eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
A hivatalos látogatáson Kínában tartózkodó Emmanuel Macron francia elnök (j) Hszi Csin-ping kínai államfő társaságában a dél-kínai Kuangtung (Guangdong) tartománybeli Kuangcsouban 2023. április 7-én.
Nyitókép: MTI/AP/SIPA Pool/Jacques Witt

Donald Trump szerint „barátja”, Macron Hszi Csin-ping hátsóját csókolgatta Pekingben

A Fox Newsnak adott interjút az exelnök, aki szerint a világ szétesik, Amerikának pedig nincsen beleszólása.

Emmanuel Macron a múlt héten tett látogatást Kínában, ahova annak reményében utazott el, hogy rá tudja venni kínai kollégáját: próbáljon hatni Vlagyimir Putyinra a háború befejezésének érdekében. Donald Trumpot az interjúban erről az útról is kérdezték – írja a Sky News.

"Ez az őrült világ szétesőben van, és az Egyesült Államoknak abszolút nincs beleszólása. Macron pedig, aki a barátom, Kínával van, és Hszi seggét nyalja Kínában. Azt kérdeztem magamban: Franciaország most már Kínával van?" – kommentálta az eseményeket.

Donald Trump, aki ellen a közelmúltban emeltek vádat Amerikában, elnöksége vége felé közeledve egyre feszültebb viszonyban volt Emmanuel Macronnal, a francia elnökkel. Az Elysee palota szóvivője vulgárisnak nevezte Trump megnyilvánulását.

Trump azután kommentálta így a francia elnök útját, hogy komoly visszatetszést váltott ki, amikor a Pekingből hazatérve Macron úgy fogalmazott: Európának el kellene kerülnie, hogy belekeveredjen az Egyesült Államok és Kína Tajvan körüli konfrontációjába.

Szerinte "csapda" lenne Európa számára, ha "olyan válságokba keveredne, amelyek nem a miénk".

Ehelyett azt mondta, hogy Európának a "stratégiai autonómiára" kell összpontosítania.

"Van-e érdekünk nekünk, európaiaknak abban, hogy felgyorsítsuk a Tajvan-témát? Nem. A legrosszabb az lenne, ha azt gondolnánk, hogy alkalmazkodnunk kell egy amerikai ritmushoz és egy kínai túlreagáláshoz" - mondta újságíróknak.

Marco Rubio republikánus szenátor erre reagálva úgy fogalmazott: ha ez így van, nekik is át kell gondolniuk az európai béke fenntartásáért tett erőfeszítéseiket. Az Európai Parlament egyik képviselője arra hívta fel a figyelmet:

Macron csak a franciák, nem a teljes blokk nevében beszél.

Macron az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel utazott Kínába, ahol a következőket mondta Hsz Szin-Pingnek:

"Az orosz agresszió Ukrajnában csapást mért a nemzetközi stabilitásra. Tudom, hogy számíthatok önre abban, hogy Oroszországot észhez téríti, és mindenkit visszahoz a tárgyalóasztalhoz. Meg kell találnunk a tartós békét. Úgy vélem, hogy ez Kína számára is fontos kérdés, éppúgy, mint Franciaország és Európa számára."

A kínai elnök válaszában sem Ukrajnát, sem Oroszországot nem említette, de azt mondta, eltökélt a franciákkal való jó kapcsolat fenntartásában.

A Fox Newsnak adott interjújában Trump dicsérte a kínai vezetőt.

"Hszi elnök briliáns ember: ha végigjárnánk egész Hollywoodot, hogy keressünk valakit, aki eljátszhatná a szerepét, nem találnánk"

- mondta.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×