eur:
394.32
usd:
365.17
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pixabay

Véglegesen döntött a lengyel szejm az EU által kifogásolt szabály ügyében

Véglegesen elfogadta csütörtökön a lengyel szejm az Európai Unió által kifogásolt bírósági fegyelmi kamara megszüntetését célzó tervezetet, a képviselők leszavazták az ellenzéki többségű szenátus több módosítását.

A most még a lengyel államfő aláírására váró jogszabály értelmében a megszüntetett fegyelmi kamara tagjai a legfelsőbb bíróság más kamarájában folytathatják munkájukat, vagy - ha úgy döntenek - nyugállományba vonulhatnak. Egyúttal a legfelsőbb bíróságnál létrehoznak egy új, a szakmai felelősség ügyeivel foglalkozó kamarát, amelynek 11 bíráját az államfő jelöli ki a korábban sorsolással az összes legfelsőbb bírósági tag közül kiválasztott 33 fős csoportból.

Az ötéves időszakra kinevezett 11 bíró a fegyelmi felelősség ügyei mellett az eddigi feladatkörében is dönteni fog.

A múlt héten a szenátusban megszavazott, most viszont a szejmben elutasított módosítások a többi között arról szóltak, hogy hatálytalanná vált volna a fegyelmi kamara összes eddigi döntése. Más módosítások azon bírák kiiktatását célozták, akiket a jelenlegi kormány idején elfogadott, az ellenzék által bírált előírások alapján neveztek ki.

Az Európai Bizottság (EB) múlt héten hagyta jóvá a lengyel kormány koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő tervét. Az ebben foglalt 23,9 milliárd euró értékű vissza nem térítendő támogatás és a 11,5 milliárd eurós kölcsön lehívása a szükséges feltételek - úgynevezett mérföldkövek - teljesítéséhez van kötve. Ezek egy része éppen a bírói fegyelmi rendszert érinti.

Ursula von der Leyen, az EB elnöke múlt heti varsói látogatásakor bejelentette: az első részletet a fegyelmi rendszert érintő módosítások végrehajtása után folyósítják.

Az Európai Parlament azonban csütörtökön állásfoglalást fogadott el, amelyben bírálta az EB-t a lengyel helyreállítási terv jóváhagyásáért, és felszólította az Európai Unió Tanácsát, hogy az összes feltétel teljesüléséig ne hagyja jóvá a lengyel tervet.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő az EP állásfoglalása kapcsán felidézte: a helyreállítási tervről Varsó több hónapos nehéz tárgyalások nyomán egyezett meg az EB-vel. "Sajnos az EP-ben és Lengyelországban is olyan erők vannak, amelyek szét akarják törni ezt a megállapodást" - utalt Müller a PAP hírügynökségnek nyilatkozva a lengyel ellenzék álláspontjára is.

Hangsúlyozta: Lengyelország teljesíti a jogi védelem és a bírói függetlenség minden kritériumát. Az EP döntése a szóvivő szerint azt mutatja, hogy az EP-képviselők körében "újból a politikai csatározás, nem pedig érdemi vita kerekedett felül", az EP-ben "a radikálisok csoportja újból alaptalanul támadja" Lengyelországot.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Óriási bukás készül Európa egyik legerősebb országában - 5 sorsdöntő kérdés, amire megéri holnap figyelni

Óriási bukás készül Európa egyik legerősebb országában - 5 sorsdöntő kérdés, amire megéri holnap figyelni

A fordulatokkal teli másfél hónapos kampányidőszak a végéhez ért az Egyesült Királyságban, holnap az állampolgárok Anglia, Wales, Skócia és Észak-Írország-szerte a szavazóurnákhoz járulva fognak ítéletet mondani az elmúlt 14 év konzervatív kormányzásáról. A Keir Starmer vezette Munkáspárt győzelméhez nem fér kétség, viszont számos, a jövőre nézve kulcsfontosságú kérdést befolyásolhat akár egy-két százalékpontnyi különbség is a végeredményben. A tét tehát óriási mindegyik párt és az egész ország számára, így összeszedtük azt az öt legfontosabb szempontot, amelyeket érdemes majd figyelemmel követni a holnap éjjeltől megállás nélkül érkező adatok értelmezésékor.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×