eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Olaf Scholz német kancellár a biztonsági helyzettel foglalkozó kormányülés kezdetén Berlinben 2022. március 7-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Clemens Bilan

21 német állami vállalat vezetője keres többet, mint Olaf Scholz kancellár

Nyílt titok, hogy a német magángazdaságban a vezető beosztású menedzserek csillagászati pénzeket keresnek. A legfrissebb adatok szerint ugyanakkor egy sor állami vállalat vezetője sem panaszkodhat: legkevesebb 21 vállalatvezető jóval többet visz haza, mint Olaf Scholz kancellár.

A pénzügyminisztérium által közzétette lista szerint, amelyből a hannoveri székhelyű RND hírszolgálat közölt részleteket, nem csupán néhány közszolgálati médiavezető keres többet Olaf Scholznál, de 21 állami vállalat vezetője is.

Az adatok szerint éves jövedelmük messze túlszárnyalja a kancellárét. Eszerint

az élen az állami vasúttársaság, a Deutsche Bahn vezetője, Richard Lutz áll 900 ezer eurós (362 millió forint) évi fizetéssel.

A. dobogó második helye a biztonságos azonosításhoz dokumentumokat előállító Bundesdruckerei szövetségi hivatal vezetőjéé 863 ezer euróval (347 millió forint). Utána az állami tulajdonban lévő KfW bank elnökségének tagjai következnek "erős" lemaradással, az ő éves jövedelmük 555 ezer és 687 ezer euró (223–276 millió forint) között mozog.

Még jó néhány állami vállalat vezetője, illetve elnökségének tagja 500 ezer euró körüli éves jövedelemmel előzi meg a kancellárt. A Bundestag közlése szerint

Olaf Scholz kancellári fizetésből és képviselői pótlékból álló éves jövedelme 360 ezer euró (144 millió forint).

Ezzel egy időben ugyanakkor egy másik "pénzügy" is borzolja a kedélyeket. Kitudódott ugyanis, hogy a nemzeti légitársaság, a Lufthansa több millió eurós bónuszt kíván kifizetni a vezetőség tagjainak. Mindez már a kormányt is bosszantja, olyannyira, hogy a tervezett kifizetések jogszerűségének kivizsgálását sürgeti.

Steffen Hebestreit kormányszóvivő elutasította a Lufthansának azt az indoklását, hogy a légitársaság a Covid-járvány miatt 2020-ban és 2021-ben elmaradt bónusz összegzett kifizetését vette tervbe. A szóvivő utalt arra, hogy a Lufthansa 2020-ban a kormány gazdaságstabilizáló alapjából hatmilliárd eurós támogatáshoz jutott. Ebből kiindulva a tervezett bónuszfizetés ellentmond a Lufthansával kötött megállapodásnak – fogalmazott a szóvivő, aki első lépésben a légitársasággal egyeztetéseket sürgetett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×