eur:
394.99
usd:
367.8
bux:
72094.79
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Izraeli légitámadásban megsemmisült ház romjai Gázában 2023. október 10-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, mintegy 900 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak száma a Gázai övezetben 700-hoz közelít.
Nyitókép: MTI/AP/Fatima Sbair

Háborús hírek percről-percre: 104 millió dollárt kér Gáza humanitárius támogatására az ENSZ

Szerdán is folyamatosan frissülő tudósítással jelentkezünk az Izrael területén kirobbant háború híreivel. Lenyúlhatják a túszok pénzét a Hamász terroristái, miközben az áldozatok száma nő. Izrael a gázai egyetemet bombázta.

2023.10.11. 23:12

Segélyfelhívást tett közzé szerdán az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete (UNRWA), amely 104 millió dollárt (38 milliárd forint) kér a Gázai övezet humanitárius támogatására a következő 3 hónapra. "A kért támogatás fedezni fogja a megtépázott Gázai övezet különböző pontjain kialakított UNRWA-óvóhelyeken menedéket kereső mintegy 250 ezer ember, valamint további 250 ezer palesztin menekült - sürgős élelmiszer, nem élelmiszer jellegű, egészségügyi, szállás- és védelmi - szükségleteit. A szervezet párját ritkító humanitárius katasztrófára figyelmeztetett és arról tájékoztatott, hogy jelenlegi készletei mintegy 150 ezer ember ellátására elegendők még 12 napig.

2023.10.11. 21:27

Putyin a szuverén palesztin államban látja a megoldást

Szerinte a palesztin nép érdekeinek semmibevétele az egyik fő oka a térségbeli eszkalációnak.

2023.10.11. 21:11

A NATO-főtitkár arányos válaszlépéseket vár Izraeltől

Izraelnek joga van megvédeni magát, hiszen hétvégén terrortámadás érte az országot, amelyben sok civil meghalt, viszont a NATO elvárja, hogy az atrocitásokra adott válaszlépések arányosak legyenek - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a szövetség védelmi miniszterei tanácskozásának első napját lezáró szerda esti sajtótájékoztatóján. Felhívta a figyelmet annak fontosságára, hogy a konfliktus folytatódása során meg kell akadályozni az ártatlan civil életek elvesztését.

2023.10.11. 21:06

Szlovákia különjárattal evakuálja állampolgárait Izraelből

Az első repülőgéppel a nap folyamán már 91-en hagyhatták el Izraelt, és további 200 szlovák állampolgár jelezte ezen szándékát. Ódor Lajos ügyvezető miniszterelnök közölte, hogy Pozsony annyi járatot szervez, ammennyi szükségesnek mutatkozik.

2023.10.11. 19:44

Német államérdek: vita a palesztinok segélyezéséről

75 millió eurót már kifizetett Németország, a folytatás bizonytalan, noha Oaf Scholz kancellár és Emmanuel Macron Hamburgban arról beszélt, hogy a humanitárius segélyeket továbbra is folyósítani kell.

2023.10.11. 18:54

Világháborús veszélyről beszélt a magyar köztársasági elnök

Bölcsességre és józanságra intett az izraeli-palesztin konfliktus és az orosz-ukrán háború kapcsán a magyar köztársasági elnök. Novák Katalin a román elnökkel tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az emberiséget a harmadik világháború réme fenyegeti. A román elnök szerint az Izrael elleni támadás Oroszországot támogatja az orosz-ukrán konfliktusban.

2023.10.11. 18:10

ENSZ-alkalmazottak is vannak a gázai áldozatok között

Meghalt az ENSZ palesztin menkeültügyi ügynökségének, a UNRWA-nak kilenc munkatársa a Gázai övezet elleni izraeli légitámadásokban. A UNRWA 1949-ben alakult, az első arab-izraeli háború után. A segélyszervezete egyebek mellett oktatást, alapveztő egészségügyi ellátást és segélyezést biztosít Gázában, Ciszjordániában, Jordániában Szíriában és Libanonban. (Sky News)

2023.10.11. 17:21

Már tíz francia áldozatról tudnak

Tízre emelkedett a Hamász iszlamista palesztin szervezet Izrael elleni támadásában meghalt francia állampolgárok száma, s 18 franciáról "nincs hír", őket - köztük több gyereket - feltehetően elrabolták - közölte szerdán Elisabeth Borne miniszterelnök a szenátusban. A kormányfő elmondta, hogy a kormány "aktívan" együttműködik az Air France francia légitársasággal, hogy megoldást találjon a hazatérésre Izraelből "minden olyan állampolgárnak, aki ezt szeretné". "Egy különjáratot már szerveztünk csütörtökre, és különböző lehetőségeken dolgozunk, amíg a menetrend szerinti járatok újraindulnak" - tette hozzá. (MTI)

2023.10.11. 17:14

Vészhelyzeti szükségkormány alakul Izraelben, megvan a megegyezés

Megállapodott Benjamin Netanjahu és az ellenzéki vezető, Beni Ganz.

