eur:
395.01
usd:
367.84
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
A biztonsági erők tagja kísér egy hozzátartozót a texasi Uvalde város Robb Általános Iskolájánál, amelyben egy tizenéves tüzet nyitott 2022. május 24-én. A 18 éves Salvador Ramosként azonosított támadó legkevesebb tizennégy diákot és egy tanárt lőtt agyon.
Nyitókép: MTI/AP/The San Antonio Express-News/William Luther

Megrázó videó: lassan reagáltak a rendőrök a texasi iskolai lövöldözésre

Egy helyi lap közzétette a májusi texasi iskolai mészárlás idején a biztonsági kamerák által készített felvételeket, amelyek újabb bizonyítékát adják annak, hogy a rendőrség döbbenetesen lassan reagált a fegyveres ámokfutásra.

Az Austin American-Statesman című lap honlapján közzétett videókon fegyveres, védőöltözetes rendőrök láthatók az uvaldei iskola folyosóján, az osztályterem előtt, ahol a 18 éves támadó 19 kisdiákot - 10 év körüli gyermekeket - és két tanárt lőtt agyon május 24-én. A rendőrök több mint egy órát vártak, mielőtt bementek az osztályterembe, és az ámokfutót lelőve véget vetettek a gyilkolásnak.

A felvételt eddig nem hozták nyilvánosságra, így most újra dühöt váltott ki a dél-texasi kisvárosban, ahol a rendőrök felelősségre vonását és az eddigieknél részletesebb magyarázatot követelnek.

A texasi törvényhozók vezette hivatalos vizsgálóbizottság korábban azt közölte, hogy a lakosoknak először vasárnap mutatja be a videót, valamint több mint negyven tanú többhetes, zárt ajtók mögött tett vallomása után megosztják, mit állapítottak meg.

Az iskola folyosói kamerájának felvétele szerint két rendőr már percekkel a fegyveres belépése után megközelítette az osztálytermeket, majd a lövések hangjai közepette visszafutottak.

Az osztályban tartózkodó gyerekekről a kiszivárgott videókon nincsenek képek.

Steve McCraw, a texasi közbiztonsági minisztérium igazgatója szerint

a videó "ijesztő bizonyítéka" annak, hogy a rendőrségi akció kudarcot vallott.

McCraw már korábban elismerte, hogy a rendőrség hibázott azzal, hogy nem rohamozta meg azonnal a termet. Akkor azt mondta: a helyszínen tartózkodó rendőrkapitány úgy gondolta, hogy a támadó, Salvador Ramos elbarikádozta magát az osztályteremben, és a gyerekek már nincsenek közvetlen veszélyben, ezért a rendőrségnek van ideje felkészülni a rohamra.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×