eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Abstract Technology Binary Code Dark Red Background. Cyber Attack, Ransomware, Malware, Scareware Concept
Nyitókép: WhataWin/Getty Images

Terítette lapjait a Pegasus és hasonló kémszoftverek kapcsán az EP

Reformjavaslattal állt elő a brüsszeli testület a visszaélések megállítása érdekében. Lépéseket várnak a magyar és a lengyel kormánytól, de a megfigyelési technológiák exportnagyhatalmának számító Ciprustól és más országoktól is.

A Pegasus és az azzal egyenértékű megfigyelő kémszoftverek használat vizsgáló parlamenti bizottság munkájára alapozva a képviselők megállapították, hogy a kémprogramok jogellenes használata magát a demokráciát veszélyezteti. Hiteles vizsgálatokra, a szabályozás módosítására, illetve a visszaélések ellen hozott, meglévő szabályok jobb betartatására lenne szükség. Az erről szóló állásfoglalást a képviselők 411 szavazattal, 97 ellenében és 37 tartózkodás mellett fogadták el csütörtökön – írja közleményében az EP Magyarországi Kapcsolattartó Irodája.

Külön ajánlások

A képviselők felszólították Magyarországot és Lengyelországot, hogy teljesítsék az Emberi Jogok Európai Bíróságának az ítéleteiben foglaltakat, továbbá állítsák vissza a bírói függetlenséget és a felügyeleti szervek működését. A két országnak arról is gondoskodnia kell, hogy csak független és külön bírói végzés birtokában kerüljön sor kémszoftverek telepítésére, hiteles vizsgálatok induljanak a visszaélések felderítésére, és érdemi jogorvoslati lehetőségek álljanak a sértettek rendelkezésére.

Az EP arra kérte Görögországot, hogy „sürgősen állítsa helyre és erősítse meg az intézményi és jogi biztosítékokat”, vonja vissza a kémszoftverekre kiadott összes olyan exportengedélyt, amely nem felel meg az uniós exportellenőrzési szabályoknak, valamint tartsa tiszteletben a Görög Kommunikációbiztonsági és Adatvédelmi Hatóság függetlenségét.

A megfigyelési technológiák exportnagyhatalmának számító Ciprustól szintén azt várják el a képviselők, hogy vonja vissza az uniós szabályokba ütköző kiviteli engedélyeket.

A spanyol hatóságokat felkérték, hogy „teljes körű, tisztességes és hatékony” vizsgálattal tárják fel mindenekelőtt azt a 47 esetet, amelyekben továbbra sem egyértelmű, ki engedélyezte a kémszoftver telepítését. Arról is gondoskodniuk kell, hogy az érintetteknek valóban legyen lehetőségük jogorvoslattal élni.

Egyértelmű szabályok a visszaélések megelőzésére

A jogellenes gyakorlat azonnali beszüntetése érdekében a képviselők azt szorgalmazzák, hogy csak azok a tagországok vethessenek be kémszoftvereket, amelyekben minden kétséget kizáróan lefolytatták a vizsgálatokat az állítólagos visszaélések felderítésére, amelyekben a nemzeti szabályok összhangban állnak a Velencei Bizottság ajánlásaival és az Európai Unió Bíróságának ítélkezési gyakorlatával, és amelyek érvényre tudják juttatni az exportellenőrzési szabályokat.

A bűnüldözésben az Európai Parlament uniós szinten szabályozná a kémszoftverek használatát azzal a kikötéssel, hogy csak kivételes esetekben, előzetesen meghatározott célra és korlátozott ideig lehessen élni ezzel az eszközzel. A képviselők szerint

az ügyvédi titoktartási kötelezettség alá tartozó adatokat, illetve a politikusok, orvosok és a média adatait védeni kell, és kizárólag akkor szabad kémszoftverrel hozzájuk férni, ha bizonyított a bűncselekmény.

Azt szeretnék elérni továbbá, hogy a célszemélyeket, illetve a velük együtt megfigyelt más, nem célszemélyeket kötelező legyen értesíteni a tevékenységről, azt követően pedig legyen független felügyelet. Véleményük szerint a tagállamokban jogilag egységesen kellene értelmezni, hogy mely esetekben lehet nemzetbiztonsági okokra hivatkozva kémszoftvereket használni.

A jogellenes megfigyelések felderítésére a képviselők uniós techlabor létrehozását javasolják, amely független kutatóintézetként nyomozási hatáskört kapna, és technológiailag támogatná többek között az eszközök átvilágítását és a kriminalisztikai munkát.

A megfigyelések külpolitikai vetülete

A parlament szerint „komoly jelek” utalnak arra, hogy Marokkó és Ruanda kormányai magas rangú uniós személyiségeket, köztük államfőket figyeltek meg kémszoftverrel. A reformjavaslat emiatt a kémprogramok exportengedélyeinek mélyreható vizsgálatát, valamint az uniós exportellenőrzési szabályok határozottabb végrehajtását sürgeti. A képviselők szerint a kémprogramokkal kapcsolatban közös stratégiára van szüksége az EU-nak és az USA-nak, továbbá tárgyalásokat kell kezdeni Izraellel és más harmadik országokkal a forgalmazási és exportszabályokról, illetve meg kell akadályozni, hogy az uniós fejlesztési segélyeket kémszoftverek beszerzésére és használatára fordítsák.

A szavazást követően a vizsgálóbizottság elnöke, Jeroen Lenaers (EPP, Hollandia) elmondta:

„A kémszoftverek hatékony eszközként szolgálhatnak a bűnüldözésben, de ha a kormányok visszaélnek velük, akkor óriási fenyegetést jelenthetnek a jogállamiságra és az alapvető jogokra.

Betiltásuk helyett azt kell biztosítanunk, hogy a tagállamok betartsanak bizonyos elvárásokat, mint a bírósági engedélyhez kötött használat és a független felügyelet, valamint hogy csak a szükséges mértékben és az uniós jogot tiszteletben tartva vessék be azokat. Most a többi uniós intézményen a sor, hogy folytassák a munkát, mi pedig ellenőrizni fogjuk ajánlásaink megvalósulását.”

Sophia In ‘t Veld jelentéstevő (Renew, Hollandia) hozzátette: „A demokrácia az elszámoltathatóságról szól. A kémszoftverek részét képezik a demokráciát aláásó autoriter politikusok eszköztárának, és itt, Európában, a küszöbünkön, a demokrácia őrzői ellen vetik be azokat. Elvárom, hogy a Bizottság és a Tanács számoljon be róla nekünk, még a nyári ülésszünet előtt, hogyan tervezik megvalósítani az ajánlásainkat. Biztosítani fogjuk, hogy megvalósuljanak az ajánlások, a munka itt kezdődik.”

Június 14-én, szerdán Lenaers és In ‘t Veld sajtótájékoztatón ismertette az ajánlás főbb pontjait.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×