eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Bucsy Levente / Infostart

Szieszta: Tipikus német szokás?

A nagy nyári melegben Sienában világosodott meg a német egészségügyi miniszter. Szieszta, tipikus német szokás?

A közismert mondással ellentétben ezúttal "a szomszédba ment" a német egészségügyi miniszter egy újabb, a rettentő hőség elleni védelmet szolgáló javaslatért. Karl Lauterbachot – aki jelenleg az észak-olaszországi Toszkánában turistáskodik – lenyűgözte egy sienai templom. Üzenetéből kitűnt, hogy nem csak építészetileg. Rögtön felvetette, hogy a templomokat a rendkívüli melegben "hűsölés" céljából is nyitva kellene tartani. A német egyházak megértően reagáltak a miniszter indítványára.

A rendkívüli hőhullámok idején a templomoknak egész nap nyitva kellene tartaniuk – fogalmazott egy sienai bazilikából küldött Twitter-üzenetében a miniszter, aki szerint az embereknek a hőség ellen is védelmet nyújthatnak.

A Twitter-használók sokan egyetértettek a miniszter javaslatával, sokakat ugyanakkor meglepett az indítvány.

A német egyházak úgy értékelték, hogy az egészségügyi miniszter ténylegesen "nyitott kapukat" dönget.

Üdvözölték az indítványt, amely megítélésük szerint a templomok látogatására is ösztönöz.

A Német Evangélikus Egyház (EKD) szóvivője hangsúlyozta, hogy a templomok nyitva állnak az imádkozás, az áhítat, de a hőség elleni védekezés céljából is. A Német Püspöki Konferencia szóvivője ugyanakkor arra emlékeztetett, hogy szinte valamennyi templom nappal nyitva tart, legyen szó bármelyik évszakról. Hasonlóan foglalt állást az aacheni püspökség is. A kölni – egyben a legnagyobb német – egyházmegye szóvivője szintén hangsúlyozta, hogy a templomoknak lehetőség szerint mindig minden ember előtt nyitva kell állniuk "akár imára, akár elcsendesedésre, akár mély lélegzetvételre". Ez télen ugyanolyan fontos, mint nyáron – jelentette ki a szóvivő, a kölni egyházmegye ezért támogatja "a nyitott templomok kezdeményezést".

A rendkívüli hőséghelyzet szülte ugyanakkor azt a másik rendkívüli javaslatot, amellyel a német közegészségügyben dolgozó orvosok szövetsége (BVÖGD) állt elő. A szövetség indítványozta, hogy a hőség miatt

"a déli órákban a déli országok mintájára" Németországban is sziesztát kellene tartani.

"A korai kelés, a reggeli produktív munka és a déli szieszta olyan koncepció, amelyet a nyári hónapokban nekünk is be kellene vezetnünk" – hangoztatta a szövetség elnöke. A rendkívüli melegben a déli országok munkamódszereit kellene követnünk – hangoztatta Johannes Niessen. Intenzív hőségben az emberek nem olyan hatékonyak, mint általában – fogalmazott az elnök, aki szerint az éjszakai lehűlés elmaradása rossz alvást eredményez, és mindez koncentrációs problémákhoz vezet.

A szövetség szerint ezért a legbonyolultabb munkát a reggeli órákban kellene elvégezni. Ezenkívül elegendő ventilátorra és könnyebb ruházatra van szükség, még akkor is, ha ez utóbbi ellentétes az irodai öltözködési szabályokkal – hangoztatta az elnök. "Az íróasztal alatti hideg lábfürdő másik módja annak, hogy lehűljön az ember" – ajánlotta, azt azonban hozzátette, hogy ez az indítvány csak az otthoni munkára vonatkozik.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×