eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Youtube

A csütörtökön érkező francia robottól várják a csodát a tengeralattjáró keresésében

A Victor 6000 méteres mélységben tud dolgozni 72 órán át megszakítás nélkül.

A legénység nélkül dolgozó robot karjai segítségével kábeleket vághat el és egyéb manőverek végrehajtására is képes, így képes lehet kiszabadítani a Titant, ha az belegabalyodott volna valamibe - írja a Sky News.

Bár nem merül vele senki, a Victor működtetéséért 25 fős stáb felel.

"Akár 72 órán keresztül is képesek vagyunk megállás nélkül dolgozni - éjszaka sem kell megállnunk" - mondta Olivier Lefort a robotot üzemeltető Ifremer állami francia kutatóintézet részéről.

Arra a robot sem képes, hogy felhozza a megfeneklett Titant, viszont abban segíthet, hogy egy hajó emelőszerkezetéhez csatlakoztassák azt.

"A Victor vizuális feltárást tud végezni berendezései segítségével és másra is alkalmas" - fogalmazott Lefort.

A robot egy francia hajó fedélzetén indult a helyszínre.

Olivier Lefort számára a terep nem teljesen ismeretlen, mivel részese volt annak a csapatnak is, amely 1985-ben meghatározta a Titanic roncsának pontos elhelyezkedését Robert Ballard amerikai archeológus csapatában.

Az amerikai parti őrség közlése szerint már távolból irányított eszközökkel már zajlik kutatás a mini tengeralattjáró feltételezett eltűnésének közelében.

Továbbra is hallani dörömbölésre hasonlító hangokat, de amerikai minisztériumi források szerint "hangokról" és "zajokról" beszélni. Ezeket kanadai P-3-as repülőgépek észlelték a víz alól, ezután irányították a távolból vezérelt járműveket a térségbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×