eur:
393.15
usd:
363.62
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A drónfelvételen helybeliek áldozatok után kutatnak épülettörmelék közt az észak-szíriai Idlíb kormányzóságbeli Haremben 2023. február 6-án, miután hajnalban több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét. A legnagyobb, 7,8-as magnitúdójú rengés epicentrumát a dél-törökországi Gaziantepnél mérték. Az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Intézet (EMSC) újabb, 7,7-es magnitúdójú földrengést észlelt Törökország középső részén magyar idő szerint fél 12-kor. Szíriában eddig több mint 380 halottról és csaknem ezer sérültről tudnak, az áldozatok száma folyamatosan növekszik.
Nyitókép: MTI/AP

Sayfo Omar: Szíria a nyugat számára felfoghatatlan módon viseli a helyzetet

Kilátástalan a helyzet a földrengés sújtotta Szíriában. Több európai ország mellett Szaúd-Arábia, Katar és az Emirátusok is küld segélyeket, az adományok érkeznek is, de kevesebb, mint a török területekre. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója szerint kérdés az is, hogy a más-más politikai erők által ellenőrzött területeken hogyan érnek célba a szállítmányok.

Szíria földrengés által sújtott területe politikailag három részre oszlik: az egyiket a kormányerők uralják, a másikat iszlamista ellenzékek, míg a harmadikat a török hadsereg, illetve az ahhoz lojális szíriai milíciák. Ez azonban nagyban megnehezíti a segélyszállítmányok célba érését is – hívta fel a figyelmet a Migrációkutató Intézet vezető kutatója.

Például a kormányerők segélyügyben kizárólag a saját partnereikre számíthatnak, elsősorban Oroszországra, Iránra és egyes arab országokra, amelyek már rendezték kapcsolatukat Szíriával, továbbá egyes nemzetközi szervezetekre. Részint hasonló a helyzet az Ankara által ellenőrzött területeken: Törökország felől ugyan érkezhetnek segélyszállítmányok, a mostani helyzetben viszont – török szempontból – sokadlagossá vált, hogy mennyire kerül megsegítésre a térség – magyarázta Sayfo Omar. Emlékeztetett, Törökországban májusban választások következnek és a kormány megítélése szempontjából nagyon felértékelődik, hogy milyen módon tudja elsősorban a saját területén kezelni a katasztrófa következményeit. 1999-ben, amikor hasonló erősségű rengés rázta meg Törökországot, részlegesen a katasztrófára való rossz reagálásnak volt köszönhető, hogy az akkori kormányzat elveszítette a választásokat három évvel később, az azóta is uralkodó AKP (Igazság és Fejlődés Pártja) javára – tette hozzá a szakértő.

Az iszlamista erők által uralt Idlib tartományban szintén problémás a helyzet, miután a területet a szíriai al-Kaida utódszervezete, az úgynevezett Jabhat Fateh Al-Sham milicia uralja, amit számos nemzetközi szerv lényegében terrorszervezetként tart számon, így a segélyek is csak korlátozottan tudnak átjutni. Miután itt gyakorlatilag csak a Fehér Sisakosok néven emlegetett segélyszervezet aktí – amit a szíriai kormányzat amúgy terrorszervezetként tart számon –, kijelenthető, hogy magára van hagyva a terület. Itt egyébként egyébként 1,7 millió ember él rossz szerkezettel készült épületekben, amik vélhetően most kifejezetten nagy kárt szenvedtek a rengésben – emelte ki Sayfo Omar.

Bár meglehetősen kevés hír érkezik Szíriából, de arról azért többen is beszámoltak, hogy például nincsen üzemanyag, nincsenek gépek, és puszta kézzel keresik a túlélőket a romok alatt, akiknek így sokkal kevesebb esélye van, mint a törökországi áldozatoknak.

A Migrációkutató Intézet vezető kutatója megjegyezte: a szíriai társadalmat nem a semmiből érte a mostani tragédia, hiszen 2011 óta háború dúl az országban, vagyis az emberek a pusztításhoz, a halálhoz hozzászoktak valamilyen módon.

A szíriai társadalomban az elmúlt évtizedben kialakult fatalizmus most is működik

– fogalmazott Sayfo Omar. Természetesen próbálják menteni a hozzátartozóikat, a károkat kompenzálni, de a mostani helyzetet egy nyugati ember fejével érthetetlen módon viselik, szenvedik el.

A kutató meglátása szerint mindenképpen több emberáldozattal fog járni a mostani katasztrófa, mint amennyire "ideális" esetben számítani kellene, hiszen Szíriában is rengetegen rekedtek a romok alatt, de az ő mentésük nem a megfelelő ütemben zajlik.

Az ország amúgy is nagyon rossz állapotban van, a lakosság 90 százaléka a létminimum alatt él. Egy közalkalmazotti fizetés huszonötszörösére van szükség ahhoz, hogy egy négytagú család meg tudjon élni egy hónapban, és vannak olyan területek, ahol napi két-három órán át van csak áramellátás.

„Szíria kilátástalan helyzetben van, gazdaságilag legalábbis, és ez a mostani katasztrófa tovább rontotta a helyzetet.

És akkor még nem beszéltünk az ország északi részéről, ahol az emberek több mint 90 százalékban a külföldi segélyekből élnek” – zárta gondolatait a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×