eur:
394.68
usd:
365.25
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Andrzej Duda lengyel elnök sajtóértekezletet tart a varsói elnöki palotában 2021. december 27-én, miután megvétózta a külföldi részesedésű média működéséről szóló törvény módosítását.  A  december 17-én a szejmben megszavazott törvénymódosítás szerint a külföldi cégek akkor kaphatnának médiaszolgáltatási engedélyt Lengyelországban, ha az Európai Gazdasági Térségen (EGT) kívüli jogi személyek részesedése bennük nem haladja meg a 49 százalékot.
Nyitókép: MTI/PAP/Andrzej Lange

A lengyel elnök előzetes normakontrollt kér az uniós helyreállítási terv ügyében

Előzetes normakontrollt kér az uniós helyreállítási terv feltételéül szabott, a szejmben minap megszavazott jogszabály-változtatásokról a lengyel elnök.

Ezt maga Andrzej Duda államfő közölte a TVP Info lengyel közszolgálati hírtelevízióban péntek este sugárzott nyilatkozatában.

A lengyel kormánykoalíció élén álló Jog és Igazságosság (PiS) párt által előterjesztett jogszabály a Lengyelországnak szánt uniós támogatások kifizetését célozza, részleteire a varsói kormány beszámolója szerint előzetesen rábólintottak az illetékes uniós biztosok.

Az államfő aláhúzta: a helyreállítási eszközök ügyében Lengyelországnak, de az Európai Uniónak is kompromisszumra van szüksége. "Tisztességesen kell azonban kimondani, hogy a (Varsó és Brüsszel közötti) megállapodás komoly alkotmányjogi kétségeket kelt" - tette hozzá.

Kifejtette: fontosnak tartja a helyreállítási eszközök gyors mozgósítását, ezért nem döntött a jogszabály megvétózásáról. Az előírások viszont az olyan alapvető kérdéseket érintik, mint a bírósági rendszer stabilitása, ezért az állampolgárok jogi biztonsága érdekében előzetes normakontrollt kér az alkotmánybíróságtól - mondta.

Alkotmánybírósági döntés meghirdetése előtt a jogszabály nem léphet hatályba. Duda úgy ítélte meg: az előzetes normakontroll mégsem fogja késleltetni a Lengyelországnak járó helyreállítási eszközök kifizetését, mivel a Varsó és Brüsszel közötti megállapodás értelmében még más lépésekre és más törvények elfogadására is szükség van.

Az elnök arra szólította fel az alkotmánybíróságot, hogy a jogszabályt haladéktalanul tűzze napirendre.

A jogszabály szerint a bírák fegyelmi ügyei a legfelsőbb bíróságtól egy másik intézmény, a legfelsőbb közigazgatási bíróság hatáskörébe kerülnek át. Bővítik emellett azon eljárások körét, amelyek esetében egy per előtt vizsgálható a bírák elfogulatlansága.

A szabályozást a parlamenti vita során az ellenzék alkotmányellenesnek minősítette.

Az egyik kisebb kormánykoalíciós tag, a Szolidáris Lengyelország viszont "a brüsszeli hivatalnokok által diktált törvénynek" minősítette az előírásokat. Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter, a párt elnöke csütörtökön a törvény megvétózására szólította fel Andrzej Dudát.

A lengyel helyreállítási terv 22,5 milliárd euró értékű vissza nem térítendő támogatást és 12,1 milliárd eurós kölcsön lehívását teszi lehetővé. A teljesítendő feladatok között szerepel a szélerőművek építésének feltételeit módosító törvény is, amelyet a szejm szerdán megszavazott, és továbbította szenátusi megvitatásra.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Jó a hangulat, felfelé vették az irányt a tőzsdék

Jó a hangulat, felfelé vették az irányt a tőzsdék

Pozitív hangulatban telik a kereskedés az európai tőzsdéken, ezzel a régió piacai javítani tudnak a tegnapi eséshez képest. Ehhez képest az USA-ban sokkal visszafogottabb mozgásokat látunk annak ellenére, hogy a friss adatok a munkaerőpiac lassulását mutatták, ami jó hír lehet a Fed kamatvágása szempontjából. Nagyobb mozgásokra azonban nem kell ma számítani az USA-ban, hiszen a Függetlenség Napja miatt már ma is korábban zár a tőzsde, holnap pedig nem lesz kereskedés, tehát várhatóan kisebb volumenekre lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×