2023.10.11. 17:07

Kiürítik a határmenti izraeli kórházakat

Az izraeli egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy megkezdték az északi kórházak betegeinek átszállítását az ország központjában található egészségügyi intézményekbe - írja az OSINTdefender. A hivatalos megfogalmazás szerint mindezt azért, hogy lehetővé tegyék az északi fronton lévő kórházak "felkészülését a jövőbeli biztonsági fejlesztésekre". Vagyis a háborús sebesültek elátására.

2023.10.11. 16:57

Kaiser Ferenc: a palesztin lakosság is a Hamász túsza és élő pajzsa ebben a háborúban

Nehéz döntést kell hoznia Izraelnek, mert a városharc sok áldozattal jár, és egy véres ellencsapással a Nyugat támogatását is el lehet veszíteni – mondta Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol részletesen beszélt a múlt hét végén kirobbant újabb izraeli–palesztin konfliktusról, a Hamász helyzetéről, lehetséges támogatóiról, és a megtorlás veszélyeiről is.

2023.10.11. 15:57

Különleges térképen a palesztin támadás

Mozgó térkép készült arról, hogy miképpen rohanták le az izraelieket a Gázából kitörő Hamász harcosok.

2023.10.11. 15:49

A palesztinok izraeli foszforbombákra panaszkodnak

A palesztin külügyminisztérium szerint Izrael foszforbombákkal támadja Gázát. Erről videót is bemutattak. Ez a fajta fegyvert amúgy tiltott.

2023.10.11. 15:37

Üzent az amerikai elnök

Egyértelműen Izrael mellett állunk - közölte Joe Biden amerikai elnök. Mindent megadnak nekik, hogy válaszolni tudjanak. A terroristák tetteire nincs mentség - tette hozzá.

2023.10.11. 15:28

A budapesti nagykövet véleménye: ezek állatok

Yacov Hadas-Handelsman nagykövet arról beszélt, tudják, hogy a támadás hírszerzési fiaskó, de most nincs ideje a számonkérésnek, most meg kell védeniük az országot. Idővel ki kell deríteni, hogyan történhetett meg ez a váratlan Hamász-betörés.

Saját véleményét mondva úgy fogalmazott, hogy meglepte az az állati kegyetlenség, ahogyan a Hamász fegyveresei a civilekkel szemben felléptek, és ezt abban az értelemben is állatinak minősítette, hogy még a négylábúakat sem kímélték.

Ami szintén megdöbbentő volt, hogy nem tettek különbséget, és végeztek mindenkivel, aki útjukba került, akár izraeli, akár arab, akár palesztin, vagy éppen külföldi volt. (Index)

2023.10.11. 15:25

Egy fiatal spanyol nő biztosan meghalt a harcokban

A spanyol külügyminisztérium megerősítette szerdán, hogy egy 19 éves spanyol nő életét vesztette a Hamász által Izraelben elkövetett támadásokban.

A fiatal nő spanyol-izraeli kettős állampolgár volt, a Gázai-övezet határának közelében, a Nahal Oz katonai bázison teljesített szolgálatot a támadások idején. zombat óta eltűntként tartották nyilván. A spanyol sajtóban megjelent információk szerint azt feltételezték, hogy fogságba esett.

Egy másik spanyol állampolgárnak is nyoma veszett a hétvégén. Egy 46 éves baszk férfi, egy Gázától két kilométerre fekvő kibucból tűnt el feleségével együtt. (MTI)

2023.10.11. 15:21

Már csak a napban bízhatnak a palesztinok

A Gázai övezet helyi áramszolgáltatójának szerdai közlése szerint napenergia-termelésre kell átállniuk a palesztin övezet izraeli blokádja miatt. A vállalat közlése szerint mindazonáltal mindössze napi 10 órára elegendő áramot lesznek képesek előállítani így. (MTI)

2023.10.11. 14:57

Csapás a gázai egyetemre, megvan az oka

A Hamász iszlamista terrorszervezet katonai hírszerzési célokra, fegyverek fejlesztésére és gyártására használta a Gázai Iszlám Egyetemet - közölte az izraeli hadsereg.

Az egyetemen tartott konferenciák alkalmával a Hamász pénzgyűjtést tartott terrorista műveleteinek finanszírozására - tette hozzá az izraeli hadsereg. Izrael a Hamász számára kiemelten fontos műveleti és katonai központnak nevezte az intézményt. (MTI)

2023.10.11. 14:55

Pénzmozgás a túszok számláin

Az Izraeli Nemzeti Bank olyan pénzügyi tranzakciókat azonosított, melyeket Gázába hurcolt túszok hitelkártyáival végeztek. A bank bejelentette, hogy befagyasztják a túszok bankszámláit.

