eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
14 October 2023, Israel, Beeri: Israeli soldiers take cover inside a military vehicle near the Israeli-Gaza border as fighting between Israeli troops and the militants of the Palestinian group Hamas continues. Photo: Ilia Yefimovich/dpa (Photo by Ilia Yefimovich/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: picture alliance

Percről percre - Netanjahu: jön a következő lépés

A háború hírei.

2023.10.14. 22:22

Amerikai-kínai külügyminiszteri egyeztetés

Telefonon egyeztetett szombaton az amerikai és a kínai külügyminiszter az izraeli háborús válság kiszélesedésének megakadályozásáról - közölte az amerikai külügyminisztérium szóvivője. Matthew Miller közlése szerint Antony Blinken Szaúd-Arábiából, ottani tárgyalásai után hívta fel Vang Ji kínai külügyminisztert, és azt kérte Kínától, hogy vesse latba közel-keleti befolyását annak érdekében, hogy "más országok és csoportok" ne váljanak részesévé a konfliktusnak. Kína szoros kereskedelmi és politikai kapcsolatokat ápol Iránnal, amely támogatja a Hamász palesztin terrorszervezetet, valamint a Hezbollah libanoni fegyveres szervezetet.

2023.10.14. 21:26

Egységkormány: Liberman belép, Lapid kimarad

Avigdor Liberman, a jobboldali, ellenzéki Izrael a Hazánk párt elnöke belép az izraeli egységkormánybakabinetbe, kiszélesítve ezzel a vészhelyzeti kormányt, amely a Hamász pusztító támadása után alakult meg - jelentette be szombaton Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő pártja, a Likud. A korábbi védelmi miniszter, Beni Ganz Nemzeti Tábor nevű centrista pártja a héten egyezett bele, hogy egységkormányt alakítson Netanjahuval és jobboldali koalíciós partnereivel, hogy szembenézzenek a Hamász támadása által okozott válsággal. Jaír Lapid a Jes Atid liberális párt vezetője ugyanakkor továbbra sem akar csatlakozni az egységkormányhoz.

2023.10.14. 20:25

IDF: Támadás földön, vízen levegőben

A túszokról nincs tárgyalás, de nem is tudják pontosan, hányan vannak.

2023.10.14. 19:35

11 újságíró az áldozatok között

A harcokban már legkevesebb 11 újságíró vesztette életét - közölte helyi idő szerint pénteken a New York-i székhelyű Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) elnevezésű szervezet. A halálos áldozatok között van kilenc palesztin, egy izraeli és egy libanoni újságíró. Utóbbi, Iszam Abdallah, a Reuters hírügynökség libanoni operatőre, pénteken a libanoni-izraeli határ közelében halt meg. A Reuters megölt újságírójának édesanyja az izraeli hadsereget hibáztatta fia haláláért, és azt mondta, annak ellenére lőttek rájuk, hogy jól látható volt sajtójelvényük.

2023.10.14. 19:04

Az Európai Unió megháromszorozza a Gázának nyújtott humanitárius segélyt

A Gáza számára juttatni tervezett teljes humanitárius támogatási összeg meghaladja a 75 millió eurót.

2023.10.14. 17:32

Netanjahu: jön a következő lépés

A Gázai övezet közelébe vezényelt katonákat látogatta meg az izraeli miniszterelnök. Benjámin Netanjahu az X-re feltöltött posztban azt kérdezte a katonáktól, készen állnak-e az akció következő szakaszára. És kijelenti: jön a következő szakasz.

2023.10.14. 16:32

Csökkenti az izraeli diplomáciai képviseletein dolgozók számát

Az amerikai kormány engedélyt adott, hogy az izraeli diplomáciai képviseletein dolgozók egy része és családtagjaik elhagyják a közel-keleti államot - közölte a külügyminisztérium szombaton. A közlemény szerint a jeruzsálemi amerikai nagykövetség és tel-avivi diplomáciai képviselet azon dolgozóit és családtagjaikat hatalmazták fel a távozásra a kiszámíthatatlan helyzet miatt, akiknek jelenléte nem nélkülözhetetlen az amerikai külképviselet működéséhez. Ezzel egy időben az amerikai külügy frissítette az Izraelre és palesztin területekre kiadott utazási figyelmeztetést. Eszerint "terrorcsoportok, egyedül cselekvő terroristák, valamint egyéb erőszakos szélsőségesek támadásokat terveznek Izraelben, Ciszjordániában és Gázában", és az erőszakcselekmények figyelmeztetés nélkül, bárhol és bármikor bekövetkezhetnek turisták által látogatott helyeken, közlekedési csomópontokban, illetve piacokon, bevásárlóközpontokban.

