonnali tűzszünetet sürget az ENSZ-főtitkár Gázában

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár nepáli látogatása során az azonnali tűzszünetre és a Hamász által elfogott túszok szabadon bocsátására hívta fel ismételten a figyelmet.

„Sajnálom, hogy a kritikusan szükséges, és a nemzetközi közösség által támogatott humanitárius szünet helyett Izrael tovább fokozta katonai műveleteit” – fogalmazott Guterres, aki ezt követően részvétét fejezte ki a támadásban meghalt tíz nepáli diák családjának is.

(BBC)

2023.10.29. 17:35

Az Egyesült Államok bevonulhat Izraelbe

Az amerikai hadsereg nagyjából 2000 fős személyzetet és számos egységet helyezett fokozott készültségi állapotba, hogy felkészüljön Izrael esetleges támogatására.

A Pentagon közölte, hogy további erőket is készenlétbe helyez, de azt nem közölte, hogy mennyit − írja a The Wall Street Journal, amit az Index szemlézett.

A csapatoknak nem harci feladatokat kell ellátniuk, mondták a védelmi tisztviselők az első bevetésre való felkészülési parancsról; olyan feladatokat kapnak, mint a tanácsadás és az orvosi támogatás. Néhányan beléphetnek Izraelbe, hogy támogassák az izraeli erőket, tették hozzá a tisztviselők.

Az Egyesült Államok három olyan tábornokot küldött Izraelbe, akiknek van tapasztalatuk az Iszlám Államhoz hasonló csoportok elleni harcban, hogy tanácsokat adjanak az izraeli hadseregnek − mondta egy izraeli tisztviselő.

2023.10.29. 17:12

Világszerte a palesztinok mellett tüntettek

Iszlámábádban, Bejrútban és Athénban is több ezren vonultak vasárnap az utcákra a palesztinok melletti szolidaritási tüntetésekre a gázai övezeti harcok leállítását követelve.

2023.10.29. 16:27

Ferenc pápa üzent Izraelnek és a Hamásznak

Ferenc pápa vasárnap tűzszünetet szorgalmazott Izrael és a Hamász iszlamista palesztin szervezet között, és újfent az ez utóbbi által elhurcolt túszok elengedését sürgette.

2023.10.29. 15:48

Izraeli hadsereg: bővítjük szárazföldi műveleteinket

„Tovább bővítjük szárazföldi műveleteinket Gáza északi részén” − olvasható az Izraeli Védelmi Erők (IDF) kora délutáni X-posztjában. „A légierő repülőgépei az IDF csapatainak irányításával csapást mértek a Hamász épületeire. Páncéltörő rakéták indítóállásait és megfigyelőállásokat találtak el. Több terroristát likvidáltak” – írták.

(via Index)

2023.10.29. 14:27

A Hezbollahra is csapást mértek az izraeli erők

Olyan célpontokat talált el, amik a Hezbollah libanoni síita szervezet infrastruktúrájához és állásaihoz tartoznak

2023.10.29. 14:04

Izrael növeli a Gázába küldendő segélyek mennyiségét

Izrael az Egyesült Államok kérésére jelentősen növeli a Gázai övezetbe juttatandó segély mennyiségét – jelentette be vasárnap az izraeli hadseregnek a palesztin megszállt területeken a civil közigazgatást szolgáló egysége, a COGAT egyik vezetője.

Elad Goren elmondta, közös izraeli-amerikai-egyiptomi csoport dolgozik majd a segélyek bejutásán az Egyiptom és Izrael közötti, Gázai övezettől 40 kilométerre délre lévő Nicana átkelőnél.

A segélyeket szállító teherautókat át fogják vizsgálni a határnál, a szállítmányok az ENSZ Gáza déli részén működő lévő szervezeteihez kerülnek – közölte.

A vízellátásra kitérve Goren elismerte, az egyelőre „a szükséges mérték alatt van”, ám kiemelte: így is elegendő víz áll az emberek rendelkezésére. Aláhúzta, hogy az övezet vízszükségletének 90 százaléka palesztin területekről érkezik, csak 10 százalék Izraelből.

Az izraeli hatóságok egyúttal kiemelték, hogy a térségben nincs hiány élelmiszerből.

Mindeközben az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) azt közölte, aggodalomra ad okot, hogy az izraeli hatóságok a Gázában található al-Kudsz kórház evakuálására szólították fel a Palesztin Vörös Félholdat.

„Lehetetlen evakuálni egy betegekkel tele kórházat anélkül, hogy ne sodornánk veszélybe a pácienseket” – szögezte le az X közösségi oldalon Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

(MTI)

2023.10.29. 13:17

A Hamász vezetője azonnali fogolycserét szorgalmaz

A Hamász kész elengedni az összes túszt, amennyiben Izrael elengedi az összes általa bebörtönzött palesztin rabot – jelentette be szombat este Jahja Szinvár, a Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista terrorcsoport vezetője.

