eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
A hivatalos látogatáson Kínában tartózkodó Emmanuel Macron francia elnök (b) és Hszi Csin-ping kínai államfő a pekingi Nagy Népi Csarnokban folytatott tárgyalásai utáni sajtóértekezlet végén, 2023. április 6-án.
Nyitókép: MTI/AP/Thibault Camus

Kína és Franciaország szerint elfogadhatatlan atomfegyver bevetése Ukrajnában

Ezt a pekingi látogatáson tartózkodó Emmanuel Macron francia államfő közölte Hszi Csin-ping elnökkel folytatott tárgyalásai után.

"Tudom, számíthatok önre abban, hogy segít Oroszországot észhez téríteni és mindenkit tárgyalóasztalhoz ültetni" - mondta Macron Hszi Csin-pingnek a tárgyalások - még nyilvános - kezdetén.

Hszi a megbeszéléseket követő tájékoztatón kijelentette, bízik benne, hogy az orosz-ukrán béketárgyalások mielőbb kezdetüket veszik és politikai megoldás születik. Valamint hatékony és fenntartható európai biztonsági rendszert is sikerül létrehozni.

A kínai média szerint a két fél elfogadta azt a felhívást, miszerint például a szembenálló feleknek el kell kerülniük a polgári személyek és polgári létesítmények elleni támadásokat, továbbá

a biológiai és vegyi fegyverek bevetését.

Ami a kínai-uniós kapcsolatokat illeti, Hszi kifejezte, Peking kész az EU-val minden szinten "újrakezdeni" a cserekapcsolatokat, kizárva a "beavatkozást", új lendületet adni a kétoldalú viszonynak. Hszi azt is megjegyezte, Kínának és Franciaországnak együtt megvan a képessége arra, hogy áthidalja a "különbségeket" és a "korlátozásokat", miközben a világ mélyreható történelmi változásokon megy keresztül.

Hszi megismételte a korábbi 12 pontos kínai békejavaslatnak azt az elemét, miszerint a konfliktus rendezése során figyelembe kell venni "minden fél jogos biztonsági érdekeit".

A kínai elnök nem ítélte el az orosz agressziót

és arra vonatkozóan sem tett utalást, hogy bármilyen irányba igyekezne befolyásolni Vlagyimir Putyin orosz elnököt, akihez egyébként szoros barátság fűzi.

A pekingi tárgyalásokon jelen volt Ursula von den Leyen, az Európai Bizottság elnöke is. A háromoldalú tárgyalást, illetve a két európai vezető látogatását a kínai média a közeledés jeleként értékelte. A megbeszéléseket követően számos jelentős francia-kínai gazdasági, kereskedelmi megállapodás kétoldalú szentesítésére került sor.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×