2023.10.14. 15:03

Újabb 9 túsz halt meg

Újabb 9 túsz, köztük négy külföldi halt meg az éjszkai izraeli bombázásokban - közölte a Hamász. Tegnap 13 túsz haláláról szltak be, így a több mint száz elhurcoltból 22 már biztosan nem térhet haza családjához. (SkyNews)

2023.10.14. 14:41

Lengyelország másfélezer állampolgárát evakuálta

A lengyel hadsereg 1504 lengyel, valamint több külföldi állampolgárt evakuált Izraelből - közölte szombaton Magdalena Busz, a lengyel fegyveres erők főparancsnokságának helyettes szóvivője. Lengyelország múlt vasárnap, a radikális iszlamista Hamász előző napi támadását követően kezdte el állampolgárai kimenekítését Izraelből. A Varsó és Tel-Aviv közötti közvetlen útvonal mellett kedden Kréta szigetén keresztül légihidat is létesítettek az Izraelben tartózkodó lengyelek elszállítására. A NEON fedőnevű művelet keretében a Hercules C-130 és Casa C-295 katonai személyszállító gépek a Varsó-Tel-Aviv útvonalon 5 járatot, Kréta és Tel-Aviv között pedig 27 járatot tettek meg - közölte Busz, hozzátéve: egy Hercules és két Casa továbbra is Krétán marad, szükség esetén folytathatják az evakuálást. A lengyel külügyi tárca korábban mintegy kétezerre becsülte az Izraelben tartózkodó lengyel állampolgárok számát. Egy részük harmadik országokon keresztül, civil repülőjáratokkal tért haza. (MTI)

2023.10.14. 14:32

Megállapodás: a külföldiek elhagyhatják Gázát Rafahnál

Egyiptom, Izrael és az Egyesült Államok megállapodott abban, hogy a Gázában tartózkodó külföldiek átmehetnek Egyiptomba a rafahi határátkelőhelyen - közölte szombaton egy magas rangú egyiptomi tisztségviselő.

2023.10.14. 13:47

Ezrek tüntetnek a palesztinok mellett Londonban

A Sky News zsidó résztvevőt is talált, aki Gáza bombázásának leállítását követelte.

2023.10.14. 13:21

265 katona van a Hamász-terrortámadás több mint 1300 áldozata között

A Hamász palesztin iszlamista szervezet múlt szombati terrortámadásának több mint 1300 halálos áldozata közül 265 a katona - közölte Richard Hecht, az izraeli hadsereg szóvivője szombaton. Az áldozatok között a civilek száma messze a legmagasabb - tette hozzá. (MTI)

2023.10.14. 12:53

Európa Tanács: a békés együttélés alapja a kölcsönös megértés és tisztelet

Marija Pejčinović Burić, a strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács főtitkára szombaton kiadott közleményében megdöbbentőnek nevezte a terror izraeli megjelenését, és hangsúlyozta: a békés együttélés alapja a kölcsönös megértés és tisztelet. Marija Pejčinović Burić kijelentette, a lehető leghatározottabban elítéli a Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael elleni támadását, és hangsúlyozta: az áldozatok családjai és szerettei melletti támogatása és szolidaritása teljes és fenntartás nélküli. A főtitkár üdvözölte az Európa Tanács tagállamainak fellépését annak érdekében, hogy elzárják a szélsőségesek útját, megakadályozva ezzel, hogy a közel-keleti konfliktus átterjedjen Európára.

