eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Szavaznak a küldöttek a Kínai Kommunista Párt 20. kongresszusának záróülésén a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2022. október 22-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Hszinhua/Sen Hong

Salát Gergely: az üzenet egyértelmű, Kína visszatért az egyszemélyi vezetéshez

Kivezették a Kínai Kommunista Párt kongresszusának záróüléséről az ország előző elnökét. Hu Csin-tao értetlenkedve fogadta a helyzetet, még a jelenlegi államfővel, Hszi Csin-pinggel is próbál beszélni, mielőtt távozott. Salát Gergely sinológus szerint akár az is előfordulhat, hogy a jelenettel az egyszemélyes hatalmat építő Hszi Csin-ping üzenni akart.

Hu Csin-tao két ötéves ciklust töltött az ország élén, 2002 és 2012 között a Kínai Kommunista Párt főtitkára, 2003 és 2013 között pedig Kína elnöke volt.

Salát Gergely szerint valószínűleg sosem fogjuk megtudni, pontosan mi történt, noha a kínaiak kiadtak egy hivatalos magyarázatot, miszerint Hu Csin-tao eleve rosszul volt.

„Ez egyébként igaz is. Nem mutatták a kamerák, de később visszatekerték különböző Kína-szakértők az eseményeket, és amikor bejött Hu Csin-tao a terembe, akkor is kísérték. Fontos szavazásról volt szó, erre bekísérték, leszavazott, aztán az orvosai tanácsára bejöttek érte, és elvitték. Ez a hivatalos magyarázat. Nincs itt semmi látnivaló, egyszerű egészségügyi problémáról volt szó” – mondta Salát Gergely.

Arról is beszélt, hogy ez még igaz is lehet, mert az utóbbi időben többször is nagyon rossz bőrben voltHu Csin-tao, valamilyen neurodegeneratív betegsége lehet, talán valamilyen rajta lévő orvosi műszer jelzett az orvosoknak, hogy rosszul van, ezért mentek be érte.

„Természetesen más verzió is elképzelhető – folytatta Salát Gergely. – Ha ez az igaz, akkor csak az lehet, hogy Hszi Csin-ping így akarta megmutatni a párttársainak, hogy

tényleg bárkit tényleg bármikor bárhonnan el lehet vinni.

Ez nagyon durva forgatókönyv, mert a kínai politikai kultúrára nem jellemző ez a fajta teljesen nyílt megfélemlítés, illetve az, hogy ezeket a hatalmi harcokat, leszámolásokat a nyilvánosság elé hozzák, ezeket titokban szokták elintézni.”

A két politikus viszonya nem volt ideális, voltak érdekellentéteik a szakértő meglátása szerint. Felidézte, hogy Hszi Csin-ping nekiállt Hu Csin-tao elődje, Csiang Cö-min emberei eltakarításának, ebben Hu Csin-tao asszisztált, de aztán az ő embereit is átállította a maga oldalára vagy eltávolította a hatalomból.

„Éppen az adott jelenet előtti percekben került sor a központi bizottság új tagjairól szóló szavazásra, és ezzel eltávolította a vezetésnek még a közeléből is az utolsó embereket, akiket még annak idején Hu Csin-tao hozott be” – hívta fel a figyelmet Salát Gergely.

A pártkongresszuson a személyi döntések mellett a másik fontos esemény az volt, hogy meghosszabbították Hszi Csin-ping mandátumát, így harmadik ciklusra is hatalmon maradhat. A szakértő szerint már az előző kongresszus is és ez is Hszi Csin-ping hatalmának megerősítéséről szólt, „Hszi Csin-ping über alles” van. Ez lépésről lépésre történt.

„A kínai pártlap hétfői címlapján egy hatalmas Hszi Csin-ping-kép van, és még hat bélyegkép az állandó bizottság többi tagjairól. Az öt, tíz meg húsz évvel ezelőtti ugyanilyen címlapokon sokkal kisebb volt a méretkülönbség a nagyfőnök és a másodvonal képei között. Ez is jelzi, hogy egyszerűen az a kollektív vezetés, az a politikai kultúra, ami Hu Csin-tao alatt még jellemző volt, mára teljesen megszűnt, és

most Kína visszatért az egyszemélyi vezetéshez”

– mondta a sinológus.

Friss hír, hogy lassabb lesz a kínai gazdaság idei növekedése, mint amire számított a vezetés. Salát Gergely ennek kapcsán elmondta, hogy nincs a kongresszusnak olyan hivatalos dokumentuma, amiből az derülne ki, hogy a gazdaságpolitikában hirtelen fordulatot terveznek. Így vélhetően továbbra is

  • tartják magukat a zéró Covid-politikához,
  • viszik tovább a futó, nagyon ambiciózus programokat (kutatás-fejlesztés, csúcstechnológiai fejlesztés),
  • marad az a Hszi Csin-ping alatt meghonosodott hozzáállás, hogy a korábbi több évtizedes gyakorlattal ellentétben igazából már nem a GDP a legfontosabb, sokkal szélesebb körű szempontokat vesznek figyelembe.

Utóbbira példaként a zéró Covid-politikát hozta Salát Gergely, hiszen az ahhoz való ragaszkodás visszavetette a gazdaság növekedését. Mint mondta, alapvetően biztonsági szempontok kerülnek a GDP elé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×