eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: YouTube/OceanGate

Szinte lehetetlen megmenteni az eltűnt tengeralattjáró utasait - videók

A Titan névre hallgató tengeralattjáró öt emberrel fedélzetén indult a tengerfenékre az elsüllyedt Titanic roncsaihoz, de időközben elvesztette a kapcsolatot a működését támogató hajóval. Amikor ez megtörtént, 3-4 napra elég oxigénje lehetett. Ha meg is határozzák a helyzetét, nehézkes lehet a kiemelése.

A Titan lemerülése a Titanichoz két órát vesz igénybe, de egy óra negyvenöt perc elteltével megszakadt a kapcsolata a Polar Prince-szel, azzal a hajóval, amely a roncs közelébe szállította - írja a CNN. (Ezek a kis "expedíciós" tengeralattjárók nem annyira önállóak, mint a klasszikus hadi eszközök, és szükségük van egy kísérő hajóra, amely a merülések helyszínére, illetve onnan vissza viszi őket.)

Az OceanGate Expeditions nyolcnapos útjának fénypontja lett volna a merülés: a kanadai Új-Fundlandról indult az küldetés, ahonnan 400 tengeri mérföldet utazva megérkeztek a Titanichoz.

Helyi idő szerint vasárnap reggel vesztették el a kapcsolatot a tengeralattjáróval, a kutató-mentő munkálatok még aznap megkezdődtek.

Az egyelőre nem ismert, mi történhetett a Titannel, miért veszthette el a kapcsolatot a hajóval és milyen közel volt a Titanic roncsaihoz, amikor eltűnt.

A tengeralattjáróban a pilótán kívül négy ember utazik, köztük Hamish Harding brit milliárdos üzletember. Ezt saját cége, az Action Aviation tette közzé a közösségi médiában.

"A tengeralattjáró elindult, Hamish megkezdte a merülést" - írták még vasárnap.

Harding az első közt volt, akik lemerültek a Föld legmélyebb pontjára, a Challenger Deephez, szombaton pedig arról írt, büszke arra, hogy most a Titanichoz merülhet le. A férfi mellett egy pakisztáni apa-fia páros tartózkodik még a Titanon: Shahzada Dawood és fia, Sulaiman Dawood családja közelményben tudatta ezt.

Ilyen belülről egy 3760 méter mélyre történő merülés a Titannal:

Hamish Harding szombaton arról is írt, hogy Paul-Henry Nargeolet búvár is velük tart. A férfi már több expedíciót vezetett a Titanic roncsaihoz. sok tárgy onnan való kiemelését felügyelve. A CNN-nek nem sikerült Nargeolet-t elérnie.

Az OceanGate szerint a merülésekre a pilóta és egy szakértő mellett általában három fizető utat visznek.

Becslések szerint 70-96 órára elegendő oxigénje lehet a járműnek, ami azt jelenti, péntekig van idő kimenteni, viszont

veszélyesen mélyre kell ehhez lejutni.

Még 1973-ben Roger Chapman és Roger Mallinson Pisces III nevű tengeralattjárójából 480 méter mélyről sikerült megmenteni a benn ragadtakat - ennél mélyebbről még nem sikerült még sikeres akciót végrehajtani. Ők 76 órát töltöttek odalenn.

A Titanic roncsa ugyanakkor ennél jelentősen mélyebben található, mintegy 3900 méter mélyen fekszik. Az időjárás (magas hullámok, a szél által felkorbácsolt víz képezte köd), a Titan állapota és egyéb tényezők is nehezíthetik a munkát.

A Titan 4 kilométeres mélységbe képes lemerülni az OceanGate közleménye szerint.

Az OceanGate szerint a Titan egy több mint 10 ezer kilós, szénszálból és titánból készült tengeralattjáró, melynek beépített biztonsági rendszere azonnal riasztja a pilótát, ha a nyomás megváltozik vagy azt észleli, hogy az eszköz szerkezete sérült. A Titan vízbe engedéséhez és kiemeléséhez külső segítség kell, kijutni belőle csak egy 17 csavarral kívülről rögzített ajtón át lehet.

A mélyben kizárólag az anyahajótól kapott szöveges üzenetek segítségével tud közlekedni, mivel odalenn nem érzékelhetőek a GPS-jelek.

A Titant jelenleg a levegőből, a vízről, illetve radarral keresik, valamint mélytengeri búvárok is részt vesznek az akcióban a kormányzati szervek mellett.

Attól függően, hogy hol és milyen mélységben találják meg a merülőhajót, a mentőhajók számára korlátozottak lehetnek a lehetőségek.

Az amerikai haditengerészet nukleáris meghajtású tengeralattjárói például általában 240 méter mélységig működnek, ami azt jelenti, hogy nem tudnak lemerülni az óceán fenekére, ahol a tengeralattjáró burkolatára nehezedő víznyomás miatt a hajó felrobbanhat.

A haditengerészetnek vannak speciális mentő tengeralattjárói, de még ezek is csak bő 600 méteres mélységig képesek mentésre.

Így indul merülni a Titan:

Teszt a Titannal - felszínre emelkedés:

Az 1973-as mentés során a hatóságok más tengeralattjárókat és egy távirányítású, a haditengerészet által kifejlesztett mentőhajót használtak, hogy köteleket rögzítsenek a Pisces III-hoz, amelyekkel aztán visszahúzták a felszínre.

Nem világos, hogy ezek a módszerek működnének-e a Titan esetében, mivel jelenleg nem tudni, hol és milyen mélységben, illetve milyen állapotban van.

Alistair Greig, a University College London tengerészmérnök professzora két forgatókönyvet is felvázolt a Titannal kapcsolatban. Mint elmondta, a tengeralattjárók általában rendelkeznek egy olyan ballasztsúllyal, amelyet vészhelyzetben ki tudnak engedni, és így a felhajtóerő segít a felemelkedésükben. Ha kommunikációs és/vagy elektromos hiba történt, akkor a Titan valószínűleg valahol a felszínen lebeg, és várja a mentést.

Amennyiben viszont a másik forgatókönyv következett be és a hajótest szivárog, akkor súlyosabb a helyzet. Ha ugyanis lesüllyedt a fenékre és saját erőből nem képes felszínre emelkedni, a mentés lehetőségei nagyon korlátozottak. Ha le is jutnának a búvárhajóhoz, kétséges, hogy a nyílásához tudnának-e csatlakozni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×