eur:
394.5
usd:
365.2
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pexels

Világháborús adósságot rendez Japán és Dél-Korea, de különös módon

Történelmi találkozóra kerül sor a jövő héten a két ország között, az elhurcoltak, munkára vagy bordélyházba kényszerítettek ügyén kívül a kereskedelmi háború rendeződését is várják a megbeszélésektől.

Jun Szogjol dél-koreai elnök és felesége Tokió meghívására március 16-17. között Japánba látogat. A Dél-koreai államfő találkozik Kisida Fumio japán miniszterelnökkel, a csúcstalálkozó célja a történelemi viták és a kereskedelmi háború lezárása lehet.

A találkozót Szongjol történelminek nevezte, dél-koreai államfő 12 éve nem járt a szigetországban.

Dél-Korea a hírek szerint beleegyezett egy arról szóló javaslatba, hogy kártérítést fizessen azon saját állampolgárainak, akik a második világháború alatt japán gyárakban kényszerültek dolgozni.

Ezgy olyan helyzet megoldását hozná el, amely régóta akadályozza a nemzetek közötti kiegyensúlyozott kapcsolatokat: ezt mind a dél-koreai, mind a japán fél áttörésnek tekinti. A koreai áldozatok azonban bírálták a tervet, mondván, hogy nem vonja felelősségre Japánt – írja a BBC.

Japán 1910 és 1945 közt tartotta gyarmati helyzetben a koreai félszigetet. A második világháború alatt 150 ezer koreainak kellett japán bányákban és gyárakban dolgoznia akarata ellenére, nőket pedig bordélyházakba hurcoltak el. A megoldási javaslat ellen a dél-koreai külügyminisztérium épülete előtt tüntettek Szöulban, elítélve a kormány azon tervét, melynek keretében dél-koreai cégek kényszerülnek kompenzálni az erőszakkal munkára fogottakat.

A japán kormány ugyanakkor üdvözölte, hogy már nem tőlük követelnek pénzt:

a korábbi dél-koreai kormányok ugyanis ezt célozták meg.

2018-ban a dél-koreai legfelsőbb bíróság arra kötelezett japán vállalatokat, hogy kártalanítsanak 15 kényszermunka-áldozatot. A vállalatok – köztük a Mitsubishi és a Nippon Steel – azonban megtagadták ezt, ami további ellenségeskedést váltott ki.

A tavaly megválasztott dél-koreai elnök, Jun Szogjol azonban arra törekedett, hogy rendezze a kapcsolatokat Japánnal, az Egyesült Államok másik régióbeli szövetségesével. Az USA mindkét országot sürgette, hogy javítsák kapcsolataikat. Joe Biden amerikai elnök hétfőn "úttörőnek" nevezte a megállapodást. Mind a dél-koreai, mind a japán külügyminiszter örült a döntésnek, Japán pedig reméli,

a két ország közti kapcsolatok javulnak

a hatására, egyúttal arra is utalt, hogy japán cégek is beszállhatnak a kártalanításba.

A javaslat szerint azoknak a dél-koreai vállalatoknak, amelyek egy 1965-ös háború utáni szerződésből hasznot húztak, egy alapba kell befizetniük. A több mint egymilliárd forintnak megfelelő összeget 15 család között osztják szét. A szerződés 800 millió dolláros jóvátételi csomagot tartalmazott támogatások és olcsó kölcsönök formájában,

Japán szerint ez rendezte a gyarmati időszakkal kapcsolatos összes követelést, Szöul azonban ezt régóta vitatja.

Felmerült a háborús bordélyházakban rabszolgasorba taszított koreai "vigasztaló nők" kárpótlásának kérdése is. 2015-ben egyezség született a vigasztaló nők ügyének megoldására, amely egy japán bocsánatkéréssel és egymilliárd jenes alap létrehozásával járt a túlélők számára. Három évvel később azonban diplomáciai vita alakult ki, amikor Szöul megszüntette az alapot.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×