eur:
393.12
usd:
363.24
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
A G0d nevű felhasználó Twitter-fiókja egy mobiltelefonon Berlinben 2019. január 4-én. A fiókon keresztül tették közzé az elkövetők egy hackertámadást követően több száz német politikus, művész és újságíró eltulajdonított adatait. A támadás a szövetségi parlament (Bundestag) hét pártja közül hatot érint, a kivétel a legnagyobb ellenzéki erő, a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD). Az adatokat már hetekkel korábban elkezdték szivárogtatni, de az ügy csak január 3-án este keltett feltűnést, a fiókot azóta felfüggesztették.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

"Az orosz propaganda ellen" - több ország kilép a Nemzetközi Újságíró-szövetségből

Azt is kifogásolták, hogy az Ukrajna ellen háborút indító Oroszország állami médiájának újságírói továbbra is a szövetség tagjai lehetnek.

Finnország, Norvégia, Dánia és Izland újságíró szervezete is kilép a Nemzetközi Újságíró-szövetségből (IFJ), ennek okaként pedig a szervezetben folyó "erkölcsileg romboló" tevékenységet és az Ukrajna megszállt területein az orosz állami sajtónak dolgozók tagságának fenntartását nevezték meg - közölték a finnek.

A négy északi ország újságíró szervezetei szerint az IFJ-t hosszú ideje antidemokratikus gyakorlatok és etikátlan pénzügyek jellemzik, és azt is kifogásolták, hogy az Ukrajna ellen háborút indító Oroszország állami médiájának újságírói továbbra is a szövetség tagjai lehetnek.

A nemzetközi szervezet - mely

146 ország mintegy 600 ezer újságíróját tömöríti

- mindezt visszautasítja, és az állításokat igaztalan, kártékony rágalomnak nevezte. Közölték, hogy a szervezet Végrehajtó Bizottsága hivatalos eljárást kezdeményezett az orosz újságírói szervezet tagságának felfüggesztésére és kizárására, valamint hangsúlyozták, hogy a kiadásokat évente felülvizsgálják.

Hanne Aho, a finn újságírói szakszervezet elnöke a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy évek óta próbálják felhívni a figyelmet a szövetségen belüli problémákra. Elfogadhatatlannak tartják, hogy az IFJ szó nélkül tűrte, amikor az Oroszországi Újságírói Szövetség regionális szakmai szervezeteket hozott létre Ukrajna megszállt területein.

A kilépésüket kedden bejelentő tagországok emellett furcsállták, hogy a tavalyi évben tartott világkongresszusuknak épp Omán adott otthont. Nem csak azért tartották különösnek a választást, mert szerintük az Arab-félszigeten fekvő országban "igen korlátozott a sajtószabadság", hanem mert

a rendezvényre "rendkívüli fényűzés" volt jellemző,

ami felkeltette a tiltakozó tagok gyanúját a kongresszus és a szervezet anyagi hátterét illetően.

Az IFJ a honlapján mind a pénzügyi, mind az eljárási vádakra igyekezett magyarázatot adni. Mint írják, a kongresszusok finanszírozásakor megszokott, hogy a házigazda ország a költségvetés túlnyomó részét - Omán esetében több mint 95 százalékát - fedezi.

Közlésük szerint a IFJ semmilyen politikai nézőpont felé nem hajlik - így elutasítja az antidemokratikus működésre és korrupcióra utaló vádakat -, sokkal inkább "az emberi jogok védelmében tett kollektív cselekvést" ösztönzi. "Az IFJ irányelveit a kongresszus demokratikusan jelöli ki, a végrehajtásért pedig a megválasztott Végrehajtó Bizottság alatt lévő Titkárság felel" - írják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×