eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter nyilatkozik a sajtó képviselőinek az Európai Unió Foglalkoztatási, Szociálpolitikai, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanácsának (EPSCO) ülése előtt Brüsszelben 2022. március 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Németországra lecsap a nyári járványhullám, és nem ez a legnagyobb baj

Ismét gyors ütemben terjed a koronavírus-járvány Németországban. Ugrásszerűen növekszik a heti megbetegedések száma, miközben a kórházak súlyos emberhiánnyal küzdenek.

A legfrissebb adatok szerint július első hetében a napi új esetek előző hét napra vetített átlaga a múlt év hasonló időszakához képest csaknem 150 százalékkal növekedett. A jelek szerint a lakosságot azonban mindez alig foglalkoztatja. A növekvő esetszám azonban egyre több gondot okoz a kórházaknak és a klinikáknak. Egyre több szakértő teszi fel a kérdést, vajon az ország kellően felkészült-e a várható nagy őszi hullámra.

A megbetegedések számának rohamos növekedés ellenére több kórház intenzív osztályán üresek az ágyak. A probléma nem új keletű, de a megfelelő személyzet, az ápolók hiánya egyre nagyobb gondot okoz. A Saar-vidéki Homburg kórházában az intenzív részleg ötvenszázalékos kapacitással működik. Az okok sokrétűek, de mindenekelőtt az alkalmazottak súlyos leterheltsége, az alacsony fizetés, valamint az elismerés hiánya.

A járvány korábbi tetőpontján általános volt a kép: az intenzív osztályok zsúfolásig voltak, miközben ápolószemélyzet csak rendkívül korlátozottan állt rendelkezésre. A Robert Koch Intézet szerint a német kórházak több mint a fele hasonló gondokkal küszködik, azaz

az ápoló személyzet hiánya miatt az intenzív ágyak jelentős részét nem tudják működtetni.

Miközben nemcsak a megbetegedések, hanem a halálesetek száma is nő, az adatok szerint az üres intenzív ágyak száma meghaladja a háromezret.

A Német Kórházi Szövetség arról számolt be, hogy 2022 elején a kórházak intenzív részlegei az előző évről mintegy 8000 fős személyzethiányt "örököltek".

Az aggodalmakat növeli, hogy a szakértők a nyár végén, illetve az ősz elején erős influenzahullámra számítanak. Ráadásul nem zárják ki azt sem, hogy az omikron után a vírus újabb variánsa köszönhet be. Virológusuk ezért mindenekelőtt az oltások felgyorsítását sürgetik.

A baden-württembergi egészségügyi hivatal fővirológusa, Stefan Brockmann egyenesen a jobb kézbe vírus elleni, balba influenza elleni oltást sürget. Brockmann szerint a tartományban arra készülnek, hogy ősszel nyolc héten belül legkevesebb 6,5 millió embert oltsanak be. Továbbá azon a véleményen van, hogy

a maszkviselési kötelezettséget és a távolságtartást legkésőbb ősztől ismét napirendre kell majd tűzni.

A német virológusok jelentős része ugyanakkor már most azt indítványozza, hogy az emberek mindenekelőtt a bevásárlóközpontokban és a nyilvános közlekedési eszközökön viseljenek maszkot

Fontos az, hogy az emberek tudatában legyenek a kockázatoknak. Hogy bizonyos dolgokat már most megtegyenek, és ne csak akkor, amikor kötelezően előírják – fogalmazott Brockmann.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×