A valutaárfolyamok sok éves csúcsra emelkedte, de viszonylag stabilak. A háború ötödik napjának délelőtti óráiban egy dollárért 3,94 sékelét, s egy euroért 4,195 sékelt adtak. (MTI)

2023.10.11. 14:54

Jake Sullivan: humanitárius folyosót akarunk nyitni a Gázában rekedt civilek számára

Az USA nemzetbiztonsági tanácsadója csak nagyon szűkszavúan beszélt az elképzelésekről.

2023.10.11. 12:13

Tálas Péter az izraeli háborúról: mindkét fél részéről a bosszú dominál, kizárt a politikai megoldás

Nagyon valószínűnek tartja, hogy megpróbálják városi harccal megtisztítani Gázát a Hamásztól és az összes fegyveres szervezet tagjaitól. De ennek elég nagy áldozatszáma lesz mind izraeli, de még inkább palesztin oldalról

2023.10.11. 11:59

Izraeli veszteségek

Legalább 169 izraeli katona esett el a szombat óta tartó összecsapásokban a terrorista erőkkel - jelentette be Daniel Hagari katonai szóvivő szerdán A Gázai övezet szomszédságát zárt katonai területté nyilvánították. "A területre való belépés szigorúan tilos, és komoly biztonsági kockázattal jár" - nyilatkozta a katonai szóvivő. A folyamatos harcok, rakétatámadások és betörési kísérletek árnyékában megkezdődtek a temetések Izraelben. A helyi szokások szerint a temetéseken a rokonok és a barátok mellett részt vesznek a távolabbi ismerősök is. Szerdán jelentős tömegek járulnak a temetőkbe Izraelben. (MTI)

2023.10.11. 11:52

A Hezbollah ismét rakétákat lőtt ki Izrael irányába

Ismét rakétákkal támadta szerdán Izraelt a libanoni síita Hezbollah. A fegyveres párt megerősítette, hogy ők követték el a támadást, a szervezet közleménye szerint a nagy pontosságú rakétákkal végrehajtott akció válasz volt az izraeli hadsereg által hétfőn elkövetett támadásra, melyben három Hezbollah-fegyveres életét vesztette. Libanoni biztonsági források szerint a Hezbollah két precíziós rakétát lőtt ki Izrael irányába. Az izraeli hadsereg csupán annyit közölt, hogy támadás érte a libanoni Dajra településsel szemben lévő, izraeli oldalon található Aramse nevű, zömében beduinok lakta települést. Libanoni helyszíni beszámolók szerint az izraeli erők válaszul ágyúzták a dél-libanoni Rmeis környékét, biztonsági források pedig hozzátették, hogy találat ért egy rakétaindító állást is Dajránál. Áldozatokról egyelőre nem érkezett hír. Az Irán támogatását élvező Hezbollah kedden legkevesebb 15 rakétával támadta Izrael északi határvidékét, válaszul az izraeli hadsereg harckocsikból lőtte a szervezet fegyvereseinek két megfigyelőállását. (MTI)

2023.10.11. 11:11

Halott a Hamász-vezér családjában, nem is egy

A Hamász fegyveres szárnyának, az Izz ad-Dín al-Kasszám Brigádok főparancsnokának közeli hozzátartozói vesztették életüket egy izraeli légicsapásban a Gázai övezet déli részén - jelentette egy palesztin hírügynökség szerdán. A hírügynökség közlése szerint egy izraeli vadászgép szerdán célba vette Mohamed ad-Deif, a Kasszám Brigádok főparancsnoka testvérének házát. A légitámadás során a fegyveres szárny parancsnokának testvére, valamint annak fia és lánya is életét vesztette és többen megsebesültek - jelentette a Hamászhoz kötődő hírcsatorna. Azt egyelőre nem tudni, hogy Deif a házban tartózkodott-e a bombázás idején. Szerdán a Hamász két politikai tisztségviselője életét vesztette a Gázai övezetben végrehajtott izraeli támadásban. A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet fegyveresei szombaton betörtek Izraelbe, ahol mintegy 1200 embert öltek meg, a sebesültek száma megközelíti a háromezret és több mint 100 embert el is rabolhattak. A gázai egészségügyi minisztérium közleménye szerint a támadásra adott megtorló akcióknak már legalább 900 halottja van a Gázai övezetben, 4500-an pedig megsebesültek. (MTI)

2023.10.11. 09:46

Kétóránként tájékoztatják az izraeli magyarokat a lehetőségeikről

Szijjártó Péter beszámolt öt magyar friss, sikeres kimenekítéséről.

