eur:
392.93
usd:
363.15
bux:
72157.74
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Az orosz haditengerészet fekete-tengeri flottájának egyik járőrhajója az orosz ellenőrzés alatt álló délkelet-ukrajnai Mariupol kikötőjében 2022. május 30-án.
Nyitókép: MTI/AP

Az ukránok szerint logikus és hatékony volt az orosz tanker megtámadása

"Az ilyen különleges műveleteket az ukrán területi vizeken hajtjuk végre, így teljesen törvényesek" - szögezte le az SZBU főnöke.

"Törvényesnek" nevezte szombaton az ukrán belbiztonsági szolgálat (SZBU) főnöke azokat a támadásokat, amelyeket Ukrajna nemrég orosz hajók és az Oroszországot a Moszkva által bekebelezett Krím félszigettel összekötő Kercsi-híd ellen hajtott végre.

Vaszij Maljuk a Telegramon azt írta: "ez teljesen logikus és hatékony" lépés volt az ellenséggel szemben.

Ukrajna szombatra virradóra a Fekete-tengeren, a Krím közelében tengeri drónnal támadta meg a SIG nevű orosz tartályhajót, amelynek a motortere a jobb oldalon, a vízszint közelében léket kapott, de nem süllyedt el. A SIG hajótestébe bekerült vizet kiszivattyúzzák - közölte az orosz tengeri mentő szolgálat. Az incidensben senki sem sérült meg, olajszivárgás sem történt - közölte a szolgálat.

A Kercsi-hidat több órára lezárták, a vasúti közlekedést leállították.

Egy ukrán hírszerzési illetékes a Reuters hírügynökséggel azt közölte, hogy a drón 450 kilogramm robbanóanyaggal támadt az ukrán vizeken az orosz hadsereg számára üzemanyagot szállító tartályhajóra.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett közigazgatási vezetője azt mondta, hogy a hajó a Szíriában harcoló orosz erők számára szállított üzemanyagot. Rogov szerint a támadás miatt kitört ablakok szilánkjai megsebesítették a legénység több tagját.

A hajó és tulajdonosa ellen Washington szankciókat rendelt el, mert korábban kerozint szállított a Szíriában harcoló orosz erőknek.

Pénteken egy orosz tengerjáró hajó szenvedett súlyos károkat egy ukrán legénység nélküli szerkezet támadásában Novorosszijszk orosz kikötőváros haditengerészeti támaszpontja közelében.

A brit védelmi minisztérium szombaton közölte: az Olenyegorszkij Gornyak nevű, orosz partraszállító hadihajó súlyosan megrongálódott a novorosszijszki kikötő közelében előző nap végrehajtott ukrán dróntámadásban, ami súlyos csapás az orosz hadiflotta számára.

A tárca szerint a felvételek alapján a kétéltű partraszállító több vízhatlan rekesze megrongálódott, illetve a legénység nem tudott elég hatékonyan fellépni a kárelhárításban.

Az Olenyegorszkij Gornyak a legnagyobb orosz hadihajó a Moszkva cirkáló 2022. évi elsüllyesztése óta.

A két tengeri támadást azután hajtották végre, hogy Oroszország felmondta az ENSZ és Törökország közvetítésével az ukrán gabonának a Fekete-tengeren át történő exportjáról megkötött egyezményt. Oroszország az ukrán mezőgazdasági infrastruktúrát támadja, közöttük a Duna mentén fekvő izmajili gabonakikötőt és a fekete-tengeri Odesszát.

Az orosz védelmi tárca közlése szerint orosz hadihajók két ukrán tengeri drónt fogtak el és semmisítettek meg, amelyeknek két orosz hadihajó volt a célpontja a novorosszijszki haditámaszpont közelében.

Ukrajna "katonai fenyegetéssel" kapcsolatos figyelmeztetést adott ki hat fekete-tengeri orosz kikötő vizeire. Ezek Anapa, Novorosszijszk, Gelendzsik, Tuapsze, Szocsi és Tamany - olvasható a Derzshidrohrafija ukrán állami folyami és tengeri hajózási hivatal honlapján.

A figyelmeztetést augusztus 4-én adták ki újabb rendelkezésig - írta a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Megjött a hét legjobban várt adata, mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Megjött a hét legjobban várt adata, mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Igencsak felemás munkaerőpiaci adatok érkeztek Amerikából, hiszen amíg az új álláshelyek száma nőtt, addig a munkanélküliség emelkedett, ezeket az adatokat emésztik most a piacok: a közlést követően a dollár esetében láthattunk nagyobb kilengéseket, ezt követően azonban visszatértek az árfolyamok az adatközlés előtti szintre. Eközben az európai tőzsdéken kiváló a hangulat, és Amerikában is pluszos nyitásra van kilátás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×