eur:
394.75
usd:
368.61
bux:
71771.73
2024. június 28. péntek Irén, Levente
18 éven felülieknek
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot
A heap of white powder on black floor.
Nyitókép: kickers/Getty Images

Egymást érik a kivégzések Szingapúrban - zéró tolerancia a kábítószer-kereskedőkre

Csütörtökön két héten belül a harmadik elítéltet akasztották fel kábítószer kereskedelemben való részvétel miatt, annak ellenére, hogy jogvédők korábban felszólították a városállamot a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekért járó halálbüntetés megszüntetésére.

A Központi Kábítószerügyi Hivatal közölte, hogy a 39 éves Muhammad Saleh Abdul Latifot a szingapúri Changi börtönben, a törvény által biztosított tisztességes eljárást követően végezték ki. A férfit 54 gramm heroin csempészése miatt találták bűnösnek, amely a hivatal közleménye szerint „körülbelül 640 heroinfüggő egy heti adagját biztosítaná”.

Egy szingapúri halálbüntetés-ellenes szervezet (Transformative Justice Collective) szerint a maláj származású Saleh 2016-os letartóztatása előtt sofőrként dolgozott. 2019-ben elítélték, de a fellebbezését tavaly elutasították. A szervezet szerint a férfi a tárgyaláson elmondta, hogy azt hitte, csempészett cigarettát hozott át a határon egy barátjának, akinek tartozott és mivel megbízott benne nem ellenőrizte a táska tartalmát. A legfelsőbb bíróság úgy ítélte meg, hogy a kapcsolatuk nem volt elég szoros ahhoz, hogy a barátja iránt tanúsított bizalom megalapozott legyen, ezért halálra ítélték.

A szingapúri törvények szerint kannabisz kereskedelméért 500 grammnyi mennyiség eladása felett halálbüntetés is kiszabható. A heroin esetében 15 gramm felett szabható ki halálbüntetés.

Saleh volt az ötödik ember, akit idén kivégeztek,

és a 16., akit kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt végeztek ki azóta, hogy a városállam 2022 márciusában – a koronavírus-járvány miatt tartott kétéves kihagyást követően – újraindította az akasztásokat.

Az ENSZ, emberi jogi csoportok és nemzetközi aktivisták már többször tiltakoztak a kivégzések ellen, és a halálbüntetés eltörlését sürgették. Szerintük egyre több érv szól amellett, hogy ennek a büntetésnek nincs elegendő elrettentő ereje. A szingapúri hatóságok azonban kitartanak amellett, hogy a halálbüntetés szükséges ahhoz, hogy megállítsák a kábítószer kereskedelmét és fogyasztását.

A térségben Szingapúr mellett Malajziában, Indonéziában, Thaiföldön, Vietnamban és Mianmarban, valamint Laoszban és Bruneiben is van halálbüntetés, de évtizedek óta nem érkezett hír kivégzésről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 28. 10:58
×
×
×
×