2023.10.11. 09:28

Maguk után...

Több mint háromezer be nem vetett fegyvert találtak a Hamász terroristáinak nyomában az izraeli katonák - közölte az izraeli hadsereg szerdán. Páncéltörő rakétákat, aknákat, robbanó drónokat, lőszeres dobozokat - és az elhúzódó harcokra élelmet biztosító datolyacsomagokat találtak az elfogott vagy megölt iszlamisták nyomában Izraelben. A magukkal hozott fegyvereknek csak kis részét használták fel, és ezért a hadsereg szakértői úgy vélik, hogy a megtörténtnél is sokkal jelentősebb terrortámadásra készültek a gázai terroristák, de nem volt idejük bevetni legtöbb fegyverüket. A fel nem használt fegyverek között 5-8 km-es hatótávolságú, orosz gyártmányú Kornyet típusú páncéltörő rakéták, különféle pokolgépek, kézigránátok, Kalasnyikov gépkarabélyok, kommandós kések, lőszerek, kamikaze drónok, az Egyesült Államokban az 1960-as évek óta gyárt ott, LAW gyártmányú páncéltörő rakéták, páncéltörő aknák, vállról indítható rakéták és még sok más fegyver található. Emellett az éjjellátó készülékeket, titkosított rádiókat, energiaszeleteket és datolyacsomagokat, motivációs matricákat Mohamed Deifnek, a Hamász katonai szárnya vezetőjének becenevével, valamint gyúlékony anyagokat tartalmazó csomagokat is hátrahagytak. A katonai becslések szerint azt tervezték, hogy több száz terrorista több napig tartózkodik és harcol, s ejt túszokat Izraelben. A Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hadseregtől származó becslései szerint több mint kétszáz izraelit hurcoltak magukkal a Gázai övezetbe a terroristák szombat reggel indított, meglepetésszerű támadásukban. (MTI)

2023.10.11. 08:44

Tömegtüntetés lesz

A palesztinok melletti kiállás megnyilvánulásaként péntekre tömegtüntetésre szólította fel szerdán az arab világot a Hamász korábbi vezetője, Háled Mesál. "Az egész arab és iszlám világban ki kell vonulnunk a terekre és az utcákra az al-Aksza özön napján, pénteken" - mondta Mesál, aki jelenleg a Hamász diaszpóra osztályának vezetője. A Hamász kedden október 13., péntekre tömeges mozgósítást hirdetett az "Al-Aksza özön"-művelet keretében. A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet fegyveresei szombaton betörtek Izraelbe, ahol mintegy 1200 embert öltek meg, a sebesültek száma megközelíti a háromezret és több mint 100 embert el is rabolhattak. (MTI)

2023.10.11. 07:56

Részletek az éjszakáról

Legalább 30 halálos áldozata és több száz sebesültje van a Gázai övezetben az éjszaka folyamán végrehajtott izraeli légicsapásoknak az övezetet irányító Hamász szerdai bejelentése szerint. Szaláma Marúf, az iszlamisták sajtóközpontjának vezetője azt közölte, találat ért több lakóépületet, gyárat, mecsetet és boltot is. Mindeközben az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodája (OCHA) bejelentette, hogy már több mint 260 ezren menekültek el az otthonaikból az övezetben az izraeli hadsereg a Hamász Izrael ellen indított támadására válaszul adott műveletei nyomán. Az emberek közül sokan iskolaépületekben, köztük az ENSZ palesztin menekülteket segélyező közel-keleti hivatala (UNRWA) által az övezetben működtetett 88 iskola valamelyikében húzták meg magukat, mintegy 74 ezren pedig rokonoknál kerestek menedéket vagy templomokban kaptak szállást. Az OCHA palesztin hatósági forrásokra hivatkozva azt közölte, a légicsapások mostanáig több mint 1000 lakóhelyet semmisítettek meg. Felhívta a figyelmet emellett arra is, hogy egyre nehezebb a szükséget szenvedők támogatása. A Hamász szombaton indított támadást Izrael ellen, a harcokban az izraeli hadsereg szerda reggeli tájékoztatása szerint már több mint 1200 izraeli vesztette életét. A támadásra adott válaszcsapásoknak gázai hivatalos források szerint már legalább 900 halottjuk van. (MTI)

2023.10.11. 06:42

Bombázás a Hamász-központra

Az izraeli légierő több tucat vadászrepülőgépe több mint kétszáz célpontra mért csapást a gázai al-Furkan negyedben – jelentette be az Izraeli Védelmi Erők a Twitteren szerdán hajnalban. Azt írják, „ez az a terrorista gócpont, ahonnan a Hamász tervezi és végrehajtja támadásait. Ez a harmadik ellencsapás a térségben az elmúlt 24 órában”, összesen 450 célpontot támadtak ez idő alatt. (Telex/X)

