eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Strandolók Valencia Malvarrosa nevű tengerparti strandján 2021, július 4-én. Az előrejelzések szerint ezen a napon a 41 Celsius fokot is elérheti a hőmérséklet az országban.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Kai Försterling

Komoly drágulással szembesülhetnek a turisták

Európa-szerte emelkednek az árak, ami igencsak megterheli a nyári szabadságra utazók pénztárcáját. Legyen szó akár Olaszországról, akár Spanyolországról és Portugáliáról, vagy Horvátországról. Azokról az országokról, amelyek általában az idegenforgalmi népszerűségi listák élén állnak.

A külföldre utazó német turisták számára készített sajátos bédekkert az ARD német közszolgálati televízió, utalva arra, hogy az abban foglaltak nem csak a németeknek szólnak.

Aki például Olaszországban az autót választja a repülőgép helyett, hiába reménykedik abban, hogy olcsóbb a benzin, mint a gázolaj, miután az olasz kormány hónapokkal ezelőtt csökkentette az üzemanyagadót. A benzin ára literenként 2 euró körül mozog, kutanként az árkülönbség 20-30 cent körüli.

Jelentősen drágult a tömegközlekedés is. Mint ahogy 15 százalékkal növekedtek a szállodai és az éttermi árak, egy pizzáért például jóval többet kell fizetni, mint tavaly.

A tengerparti strandokon nem épp szívderítő a helyzet. A napernyők, a gyékények vagy épp a nyugágyak bérleti díja jelentősen megemelkedett.

Egy középkategóriás strandon egy napernyő és két nyugágy napi ára meghaladja a 30 eurót, aki viszont "előkelőbb" helyen strandol, annak minimum 100 eurója bánja.

Ennek ellenére a tengerparti strandokon számos hotel már egész nyárra foglalt.

A felmérések szerint mindez azonban kevéssé riasztja vissza az olaszországi látnivalókat kedvelő turistákat. Rómában, Firenzében vagy épp Velencében a főbb nevezetességek előtt hosszú sorok kígyóznak.

Ami a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korábbi kötelezettségeket illeti, a külföldi turisták fellélegezhetnek.

Egyedül a tömegközlekedési eszközökön, az autóbuszokon, illetve a metrón kell továbbra is maszkot viselni.

Mindenfajta korábbi, az oltottságot, a gyógyultságot vagy épp a negatív tesztet bizonyító hatósági igazolás immár a múlté.

Jelentősen emelkedtek az árak Spanyolországban és Portugáliában is.

Az infláció mindkét országban mintegy 8 százalékos, ami szinte mindenütt érezteti hatását.

A turisták szerint egyes szupermarketekben az a benyomás, hogy a zöldség-, illetve gyümölcsfélék, továbbá a bor és a sör esetében a pénztárgépek elektronikus kijelzőin napról napra magasabbra szökkennek az árak. Ugyanez vonatkozik az éttermi árakra is, sőt az áremelkedés annál nagyobb, a turisták számára minél kedveltebb helyszínről van szó.

Spanyolország a hírek szerint már most szinte "zsúfolásig" van, de Portugáliában is egyre több a külföldi turista annak ellenére is, hogy a szállodai árak átlagban legkevesebb 15 százalékkal emelkedtek.

Ha pedig különösen kedvelt időpontról, helyszínről vagy épp rendkívül híres látnivalóról - például a pamplonai bikafuttatásról - van szó, az éjszakai szállásokért a normális összegek ötszörösét kell fizetni.

Spanyolországban a szuperbenzin literenkénti ára jelenleg mintegy 2,20 euró körül mozog, a kutaknál azonban automatikusan 20 cent rabatt jár, ami a külföldieket is megilleti.

Ami a járvánnyal kapcsolatos korlátozásokat illeti, a mindennapi életre ezek már alig vonatkoznak.

A beutazáshoz azonban mindkét ország esetében vagy uniós Covid-igazolásra vagy egy friss negatív teszteredmény bemutatására van szükség.

Maszkviselési kötelezettség csak a nyilvános közlekedési eszközökre vonatkozik. A portugál hatóságok ugyanakkor javasolják a maszkot a nagyobb tömegrendezvényeken is.

A magyarok számára különösen népszerű Horvátországban az infláció meghaladja a 10 százalékot, és ennek megfelelően emelkednek az árak. Az energiaárak 20 százalékkal növekedtek. A különböző élelmiszerekért átlagban 15 százalékkal kell többet fizetni. A szállodai, illetve az éttermi árak átlagban 12 százalékkal növekedtek.

Az Adriai-tenger partján például egy négyfős család számára az ebéd kereken 100 euró.

A turisták által különösen kedvelt Dubrovnikban, Splitben, Rovinjban vagy épp Hvarban ugyanez az ebéd még drágább lehet.

Ami az üzemanyagok árát illeti, némileg kedvezőbb a helyzet. Az autópályák mentén elhelyezkedő kutak kivételével a kormány az összes kút esetében egyelőre "fedezi" a drágulást. Egy liter benzin ára 1,80 euró, míg a dízel esetében az ár 1,70.

Ez a kedvezmény a benzinkutak 94 százalékát érinti, de a főbb autópályák kútjaira nem vonatkozik.

Ez az "ársapka" azonban egyelőre július 1-ig van érvényben, ezt követően a kormány újra értékeli a helyzetet.

Ami pedig a járvánnyal kapcsolatos korábbi korlátozásokat illeti, azok szinte teljes egészében megszűntek.

A hatóságok mindebből kiindulva arra számítanak, hogy az Adria - csak úgy, mint a vírus előtti években - ismét a régi turistaparadicsom lesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Hajszálon múlhat az amerikai elnökválasztás eredménye, és ez a tőzsdéknek nagyon rossz hír

Hajszálon múlhat az amerikai elnökválasztás eredménye, és ez a tőzsdéknek nagyon rossz hír

Már a 2020-as amerikai elnökválasztás is megmutatta, hogy viszonylag nagy országos szavazatkülönbség esetén is tud nagyon szoros eredmény kialakulni az elektori rendszerben döntő egyes csatatérállamokban. Ha most az 51 amerikai állam egyedi elnökválasztási esélyeit megvizsgáljuk, azt láthatjuk, hogy olyan extrémen szoros versenyfutás is jöhet, ahol Pennsylvania állam egymaga dönti el a végeredményt. Egy kiélezett helyzetben pedig nagy kérdés lehet, hogy lesz-e kvázi azonnali végeredmény, vagy hetekig-hónapokig tartó bizonytalanság veszi kezdetét. Hasonló témákkal is foglalkozunk a november 6-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Jelentkezés és regisztráció itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×