eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
black pistol and cartridges on a brown wooden background
Nyitókép: SolidMaks/Getty Images

Végzett magával a Los Angeles-i ámokfutó

Holtan találták, de hajnalban még nem ismerték az indítékait a Los Angeles közelében történt holdújévi vérengzés elkövetőjének. A hatóságok első jelentése szerint egy furgonban találták meg az időskorú és ázsiai etnikumúként meghatározott feltételezett gyilkost.

Los Angeles megye rendőrsége szerint a 72 éves Huu Can Tran – volt a holdújévi vérengzés elkövetője. Az atrocitásban 10 ember halt meg és hajnali adatok szerint 7 embert még kórházban ápoltak.

A lövöldözés egy táncstúdió előtt történt szombat este 10 óra körül, a többségében ázsiaiak lakta Los Angeles-környéki Monterey Parkban, ahol épp a kínai és az dél-kelet ázsiai naptár egyik legnagyobb ünnepéről, a Holdújévről emlékeztek meg az emberek.

A CNN jelentése szerint nem sokkal a támadás után polgárok egy csoportja a közeli Alhambrában lefegyverezte az ott feltűnt támadót. De ez még nem vetett véget a vészhelyzetnek, mert később azt a hírt ismételték a médiumok, hogy továbbra is szökésben van, és fegyver van nála.

A rendőrség végül magyar idő szerint hajnalban adta ki azt a tényszerű közlést, hogy a 30 mérföldre, azaz 50 kilométerre fekvő Torrance-ban,

a hatósággal való „szembenállás vagy ellenszegülés után” egy fehér furgonban „holtan talált” férfi „ugyanaz, akit a szombat esti, Monterey Park-i vérengzés elkövetésével gyanúsítanak”.

A hatóságok közlése szerint a rendőrkommandósok páncélozott járműveikkel közrefogták a furgont és „egy óra feszült felkészülés után” betörték az ablakait. Itt olyan bizonyítékokat fedeztek fel, amelyek mindkét tetthelyhez kötik a bent talált és magát agyonlőtt férfit.

A gyanúsított megnevezésével kiderült, hogy őmaga is ázsiai, a Tran vezetéknév elég elterjedt a vietnámi közösség tagjai között.

Robert Luna sheriff, aki gyanúsítottként nevezte meg Trant, hajnalban azt mondta: még nem tudták, hogy mi lehetett a támadó indítéka, aki 5 férfit és 5 nőt ölt meg.

„Nem zárunk ki semmit sem.

Ki az, aki besétál egy táncstúdióba és fegyvert fog 20 emberre?”

tette fel a kérdést.

Az újabb amerikai vérengzés az utóbbi idők egyik legsúlyosabb esete volt Kaliforniában. A Los Angeles Timesnak nyilatkozott egy helyi lakos, Wong Wei, aki elmondta, hogy őt is elhívták táncolni, de nem ment, viszont 4 ismerőse ott volt stúdióban.

Egyiküket eltalálta a támadó. Szemtanúk szerint az idős férfi egy hosszú csövűnek mondott puskából válogatás nélkül tüzelni kezdett a táncstúdióban lévő emberekre.

A táncstúdió egyik tanára szerint – aki a Los Angeles Timesnak nyilatkozott – szombat este általában idősek, 70-es, 80-as és 90-es éveikben járók látogatják a stúdiót, hogy ott táncoljanak.

A környéken közben több tízezren gyűltek össze a Holdújév megünneplésére. A tragédia nyomán azonban a vasárnapra tervezett rendezvényeket törölték. A The Times megjegyezte, hogy Los Angeles megyében legutóbb 2008-ban volt tömegvérengzés, amikor egy mikulásnak öltözött férfi ölt meg 9 embert.

Ha segítségre van szüksége
Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, tárcsázza a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot, akár mobiltelefonról is!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×