2023.10.11. 06:29

Hadsereg: már több mint 1200 izraeli halálos áldozatról tudni

Már több mint 1200 izraeli halálos áldozata van a Hamász radikális szervezet Izrael ellen indított támadásának - jelentették helyi idő szerint kedd este az izraeli hatóságok. A Gázai övezetet irányító Hamász szombaton indított támadásában emellett már több mint 3000 izraeli sebesült meg és hivatalosan 50 eltűntről tudni, köztük külföldiekről is. A gázai egészségügyi minisztérium közleménye szerint a támadásra adott megtorló akcióknak már legalább 900 halottja van a Gázai övezetben, 4500-an pedig megsebesültek. (MTI)

2023.10.11. 06:23

Tűzszünetet sürgetett az orosz és a török elnök

Az azonnali tűzszünetért emelt szót a palesztin-izraeli konfliktusövezetben kiéleződött helyzetben Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök - közölte a két vezető keddi telefonbeszélgetéséről kiadott közleményében a Kreml sajtószolgálata. A moszkvai tájékoztatás szerint a felek mélységes aggodalmukat fejezték ki az erőszak folyamatos elmérgesedése, a polgári áldozatok számának katasztrofális növekedése miatt. Hangsúlyozták, hogy mindkét félnek azonnal be kell szüntetnie a tüzet és újra kell indítani a tárgyalási folyamatot. Putyin és Erdogan kifejezte készségét ennek aktív előmozdítására. A felek a megbeszélés során kiemelték, hogy "a közel-keleti válság hosszú távú békés rendezése csak az ENSZ Biztonsági Tanácsa által jóváhagyott két állami formula alapján lehetséges, amely egy független palesztin állam létrehozását írja elő az 1967-es határokon belül, Kelet-Jeruzsálemmel, mint fővárossal". A Kreml szerint Putyin és Erdogan az orosz-török együttműködés kérdéseit is megvitatta és folytatni fogja a kapcsolattartást. (MTI)

2023.10.11. 06:22

Joe Biden: az Egyesült Államok határozottan kiáll Izrael mellett

Az Egyesült Államok határozott kiállását hangoztatta Izrael mellett Joe Biden amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban nyilatkozatot tett a Hamász radikális palesztin szervezet Izrael elleni támadásáról. Az elnök, aki szombat óta először szólalt meg a háborús konfliktussal kapcsolatban, legkevesebb 14 amerikai halálos áldozatot említett, és megerősítette, hogy a palesztin fegyveresek által elfogott emberek között amerikaiak is vannak. Hangsúlyozta, utasítást adott arra, hogy az amerikai kormány illetékesei kezdjenek konzultációt az izraeli partnerekkel, és tanácsadással segítsék elő a foglyok szabadon bocsátását. "Elnökként nincs magasabb prioritásom, mint foglyul ejtett amerikai állampolgárok biztonságának garantálása mindenütt a világon" - fogalmazott. Megismételte, hogy az Egyesült Államok az elrettentő erő fokozása érdekében módosított védelmi erőinek elhelyezkedésén, amikor a Földközi-tenger keleti medencéjébe vezényelt haditengerészeti egységeket, és hozzátette, szükség esetén további eszközöket biztosítanak. Felhívta a figyelmet arra is, nem ajánlja, hogy bármely ország, vagy szervezet a jelen helyzetet saját céljaira próbálja felhasználni. "Teljesen világosnak kell lennünk abban, hogy Izrael mellett állunk" - fogalmazott az elnök. "Biztosítani fogjuk, hogy minden rendelkezésére álljon, amivel állampolgárait képes megvédeni" - hangoztatta Biden, és elmondta, hogy az Egyesült Államok biztosítja az izraeli légvédelmi rendszer, a "Vaskupola" működéséhez szükséges eszközöket. Beszámolt arról, hogy kedden ismét beszélt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel akivel egyetértettek abban, hogy a válasznak keménynek, határozottnak és elsöprőnek kell lennie. A terrorizmus semmivel nem igazolható és nem megbocsátható - mondta az elnök és kifejtette, hogy a Hamász nem a palesztin emberek önrendelkezése és méltósága mellett áll, hanem Izrael állam eltörlésének és a zsidók elpusztításának célját követi, amihez palesztin civileket is élő emberi pajzsként használ. Amikor a Hamász az általa elfogottak kivégzésével fenyegetőzik, azzal az emberi morál minden törvényét megszegi - fejtette ki az elnök és megállapította, hogy a Hamász kegyetlensége és vérszomjúsága az Iszlám Állam dzsihadistáinak legrosszabb cselekedeteit idézi fel, ami terrorizmus. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője kedden azt közölte, hogy Anthony Blinken tárcavezető az elnök megbízásából csütörtökön Izraelbe utazik, hogy szolidaritásáról és támogatásáról biztosítsa az Egyesült Államok közel-keleti szövetségesét. Matthew Miller szerint a külügyminiszter tárgyal majd arról, hogy kormánya milyen további támogatást tud adni Izrael számára. Biden kedden tett nyilatkozatát megelőzően a Hamász által túszul ejtett, illetve a támadás során eltűnt Izraelben élő amerikaiak hozzátartozói Tel-Avivban tartott sajtótájékoztatón kérték az amerikai kormányzat határozott és azonnali fellépését rokonaik megtalálása érdekében. Szülők, valamint gyerekek - az amerikai médiában is közvetített sajtóeseményen - hívták fel a Biden-adminisztráció figyelmét felelősségére, amit minden amerikai állampolgár felé visel. Egyikük, Ruby Chen, egy édesapa - akinek fia eltűnt - úgy fogalmazott, azt kéri az Egyesült Államoktól, hogy ne vonuljon a háttérbe, mert olyan figyelemre méltó erőforrással rendelkezik, amely túlnyúlik azon a hatáson, amit Izrael kormánya el tud érni. (MTI)

