eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A biztonsági erők tagja kísér egy hozzátartozót a texasi Uvalde város Robb Általános Iskolájánál, amelyben egy tizenéves tüzet nyitott 2022. május 24-én. A 18 éves Salvador Ramosként azonosított támadó legkevesebb tizennégy diákot és egy tanárt lőtt agyon.
Nyitókép: MTI/AP/The San Antonio Express-News/William Luther

Texas után – Ezért lehetetlen szigorítani a fegyvertartási szabályokat

A demokraták valószínűleg ismét megpróbálják majd szigorítani a szövetségi fegyvertartási szabályokat az Egyesült Államokban azután, hogy kedden 18 diákot és két tanárt öltek meg egy texasi iskolai lövöldözésben. Az InfoRádiónak nyilatkozó elemző szerint azonban ez várhatóan nem fog sikerülni.

Helyi idő szerint kedden déli 12 óra előtt rontott be a 18 éves Salvador Ramos a texasi Uvalde városának egyik általános iskolájába. Sajtóinformációk szerint a fiatal férfinél két fegyver is volt, mindkettővel tüzet nyitott. A legfrissebb informásiók szerint 19 diák és két tanár meghalt. A merénylőt végül a helyszínre érkező rendőrök lelőtték.

Joe Biden amerikai elnök kedd este televíziós beszédben reagált a történtekre. Arról beszélt, hogy ki kell állni a fegyverlobbi ellen.

"Az Isten szerelmére, mikor tesszük meg azt, amit mindannyian tudjuk, hogy meg kell tennünk?" - kérdezte.

A fegyverviselés jogát az Egyesült Államokban az alkotmány garantálja, így azt betiltani nem lehet, állami szinten azonban eltérő a szabályozás, sok helyen igyekeznek nehezíteni a fegyvertartást. Az újabb iskolai mészárlás után pedig a demokraták valószínűleg ismét megpróbálják szövetségi szinten is szigorítani a vonatkozó törvényeket. Ám várhatóan nem járnak majd sikerrel - mondta az InfoRádiónak Rajnai Gergely, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője.

"Amíg nincsen akkora többségük a demokratáknak a Kongresszusban, főleg a Szenátusban, addig

nem fognak tudni szövetségi szabályozást elfogadtatni,

nem is látható, a szabályozás hová vezetne. Nyilván viszont ez téma lesz az őszi kongresszusi választásokig" - fogalmazott.

A szabad fegyvertartást egyébként egy szűk, de annál nagyobb befolyással bíró kisebbség támogatja. A szigorítás ezért is nehézkes - tette hozzá az elemző.

"A Nemzeti Géppuskaszövetségnek nagy lobbiereje van Washingtonban, aktív is az ügyben, hogy megmaradjanak a fegyverviselési jogok. Ez ellen a kisebbség ellen a többséget nagyon nehéz összerakni."

A keddi texasi lövöldözés alig több mint egy héttel azután történt, hogy egy fegyveres tüzet nyitott egy szupermarketben a New York állambeli Buffalo városában, és megölt 10 embert. De nincs olyan nap, hogy lőfegyver miatt ne halna meg valaki az Egyesült Államokban, a gyakorlat pedig azt mutatja, hogy

hiába szigorúbb a szabályozás az egyik államban, a megengedőbb államokból átviszik oda a fegyvereket,

és akár bűncselekményeket is elkövetnek velük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×