eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Micha Pawlitzki / Getty

Német atomerőmű-vita: veszélyben az üzemidő-hosszabbítás?

Újabb politikai viták azt jezik, hogy a hivatalosan december 31-ig működő németorszégu atomerőművek sorsa még korántsem eldöntött.

Továbbra is kérdéses a még működő német atomerőművek sorsa. A gazdasági miniszter a közelmúltban tett javaslatot arra, hogy a bezárásra ítélt három erőmű közül kettőt átmeneti időszakra készenléti üzemmódba helyezzenek, azaz szükség esetén biztosítsák az ideiglenes működtetésüket. Robert Habeck a biztonságos energiaellátás érdekében javasolta, az év vége helyett 2023 áprilisában zárják be a két utolsó atomerőművet Németországban.

Eszerint az ország északnyugati részén, Alsó-Szászországban működő Emsland atomerőművet állítanák le december 31-én. Készenléti üzemmódra két déli atomerőművet, a Baden-Württemberg tartományi Neckarwestheim 2 és a bajorországi Isar 2 atomerőművet állítanák át. Néhány nappal ezelőtt derült fény azonban arra, hogy az E.ON konszern és annak leányvállalata, a Preussen Elektra által működtetett bajorországi erőmű meghibásodott, az egyik hűtőventilátor javításra szorul. Mindez megerősítette azokat az aggodalmakat, hogy az erőművek további működtetése biztonsági kockázatokat jelent.

A várható kockázatokra egy korábbi, a kormányhoz intézett üzenetében az E.ON és a Preussen Elektra is felhívta a figyelmet, hangsúlyozva, hogy az erőművek műszaki okok miatt nem működtethetők tovább, azaz nem alkalmasak a készenléti üzemmódra sem. Ezért nem alkalmasak arra, hogy hozzájáruljanak az energiaellátás biztosításához.

Lapértesülések szerint a miniszter válaszában azt hangoztatta, hogy a működtetők nem értették meg a készenléti üzemmód koncepcióját. Szerinte nincs szó az erőművek teljes kapacitású működtetéséről, majd újbóli leállításáról.

"Elsődlegesen arról kell dönteni, hogy szükség van-e az atomerőművekre" – fogalmazott Habeck, aki szerint a döntés "decemberben, januárban vagy februárban" születhet meg.

Mostanra azonban a vita a szövetségi kormány és a bajor hatóságok közötti üzengetés szintjére emelkedett. A német média arról számolt be, hogy Steffi Lehmke környezetvédelmi miniszter elmarasztalta a bajor tartományi kormányt, amiért nem értesítette korábban Berlint az Isar 2 erőmű működésével kapcsolatos problémákról.

A miniszter különösen élesen bírálta Markus Söder bajor miniszterelnököt, a helyi Keresztényszociális Unió (CSU) elnökét, valamint a tartományi környezetvédelmi minisztert, Thorsten Glaubert. Lehmke elmarasztalta Friedrich Merzet, a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetőjét is, aki a közelmúltban bajor párttársával együtt kereste fel az erőművet, és tárgyalt az üzemeltetőkkel.

A szövetségi miniszter közvetve azzal vádolta meg valamennyiüket, hogy tudhattak a problémáról, de egyszerűen elhallgatták azt.

A miniszter szerint az Isar 2-t elsődlegesen működtető Preussen Elektra legutóbb már arról tájékoztatott, hogy a keletkezett ventilátorhiba ellenére az erőmű az év végéig – azaz az eredetileg előirányzott időpontig – biztonságosan működtethető. Az esetleges készenléti üzemmódhoz azonban mindenképp a hiba kijavítására van szükség. Erre októberben kerül sor, és erre az időre – egy hétre – a működés egy hétig szünetel.

A szövetségi kormány minisztere ugyanakkor elismerte, hogy a megváltozott helyzetet értékelni kell, és le kell vonni a megfelelő következtetéseket. Utalt arra is, hogy a további készenléti üzemmód végleges elrendeléséhez több törvénymódosításra van szükség. Lehmke mindebből azt a következtetést vonta le, hogy

az erőművek jövő április után semmiképp nem működtethetők tovább.

Ismételten azzal vádolta az ellenzéki CDU-t és CSU-t, hogy az atomerőművek működésének több éves meghosszabbítására törekszenek. Ez pedig egyszerűen nem lehetséges – tette hozzá.

A kialakult vita német sajtóelemzések szerint arra utal, hogy a hivatalosan december 31-ig működő atomerőművek sorsa még korántsem eldöntött.

Németországban a japán fukusimai atomerőmű 2011-es balesete után határozta el az akkori, Angela Merkel vezette kormány, hogy szakítanak a nukleáris energia használatával, vagyis bő tíz év alatt – 2022 végéig – leállítják mind a 17 atomerőművet. Az utolsó hármat az eredeti tervek szerint december 31-én állítják le.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×