2023.10.11. 06:22

Josep Borrell: a palesztinoknak megítélt támogatások folyósításának folytatódnia kell

A Palesztin Hatóság számára megítélt támogatások folyósításának folytatódnia kell, ezen felül biztosítani kell, hogy az Európai Unió segítsége nincs semmilyen összefüggésben a terrorizmus támogatásával - jelentette ki Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós biztos az ománi fővárosban, Maszkátban, a tagállami külügyminiszterek nemhivatalos tanácskozását követően kedden. Josep Borrell újságíróknak nyilatkozva közölte, hogy az Európai Unió tagállamainak túlnyomó többsége elutasítja a Palesztin Hatóságnak szánt pénzügyi támogatások kifizetéseinek ideiglenes befagyasztását. Kiemelte: "csak két-három" uniós tagország látja úgy, hogy fel kellene függeszteni a palesztinoknak nyújtott pénzügyi támogatásokat. Ezért csak a támogatások felülvizsgálatára van szükség, a kifizetések ideiglenes felfüggesztésére nem - közölte Borrell, majd hozzátette: az Európai Uniónak fel kell gyorsítania a tragédia érintettjeinek járó humanitárius segítségnyújtást. Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos az X közösségi oldalon közzétett hétfő délutáni bejegyzésében jelentette be, hogy az Európai Bizottság felülvizsgálja a palesztinoknak nyújtott fejlesztési portfólióját, s az azzal összefüggő kifizetéseket felfüggeszti. Az Európai Bizottság hétfőn este hivatalos sajtóközleményben tájékoztatott a palesztinoknak nyújtott pénzügyi támogatás sürgős felülvizsgálatáról. A felülvizsgálat célja annak biztosítása, hogy az uniós finanszírozás közvetve "se tegye lehetővé egyetlen terrorista szervezet számára sem, hogy Izrael elleni támadásokat hajtson végre". Mint közölték, a testület azt is meg fogja vizsgálni, hogy a megváltozott helyszíni körülmények fényében szükség van-e a palesztin lakosságnak és a Palesztin Hatóságnak nyújtott támogatási programok kiigazítására. A bizottság szerint ez a felülvizsgálat nem érinti az európai polgári védelmi és humanitárius segítségnyújtási műveletek (ECHO) keretében nyújtott humanitárius segítségnyújtást. Josep Borrell kedd esti sajtótájékoztatóján kijelentette: hiba lenne a Palesztin Hatóságnak nyújtott támogatási források befagyasztása, az csak segítené a Hamász radikális palesztin szervezet megerősödését és rontaná az arab világgal ápolt kapcsolatokat. Közölte azt is, hogy a tagállamok elítélik az erőszakot, bárki is kövesse el azt. Elismerik Izrael jogát az önvédelemhez, ugyanakkor felszólítanak a humanitárius jog betartására és arra, hogy ne vágják el a gázai civil lakosságot a víz- és áramellátástól. Felszólítanak továbbá a humanitárius folyósók szavatolására is, hogy a bombázások elől menekülő lakosság biztonságban el tudja hagyni a területet - mondta az uniós főképviselő. Beszélt arról is, hogy az EU-nak meg kell erősítenie együttműködését az arab világgal, valamint dolgoznia kell az arab béketerv életre keltésén, összefogásban az Arab Liga országaival. Egyértelművé kell tenni, hogy a palesztinok bevonásával létrehozott békére van szükség az erőszak megismétlődésének elkerülésére - húzta alá. Kiemelte: az EU különbséget tesz a palesztinok, a Palesztin Hatóság és a Hamász között. Utóbbit terrorszervezetnek tartja és nem keres vele kapcsolatot, a Palesztin Hatóság ugyanakkor az EU partnere - húzta alá. Borrell továbbá óva intett az általánosítástól és azt mondta, minden palesztin ember terrorizmussal való vádolása, ahogy a támogatások esetleges felfüggesztése is, gátolja a békefolyamatokat és hátráltatja a humanitárius segítségnyújtást. (MTI)

