eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Hszi Csin-ping kínai elnök (k) a legfőbb politikai tanácsadó szervnek számító Kínai Népi Politikai Konzultációs Konferencia éves ülésének megnyitóján a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2020. május 21-én. Az eredetileg március elejére tervezett, a koronavírus-járványra tekintettel elhalasztott éves parlamenti ülésszak május 22-én kezdődik. A törvényhozás, az Országos Népi Gyűlés a legfelsőbb törvényhozó hatalom Kínában, minden évben két hétig ülésezik, és feladata a legfontosabb politikai irányelvek, törvények, az állami költségvetés, valamint a legfontosabb személyi változások megvitatása és elfogadása.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Andy Wong

Salát Gergely: nem meglepő, hogy több a halálos ítélet a kínai kongresszus előtt

Vasárnap kezdődik a Kínai Kommunista Párt huszadik kongresszusa, amelyen az országot vezető Hszi Csin-pinget várhatóan harmadik ciklusára is megválasztják a párt főtitkárának. Áttekintik és meghatározzák az ország fejlesztésének hosszú távú stratégiai céljait is, a kongresszus azonban zárt ajtók mögött zajlik és a napirendi pontok sem nyilvánosak. Salát Gergely sinológus szerint az esemény egyszerre kiemelkedő és súlytalan.

Az első számú vezető, Hszi Csin-ping személye várhatóan nem fog változni, más kiemelkedő vezetők, a politikai bizottság állandó bizottságának tagjai azonban le fognak cserélődni, illetve új központi bizottság fog felállni – ismertette Salát Gergely. Az esemény abból a szempontból is fontos, hogy a kongresszus meghatározza Kína alapvető politikai irányvonalát a következő öt évre, abból a szempontból viszont súlytalan lesz, hogy a döntéseket lányegében már zárt ajtók mögötti alkukkal, tárgyalásokkal, illetve hatalmi harcokban már meghozták – tette hozzá a Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa. A 2300 küldött, aki részt vesz majd ezen a nagyszabású kongresszuson, csupán jóvá fogja hagyni a már megszületett döntéseket.

A sinológus azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt hetekben számos halálos ítélet született a kínai elnök politikai riválisaival szemben, kifejtette: Hszi Csin-ping az elmúlt tíz évben mindent megtett, hogy bebetonozza a hatalmát, aminek része volt a korrupcióellenes kampánya is, ami nyilván nemcsak a korrupció, hanem az elnök és az ő körének az ellenfelei ellen is irányul. Megjegyezte, minden kongresszusi évben jellemző, hogy a hatalmi harcok megélénkülnek, tekintve, hogy a kínai politikusok ugyanúgy versengenek egymással a hatalomért, mint bármely más politikai rendszer képviselői, csak Kínában ezt a színfalak mögött teszik. "A nyilvánosság ebből pedig annyi érzékel, ha egy politikust vasra verve elvisznek, esetleg halálra ítélnek. Ez alapvetően két dolgot jelent: volt valami vaj a füle mögött az illetőnek, de főként azt, hogy alulmaradt a hatalmi harcokban" – magyarázta Salát Gergely.

A fentiekből következően Hszi Csin-ping erejét mutatja, ha sikerült egy-egy riválisát ilyen módon kiszorítani a hatalomból, noha nagyon látványos, illetve drasztikus módon. A kínai elnök abból a szempontból nagyon sikeres, hogy az egész párt- és államvezetéssel, a hivatalnokokkal elfogadtassa azt, hogy

vele szembemenni nem érdemes, mert akkor az ember könnyen megütheti a bokáját

– fogalmazott.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem munkatársa azt is elmondta, hogy a vasárnap kezdődő kongresszuson nem igazán várható vita például aktuálpolitikai kérdésekről.

„Egyáltalán nem szokott bármin is vitatkozni a kongresszus, vagy legalábbis nem tudhatjuk, mert a jelentős része zárt ajtók mögött zajlik” – jegyezte meg a szakértő, hozzátéve: az első nap nyilvános lesz, amikor isHszi Csin-ping várhatóan többórás beszámolót fog tartani az elmúlt öt év munkájáról, valamint a következő évekre vonatkozó tervekről. Ebben – a szakértő szerint – biztosan lesz egy fejezet a külpolitikáról is, de óriási változást a kongresszus nem fog hozni, hiszen az első számú vezető személyében folytonosság lesz.

A Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa szerint hangsúlymódosulások lehetnek, ha Hszi Csin-pingnek sikerül még jobban megszilárdítania a hatalmát, és nem kell arra figyelnie, nehogy támogatókat veszítsen a következő kongresszusra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×