2023.10.29. 12:44

Kiderült, miért szavazatott a gázai tűzszünet ellen Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése pénteken késő este fogadta el a „sürgős, tartós és állandó humanitárius tűzszünetre” vonatkozó határozatot a Gázai övezetben. Az EU tagállamai közül Ausztria, Csehország és Horvátország is nemmel szavazott.

2023.10.29. 12:07

Párizsban könnygázzal oszlatták az Izrael ellen tüntetőket

Miközben a tüntetők világszerte tűzszünetet követelnek az Izrael és a Hamász közötti háborúban, a rendőrség New Yorkban több száz bírósági idézést adott ki, a párizsi rendőrség pedig könnygázt vetett be az elmúlt napokban, válaszul a tüntetésekre − írta meg a The Washington Post, amit az Index szemlézett.

New Yorkban a rendőrség szerint mintegy 300 embert idézett be a bíróságra, miután egy pénteki tüntetés több mint két órára lezárta a manhattani Grand Central Terminalt. A tüntetésre több mint 10 ezer New York-i gyűlt össze a Jewish Voice for Peace (Zsidó Hang a Békéért) nevű csoport szerint, ami az eseményt szervezte. A csoport sajtóközleményében azt írta, hogy 400 embert tartóztattak le, és azt állította, hogy a tüntetés a legnagyobb polgári engedetlenségi esemény volt, amelyet New York City húsz éve látott.

Párizsban több száz ember gyűlt össze szombaton, akik szembe szálltak a palesztinbarát tüntetések betiltásával, amelyre a rendőrség könnygázzal válaszolt − jelentette az Associated Press. A tüntetést az Urgence Palestine nevű kollektíva szervezte, amely tűzszünetre szólított fel. A francia média szerint a könnygázas támadás mellett legalább 80 ember kapott idézést.

2023.10.29. 11:05

Elszabadultak a félelmek, rohamra indultak a gázai civilek

Gázai lakosok ezrei törtek be raktárakba és elosztóközpontokba az övezet déli és középső részén. Lisztet és egyéb alapvető árucikkeket, például higiéniai termékeket vittek el – közölte az ENSZ Palesztin Menekülteket Segítő Ügynöksége.

2023.10.29. 10:11

Izrael négyszázötven célpontot támadott a Gázai övezetben

Izrael 450 gázai katonai célpontot támadott szombaton - jelentette az izraeli hadsereg szóvivője vasárnap. A tájékoztatás szerint egy tiszt súlyosan megsérült a Gázai övezet északi részén, miután eltalálta egy aknavető és egy katona is megsebesült a terroristákkal folytatott tűzharcban, őket kórházba vitték. A katonai célpontok között főhadiszállások, megfigyelőállások és páncéltörő lőállások voltak, valamint olyan terrorosztagokra is lőttek, amelyek páncéltörő fegyverek használatára készültek. Az izraeli erők további néhány kilométert nyomultak előre a Gázai övezet területén – közölték.

Daniel Hagari katonai szóvivő szombat este bejelentette, hogy vasárnap kibővítik a Gázai övezet Egyiptom és az Egyesült Államok által vezetett humanitárius segélyezését.

Hagari angol nyelvű üzenetében ismét felszólította az övezet lakóit, hogy meneküljenek délre, és azzal vádolta a Hamászt, hogy a gázai lakosokat élő pajzsként használja. „Az izraeli haderők több mint két hétig figyelmeztették a gázaiakat, hogy maradjanak távol a Hamász állásaitól. A Gázai övezet és Gázaváros polgárainak délre kell költözniük, ahol vizet, élelmet és gyógyszert kapnak” – ígérte Hagari az övezet déli részén kialakított biztonsági zónára utalva.

Az Al-Arabi Al-Dzsadíd című egyiptomi újság kairói kormányzati forrásokra hivatkozva azt közölte, Egyiptom figyelmeztette az izraeli kormányt, hogy ne hajtson végre katonai műveleteket a Gázai övezet és Egyiptom határán, ha a szárazföldi hadműveletek megindításáról dönt. A lap értesülése szerint Egyiptom attól is óva intette Izraelt, hogy a palesztinok költözését szorgalmazza Gázából a Sínai-félszigetre. „Kairó diplomáciai lépéseket tehet, amelyek korlátozzák az országok közötti kapcsolatokat, ha ez folytatódik” – jelentette az újság.

Mindeközben harcokat jelentettek Ciszjordániából is, ahol az izraeli biztonsági erők lerombolták a nabluszi Aszkar menekülttáborban annak a terroristának a lakóházát, aki áprilisban meggyilkolt egy izraeli családból három nőt, egy anyát és két lányát a Jordán-völgyében. A ciszjordániai egészségügyi minisztérium szerint az éjszakai razziák idején izraeli katonákkal kitört tűzharcban hárman meghaltak és legalább 10-en megsebesültek.