2023.10.11. 06:21

ENSZ: a Gázai övezet két héten belül kifogyhat az élelemből

Két héten belül kifogyhat az élelemből a külvilágtól elszigetelt, több mint kétmillió lakosú Gázai övezet - közölte kedden az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP). "Véleményünk szerint az élelmiszerkészletek a legtöbb gázai boltban két héten belül elfogynak" - ismertette Saca Mograbi, a WFP szóvivője. A dpa német hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy az üzletek harmadában már egy hétre elegendő készlet sem maradt. "Sürgősen szükségünk van pénzügyi eszközökre, hogy a rászorulókon segíthessünk, mert saját élelmiszerkészleteink hamarosan elfogynak" - tette hozzá Mograbi. Izrael a Gázai övezetet irányító Hamász radikális palesztin szervezet véres hétvégi támadását követően teljesen elszigetelte a part menti térséget. Stéphane Dujarric, az ENSZ szóvivője hétfőn este adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a világszervezet ugyan készleteket halmozott fel a Gázai övezetben, de ezekből "valamikor a nem túl távoli jövőben ki fognak fogyni". (MTI)

2023.10.11. 06:21

Iraki politikus: Bagdad amerikai célpontokat fog támadni, ha Washington beavatkozik a konfliktusba

Bagdad amerikai célpontokat fog támadni, ha Washington beleavatkozik az izraeli-palesztin konfliktusba, és segítséget nyújt Izraelnek a Hamásszal szemben - jelentette ki Hádi al-Amiri, a bagdadi kormányt támogató, egyik Irán-barát iraki párt befolyásos vezetője. " ..., ha az amerikaiak nyíltan beavatkoznának a konfliktusba... akkor minden amerikai érdekeltséget legitim célpontnak fogunk tekinteni, és gondolkodás nélkül megtámadjuk" - szögezte le Amiri, a Badr Szövetség vezetője egy bagdadi törzsi ülésen hétfő este, egy nappal azután, hogy a washingtoni Fehér Ház egyebek között közölte: lőszereket ad Izraelnek, és repülőgép-hordozó csapásmérő csoportot telepít a Földközi-tenger keleti részére. A Badr Szövetség nevű síita politikai szervezetnek többé-kevésbé része a Népi Mozgósítási Erők (PMF) nevű állami paramilitáris szervezet több frakciója, köztük több Irán-barát frakció is. Ez a milícia számos rakétatámadást hajtott végre az Irakban állomásozó amerikai erők és a bagdadi amerikai nagykövetség ellen az elmúlt években. E támadásokat egy tavalyi megállapodás alapján sikerült leállítani. Irakban 2500 amerikai katona állomásozik, akik háttértámogatással és tanácsokkal látják el az iraki erőket az Iszlám Állam (IS) nevű dzsihadista szervezet elleni harcban. Szombaton a PMF egyértelmű támogatásáról biztosította az Izraelt megtámadó Hamász-fegyvereseket, az iraki kormány pedig kijelentette, hogy ez a támadás az izraeli elnyomó politika természetes következménye. Abdel-Malek al-Húszi, a jemeni síita húszi felkelők vezetője kedden szintén felszólította az Egyesült Államok vezetését, hogy ne avatkozzon be az izraeli-palesztin konfliktusba. Ha kell rakétákkal és drónokkal fogják támadni az amerikai érdekeltségeket, és ha kell összeállnak ebben más csoportokkal is - közölte. (MTI)

2023.10.11. 06:20

Brit belügyminiszter: félő, hogy megismétlődnek a brit zsidó közösség elleni korábbi atrocitások

