eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
2022. október 10-én, a marokkói parlament rabati épületében készített kép Eva Kaili görög szocialista képviselőről, az Európai Parlament alelnökéről, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyeztek Belgiumban 2022. december 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Dzsalal Morsidi

A görög hatóságok Panamában nyomoznak a lebukott szocialista EP-alelnök pénzügyei után

A közösségi médiában bukkantak fel állítólagos számlákról készült képek, ezután léptek a görög hatóságok.

A görög hatóságok információkat kértek Panamától a korrupciós vádak miatt Brüsszelben őrizetben lévő Eva Kaili európai parlamenti képviselő számláira történt esetleges katari utalásokról - idézte a Politicót a hvg.hu.

A cikk szerint a görög pénzmosás elleni hatóság elnöke, Haralambosz Vurliotisz "sürgős megkeresést küldött a panamai hatóságoknak - az ország egy jól ismert adóparadicsom, a pénzügyi átláthatóság hiányáról híres -, amelyben tájékoztatást kért arról, hogy a gyanú szerint Kaili számára Katarból eljuttatott 20 millió euró egyes részletei nem jelentek-e meg olyan panamai számlákon, amelyeket Kaili, vagy a családtagjai nyitottak".

Vurliotisz azt követően fordult kérésével a panamai hatóságokhoz, hogy "a közösségi médiában olyan bejegyzések kezdtek keringeni, amelyek állítólag Kaili és családtagjai panamai számláinak banki dokumentumait mutatják, rajtuk a Katarból érkezett utalásokkal. A bejegyzések szerint a számlákat a panamai Bladex Banknál vezették, és Kaili, az apja, Alexandrosz Kailisz és az anyja, Maria Ignatiadu tulajdonában voltak. A számlákon állítólag 20 millió euró található, amelyet Katarból utaltak át több részletben".

A beszámoló szerint Kaili ügyvédje, a védence ártatlanságát hangsúlyozó Mihalisz Dimitrakopulosz elmondta, a dokumentumok hamisak, és azt várja, hogy a görög hatóságoknak ezt panamai kollégáik is megerősítsék.

A görög hatóságok a múlt héten, a pénzmosással kapcsolatos nyomozás idejére, lefoglaltak egy közel 1 hektáros földterületet Párosz szigetén, amelyet Kaili és élettársa, Francesco Giorgi vásároltak, valamint lefoglalták a vásárláshoz használt számlát is.

Dimitrakopulosz szerint az ingatlanvásárlás legális volt, és a vásárlásra használt pénz Kaili saját jövedelméből származott - áll a hvg.hu által idézett írásban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×