Szíriában szombat este arról számoltak be, hogy az izraeli légierő megtámadta az iráni milíciák célpontjait Kunetrában. Libanonban az Irán által támogatott síita milícia, a Hezbollah állásait lőtték az izraeli erők a Földközi-tenger partjánál lévő Ros Hankarától a szíriai határnál fekvő Dov-hegyig, a határ teljes hosszában.

2023.10.29. 09:19

Katari figyelmeztetés

Izrael gázai szárazföldi behatolása „katasztrofális következményekkel” jár a térség stabilitására nézve – figyelmeztetett a katari külügyminisztérium. A hadművelet a „kollektív büntetés és a palesztin nép erőszakos elüldözésére tett kísérletek” – közölte a minisztérium. Azzal vádolta Izraelt, hogy megsérti a nemzetközi és a humanitárius jogot azzal, hogy a civileket menekülésre kényszeríti a szomszédos országokba.

A Katari Állam mélységes aggodalmát fejezi ki a Gázai övezetbe való izraeli szárazföldi behatolás miatt és veszélyes fejleménynek tartja, ami pusztító biztonsági és humanitárius hatásokkal jár az övezetben, különösen a civilek és túszok biztonságára nézve – áll a közleményben. A külügyminisztérium szerint a behatolás az ENSZ Közgyűlése által elfogadott, azonnali humanitárius tűzszünetre felszólító határozat „durva megsértését” jelenti – írja a Sky News alapján az Index.

2023.10.29. 08:57

Rendkívüli ENSZ-gyűlést tűztek ki a gázai invázió miatt

Az Associated Press jelentése szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfő délutánra rendkívüli ülést tűzött ki Izrael gázai szárazföldi inváziója miatt. Az ülést az Egyesült Arab Emírségek, a tanács arab képviselője kezdeményezte – számolt be az Index.

2023.10.29. 08:54

Kiakadtak Elon Muskra

Izraelnek nem tetszik, hogy Elon Musk felajánlotta a „a Gázában működő nemzetközileg elismert segélyszerveteknek”, hogy használhassák a Starlink műholdas kommunikációs hálózatát – írja a Telex a Guardian alapján.

Az izraeli kommunikációs miniszter, Shlomo Karhi arról posztolt a Musk tulajdonában lévő X-en (korábbi Twitter), ha ez bekövetkezik, akkor az általa vezetett minisztérium megszakít minden kapcsolatot a Starlinkkel.

Karhi szerint a Hamász terrorcseleményekhez fogja használni a Starlinket, és ezzel Musk is tisztában van. „Talán Elon Musk ezzel akarja ellentételezni az elrabolt nők, gyerekek, idősek szabadon engedését? Az összesét?” – írta bejegyzésében. (Telex)

2023.10.29. 08:43

Lassan helyreáll a távközlési- és internetszolgáltatás Gázában

A Gázai övezet több térségében helyreállt a távközlési és internetszolgáltatás vasárnapra virradóra palesztin telekommunikációs források szerint, a hírt az internetes forgalmat figyelő Netblocks is megerősítette.

2023.10.29. 08:01

Szakértő: „jégkorszak” jöhet a török–izraeli viszonyban

Törökország nem tartja terrorszervezetnek a Hamászt, sőt Recep Tayyip Erdogan török elnök tárgyalt is a palesztin csoport vezetőivel, majd több nyilatkozatában kiállt az egységes palesztin állam ügye mellett és Izrael ellen. Tarik Demirkan Törökország-szakértő azt mondta az InfoRádióban, hogy néhány hét alatt óriási fordulat következett be a török politikai vezetés kommunikációjában és várhatóan fokozódik majd a feszültség a közeljövőben Törökország és Izrael között.

2023.10.28. 20:00

Második fázisba lépett az izraeli támadás

Az izraeli miniszterelnök közölte: a cél a Hamász megsemmisítése és a túszok kiszabadítása. Cikkünk frissül.

Címlapról ajánljuk
Vámos Petra: Félelem nélkül, bátran és vagányan játszunk

Vámos Petra: Félelem nélkül, bátran és vagányan játszunk

A női kézilabda-válogatott már Telkiben gyakorol a párizsi ötkarikás játékokra. Vámos Petra szerint lesz még bőven izomláz, küzdelmek és sok izzadtságcsepp, de mindent megér, hogy az olimpiára készülhetnek. A 23 éves irányító úgy látja, sokat fejlődött a csapat fél év alatt, és majd a korai meccsekhez való alkalmazkodás sem lehet akadály.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×