Suella Braverman brit belügyminiszter szerint egyértelműen fennáll annak a kockázata, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael elleni támadásának hatására megismétlődnek a brit zsidó közösség elleni korábbi atrocitások. A brit belügyminisztérium kedd esti ismertetése szerint Braverman levelet intézett az angliai és a walesi rendőrkapitányságok parancsnokaihoz, kifejtve: a szomorú tapasztalatok arra vallanak, hogy valahányszor Izraelt támadás éri, az iszlamisták és más rasszisták a jogos izraeli védelmi intézkedéseket használják ürügyként arra, hogy gyűlöletet szítsanak a brit zsidók ellen és fokozott félelmet keltsenek a zsidó közösségeken belül. A múltban ennek megnyilvánulásai közé tartoztak a zsidó üzleti vállalkozások elleni vandál cselekmények, az emlékhelyek és a vallási intézmények meggyalázása, a zsidók ellen elkövetett fizikai és verbális utcai támadások, a zsidó lakónegyedeken antiszemita gyalázkodás közepette keresztülhajtó autókonvojok, valamint az online felületeken megjelenő antiszemita megnyilvánulások elszaporodása - áll a brit belügyminiszter keddi levelében. Suella Braverman leszögezi: nyilvánvaló annak a kockázata, hogy a mostani izraeli-palesztin konfliktus hatására ezek a jelenségek megismétlődhetnek. A belügyminiszter szerint az izraeli civilek lemészárlása, idősek, nők és gyerekek túszul ejtése nyomán könnyű belátni, hogy milyen elborzasztó hatást gyakorolhat a zsidó közösségekre a Hamász terrorszervezet jelvényeinek, zászlainak nyilvános használata. Braverman mindezek alapján kérte a rendőrségi vezetőkhöz intézett keddi levelében, hogy a rendőri állomány figyelje az ilyen potenciális kihágásokat és álljon készen a közbelépésre. A brit belügyminiszter hangsúlyozta: nem csupán a Hamászt támogató jelképek és jelszavak adnak okot aggodalomra. Braverman éppen ezért annak megfontolására is ösztönözte levelében a rendőri vezetőket, hogy a "From the river to the sea, Palestine will be free" (A folyótól a tengerbe, és Palesztina szabad lesz) jelmondat skandálása nem tekinthető-e az Izrael megsemmisítését célzó, erőszakcselekmények végrehajtására irányuló szándék kifejezésének, illetve a közrend rasszista indíttatású megzavarásának. A brit belügyminiszter által idézett, Izrael-ellenes tüntetéseken elhangzott jelmondat arra utal, hogy az e szöveget skandálók szerint az izraeli zsidó lakosságot ki kell szorítani a Jordán folyó és a Földközi-tenger közötti területről. A rendőrfőnökökhöz intézett keddi levelében Suella Braverman hangsúlyozza: akár a palesztin zászló más körülmények között törvényesnek minősülő lobogtatása is törvénysértőnek bizonyulhat, ha a lobogót a terrorizmus dicsőítésének szándékával használják. A belügyminiszter kérte a rendőri vezetőket: figyeljék azt is, hogy az Izrael-ellenes demonstrációkon nem tűnnek-e fel olyan jelképek, mint például a horogkereszt. (MTI)

2023.10.11. 06:19

Svédország és Dánia felfüggesztette a palesztinoknak szánt fejlesztési segélyeket

Svédország és Dánia felfüggesztette kedden a palesztinoknak szánt fejlesztési segélyeket a Hamász radikálisainak áldozatok százait követelő hétvégi véres támadása nyomán Johan Forssell svéd fejlesztési miniszter sajtótájékoztatón jelentette be a lépést, amely "további intézkedésig" marad érvényben. A segélyek mértékéről nem tett említést. A dán külügyminisztérium közleményben tudatta a támogatások "szüneteltetését". A kormány felkérte a SIDA fejlesztési ügynökséget, hogy december elejéig készítsen jelentést a palesztinoknak nyújtott segélyek felhasználásáról, biztosítandó, hogy a dán pénzekkel nem élnek vissza, közvetve sem használják a forrásokat terrorista szervezetek támogatására. Dánia az idén 235,5 millió korona (12 milliárd forint) támogatást tervezett nyújtani a palesztinoknak. Ezen felül 115 millió korona (6 milliárd forint) humanitárius segélyt különített el, amihez még dán civilszervezetek 25,8 millió koronát (1,3 milliárd forint) tesznek hozzá. A humanitárius segélyek folyósítását nem szüneteltetik. (MTI)

2023.10.11. 06:19

Izraeli rémség - Már Kínát kérleli az Egyesült Államok delegációja

Kínába látogató amerikai szenátorok Peking segítségét kérték, hogy hasson rá Iránra, hogy Teherán zabolázza meg a példátlanul brutális hétvégi terrorakciót elkövető palesztin Hamászt. Kommentátorok szerint azonban – ambíciói ellenére – Kína képességei korlátoltak.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Visszatért a Földre a Hold távoli oldaláról gyűjtött ritka kőzetmintákkal a kínai űrszonda. Kiss László csillagász, akadémikus, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója szerint a küldetés különlegessége, hogy először érkezett vele olyan holdi kőzetminta, amelyet egy szonda a Hold távoli, Földről nem látható oldalán gyűjtött.

Emmanuel Macron táborát "majdnem sikerült eltörölni" - jelentette ki Marine Le Pen

A Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap tartott első fordulójában a voksok nagyjából 34 százalékával az IFOP, Ipsos, OpinionWay és Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×