eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Enrico Letta, a baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára beszédet mond az Olasz Szocialista Párt kongresszusán Rómában 2022. július 16-án. Mario Draghi olasz miniszterelnök 2022. július 14-én benyújtotta lemondását, amelyet Sergio Mattarella olasz államfő nem fogadott el. Előzőleg az egyik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kivonult a kormány energiacsomagjáról tartott szenátusi szavazásról.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci

Új baloldali szövetség alakult a jobboldal erősödésének megállítására Olaszországban

A szeptember 25-i parlamenti választásokon a jobboldal kormányra kerülését akarja megakadályozni a baloldali erők vasárnapra megszületett választási szövetsége Enrico Letta, a baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára szerint.

A PD először a Carlo Calenda vezette Akció párttal, majd a Zöldekkel, végül az Olasz Baloldallal (SI) kötött választási paktumot. A szövetségnek tagja az Öt Csillag Mozgalomból (M5S) júniusban kilépett Luigi Di Maio is, aki augusztus elsején megalapította a Civil Elkötelezettség nevű formációt.

"Ennél többet nem tudtam tető alá hozni" - utalt a többpárti szövetségre Enrico Letta. Hangoztatta, hogy az Öt Csillag Mozgalommal, valamint a Matteo Renzi vezette Élő Olaszországgal (IV) nem akarnak szövetkezni.

A baloldali megállapodás értelmében az egyéni körzetekben minden száz jelöltből 59-t a PD, az Akció 24-t, a SI-Zöldek 13-t és a Luigi Di Maio pártja négyet állíthat.

A szövetség megalakulásával egyidőben Carlo Calenda máris kétségeinek adott hangot, kijelentve, hogy balközép erőként nem akar a radikális SI szövetségese lenni.

A baloldali pártok együttese a felmérések szerint 33 százalékon áll.

A baloldalnak nincsen közös víziója, "egyedül a jobboldal iránti gyűlölet tartja egyben" - hangoztatta Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) elnöke. A jobboldali párt a felmérésekben továbbra is a legnagyobb erőként szerepel több mint 22 százalékkal, sarkában a PD-vel.

A szintén jobboldali Liga vezetője,

Matteo Salvini szerint a baloldali szövetség tagjai "ostobák és nem tisztelik az olasz népet".

Korábban Matteo Salvini úgy nyilatkozott, a jelenlegi felmérések szerint a jobboldal "jelentős előnnyel" bír a baloldallal szemben. Az Il Giornale jobboldali napilap legutolsó, pénteki adatai szerint a jobboldal jelenleg 17 százalékkal előzi meg a baloldalt, és megközelítette az ötven százalékot.

Az Il Messaggero római napilapnak vasárnap nyilatkozó Silvio Berlusconi volt miniszterelnök, a Hajrá, Olaszország! (FI) elnöke úgy vélte, a baloldal kampánya kizárólag a politikai ellenfelei lejáratására épül.

A baloldal "semmit nem mond a programjáról, talán azért, mivel a baloldali szövetségesek semmiben nem értenek egyet.

Ezzel szemben a jobboldal kizárólag a tartalomra összpontosít, közös tervünk, hogy újraindítsuk Olaszországot" - mondta Silvio Berlusconi. Arra a kérdésre, hogy miként látja szövetségeseit, Berlusconi azt válaszolta, hogy Giorgia Meloni a határozottságot és a bátorságot képviseli, Salvini pedig képes az olaszokhoz szólni és az embereket meghallgatni.

A Corriere della Sera napilap szerint az FdI, a Liga és a Fi programjának pillérét az adók csökkentése, valamint az illegális migráció elleni fellépés képzi.

Az FdI, a Liga és az FI között július 28-án aláírt választási szerződés értelmében a 221 egyéni választókörzetben az FdI 98 jelöltet állít, a Liga 70-et, az FI és a kereszténydemokraták 42-t, a többi jobboldali erő 11-t.

A szeptemberi választások karcsúsítják a római parlamentet: a felsőházban a mandátumok száma a jelenlegi 315-ről 200-ra csökken, az alsóházba a pártok az eddigi 630 helyett 400 képviselőt delegálhatnak. A választókörzetek területe így bővül, ami tovább nehezíti a jelöltek állítását.

A választási kampány első határideje augusztus 14. lesz, a pártoknak addigra kell benyújtani hivatalos logóikat a belügyminisztérium választási irodájába.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Hajszálon múlhat az amerikai elnökválasztás eredménye, és ez a tőzsdéknek nagyon rossz hír

Hajszálon múlhat az amerikai elnökválasztás eredménye, és ez a tőzsdéknek nagyon rossz hír

Már a 2020-as amerikai elnökválasztás is megmutatta, hogy viszonylag nagy országos szavazatkülönbség esetén is tud nagyon szoros eredmény kialakulni az elektori rendszerben döntő egyes csatatérállamokban. Ha most az 51 amerikai állam egyedi elnökválasztási esélyeit megvizsgáljuk, azt láthatjuk, hogy olyan extrémen szoros versenyfutás is jöhet, ahol Pennsylvania állam egymaga dönti el a végeredményt. Egy kiélezett helyzetben pedig nagy kérdés lehet, hogy lesz-e kvázi azonnali végeredmény, vagy hetekig-hónapokig tartó bizonytalanság veszi kezdetét. Hasonló témákkal is foglalkozunk a november 6-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Jelentkezés és regisztráció itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×