eur:
393.25
usd:
363.19
bux:
72132.83
2024. július 8. hétfő Ellák
Tino Chrupalla (b) és Alice Weidel, a német ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) párt társelnökei sajtótájékoztatóra érkeznek Berlinben 2021. május 25-én. Az AfD Chrupallát és Weidelt indítja kancellárjelöltként a szeptemberi szövetségi parlamenti választáson.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Megszerezte első polgármesteri tisztségét a német AfD

Megszerezte első polgármesteri tisztségét az Alternatíva Németországnak (AfD) német ellenzéki párt egy Szász-Anhalt tartományi településen vasárnap tartott önkormányzati választáson.

Az AfD a volt NDK területén fekvő tartomány egy kisebb településén, a nagyjából kilencezer lakosú Raguhn-Jeßnitz-ben aratta első polgármester-választási sikerét. Jelöltje, Hannes Loth a szavazatok 51,13 százalékával nyerte el a tisztséget a hivatalos előzetes végeredmény szerint. Ellenfele, a független Nils Naumann a szavazatok 48,87 százalékát gyűjtötte össze a vasárnapi második, döntő fordulóban.

A Kereszténydemokrata Unió/Keresztényszociális Unió (CDU/CSU) jobbközép pártszövetségtől jobbra álló AfD az utóbbi hónapokban folyamatosan erősödött, országos választói támogatottsága 19-20 százalékos, megelőzve a legnagyobb kormánypártot, a 18-19 százalékon álló szociáldemokratákat (SPD). Az AfD így előlépett Németország második számú politikai erejévé, egyedül az ugyancsak ellenzéki CDU/CSU támogatottsága nagyobb, 26-28 százalékos.

A 2013-ban alapított párt 2017-ben jutott be a szövetségi parlamentbe (Bundestag), eddigi legnagyobb önkormányzati választási sikerét pedig egy hete, június végén érte el a Szász-Anhalttal szomszédos, szintén a volt NDK területén fekvő Sonneberg járásban tartott közigazgatási vezető (Landrat) választáson.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Meglepetésszerű eredmény született a magas részvétellel lezajlott francia nemzetgyűlési választások második fordulójában. Bár szinte minden felmérés a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés győzelmét jósolta, az exit pollok szerint a baloldali pártok összefogása, az Új Népfront szerezte meg a legtöbb mandátumot, második helyre pedig az Emmanuel Macron elnök mögötti centrista Együtt formáció futott be. Úgy néz ki, a „republikánus front”, vagyis a baloldali és centrista jelöltek egymás javára történő visszalépése működött, és ezzel sokadszorra sikerült megakadályozni a szélsőjobboldal győzelmét. Az exit pollok alapján becsülhető erőviszonyok ugyanakkor azt mutatják, az abszolút többség senkinek nem lesz meg, ami bizonytalan helyzetet idézhet elő Franciaországban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 20:59
×
×
×
×