eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Autóbusz kiégett roncsa a berlini Neukölln kerületben 2023. január 3-án. Szilveszter éjjel a tűzijátékok helytelen használata miatt a berlini tűzoltók több mint 1700 segélyhívást kaptak és 38 esetben támadás érte őket.
Nyitókép: MTI/AP/Markus Schreiber

Németországban még számolják a szilveszteri éjszakai támadásokat, de már 280-nál járnak

Egyelőre egy napilap készített összegzést, a hatóságoknak ez csaknem három hét alatt sem sikerült.

Csaknem három hét telt el a Berlinben és más tartományokban a tűzoltók és a rendőrök ellen végrehajtott szilveszter éjszakai támadások óta, egyelőre azonban még mindig nem készült el a hivatalos mérleg az atrocitásokról. Az illetékes hatóságok még a beérkező adatokat gyűjtik, amelyekből arra lehet következtetni, hogy csaknem háromszáz ilyen támadás történt.

A Der Tagesspiegel című berlini napilap szerint az országban több mint 280 a tűzoltók és rendőrök elleni támadás történt, amelyeket többnyire német, illetve külföldi fiatalok hajtottak végre. A petárdákkal és a tűzijátékokhoz használt robbanószerekkel való támadások fő helyszíne az önálló tartománynak számító főváros volt, de hasonló atrocitások helyszíne volt a tizenhat közül szinte valamennyi tartomány.

Az újság maga készítette azt az országos felmérést, amely szerint

az országban a tűzoltók, illetve a rendőrök ellen 282 ilyen támadást hajtottak végre.

A lap a tartományok belügyminisztériumait kérdezte, és az ideiglenes mérleg ennek nyomán született.

A tényleges szám azonban az eddig közölteknél magasabb lehetett, különös tekintettel arra, hogy Hessen és Baden-Württemberg tartomány illetékes minisztériumaitól nem érkezett válasz. Ugyanakkor korábbról ismert volt, hogy mindkét tartományban voltak ilyen támadások.

Az újság adatai szerint a legtöbb támadás Berlinben történt. A rendőrség a lappal azt közölte, hogy 59 esetben rendőrök, 43 esetben pedig a tűzoltók, illetve a mentők ellen hajtottak végre ilyen jellegű atrocitásokat. A főváros után Alsó-Szászország, valamint Észak-Rajna-Vesztfália következett egyaránt 42 sérüléseket követelő támadással. Bajorországban 34, a szintén önálló tartománynak számító Hamburgban pedig 19 feljegyzett támadás történt.

A szilveszter éjszaka történtek után

egyedül Berlinben 145 személyt vettek őrizetbe,

köztük német fiatalokat, továbbá 18 különböző nemzetiségű külföldit.

A garázda cselekmények nyomán mindenekelőtt Nancy Faeser szövetségi szociáldemokrata belügyminiszter indítványozta a rendfenntartó erőket védő törvények szigorítását. Faeserrel szemben a szabad demokrata igazságügyi miniszter, Marco Buschmann azon a véleményen van, hogy egyelőre nincs szükség szigorításra. A miniszter szerint inkább az érvényben lévő jogszabályokat kell következetesebben és határozottabban érvényesíteni.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×