2023.10.14. 12:13

Hamász, Fatah, Hezbollah – N. Rózsa Erzsébet a Közel-Kelet kusza múltjáról és bizonytalan jövőjéről

Eléggé messze vagyunk, és nem most kerültünk igazán messze a palesztin állam megalapításának lehetőségéről – mondta N. Rózsa Erzsébet Közel-Kelet-szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában részletesen elmagyarázta az Izraelben szemben álló felek történetét, esélyeit és lehetőségeit.

2023.10.14. 11:49

Török-német egyeztetés Kairóban

Hakan Fidan török külügyminiszter szombaton találkozott német kollégájával, Annalena Baerbockkal Kairóban, hogy megvitassák a Gáza övezet elleni izraeli támadásokkal, a palesztinoknak nyújtott humanitárius segítségnyújtással, valamint a Gázai övezetből történő evakuálással kapcsolatos kérdéseket. Közben Egyiptomba érkezett Törökországból a harmadik repülőgép, amely humanitárius segélyt szállított a Gázai övezet lakossága számára. Törökország pénteken indította el az első segélyszállítmányt. A segélyeket Egyiptomból a rafahi átkelőn juttatják el a Gázai övezetbe.

2023.10.14. 10:50

324 áldozat 24 óra alatt Gázában

Az izraeli légicsapások 324 ember halálát okozák 24 óra alatt a Gázai övezetben - közölte a palesztinok egsészégügyi minisztériuma. A közlés szerint az áldozatok kétharmada nő és gyerek volt. Töb mintezren megsebesültek. (BBC)

Összesen 2215-re emelkedett az izraeli támadások halálos áldozatainak száma, a halottak között 724 a gyermek. A sebesültek számát 8714-ben adta meg a minisztérium. A Jordán folyó nyugati partján (Ciszjordániában) 54 ember vesztette életét, 1100 sebesült meg - közölte a palesztin egészségügyi tárca. (MTI)

2023.10.14. 10:18

Megölték a Hamász egyik fontos parancsnokát

Izraeli vadászgépek számos célpont ellen intéztek támadás a Gázai övezetben péntek késő este, több tucat palesztin Hamász-fegyveres halálát okozva - közölte az Izraeli Védelmi Erők (IDF) sajtószolgálata szombaton. A közlemény szerint az IDF csapást mért a Hamász terrorista célpontjaira a Gázai övezetben, megölve a Hamász elit kommandós csapata, a Nuhba több tucat tagját. A Nuhba a Hamász magas rangú tisztviselői által kiválasztott fegyveresekből álló kommandós egység, amely a múlt szombati betörés egyik vezető csapata volt. A közlemény szerint az elmúlt 24 órában az IDF harcosai csapást mértek a Hamász terrorszervezet hadműveleti főhadiszállására, ahonnan a terrorszervezet légi tevékenységét irányították. A csapás során az IDF harcosai megölték Merad Abu Meradot, a Hamász légtérfigyelő rendszerének parancsnokát, aki az egyik fő felelős volt a Hamász-harcosok irányításáért az Izrael elleni támadás során. (MTI)

2023.10.14. 09:59

Számháború indult a Hamász túszairól

Az iraeli hadsereg szerint 120 civilt hurcoltak el. Korábban a Hamász 130-ről beszélt, de más források szerint a szám elérheti akár a kétszázat is.

2023.10.14. 08:50

Lejár a határidő, de még mindig több mint félmillió ember van Gáza északi részén

Az ENSZ szerint több mint 400 ezren hagyták el a területet Izrael felszólítására. Izrael két biztonsági folyosót nyitott a menekülőknek.

2023.10.14. 08:17

Újabb magyar katonai gép érkezett Izraelből

62 emberrel a fedélzetén elhagyta az izraeli légteret a Magyar Légierő második gépe is.

2023.10.14. 08:00

Rászóltak a brit egyetemekre: fékezzék meg a Hamász-támogatókat!

A brit oktatási miniszter levelet írt az egyetemek vezetőinek, hogy "gyorsan és határozottan" hárítsák el a zsidó származású diákokat és tanárokat érő fenyegetéseket a Hamász múlt heti vérfürdői után. Sok, baloldali beállítottságú brit diákszervezet Izrael okolja a terrorért. Közben a kormány kitoloncolhatja a Hamászt dicsőítő külföldi diákokat és munkavállalókat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×