eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája istentiszteletet tart az angyali üdvözlet ünnepe alkalmából a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban 2022. április 7-én. A Julián naptárt követő orthodox egyházak ezen a napon emlékeznek meg arról, hogy a keresztények hite szerint Gábriel arkangyal hírül adta Jézus szeplőtelen fogantatását Szűz Máriának.
Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Kirill pátriárka külügyi intézője magyarországi feladatot kap

Hilarion lesz az orosz ortodox egyház itteni egyházmegyei kormányzója.

Felmentette az Orosz Ortodox Egyház Szent Szinódusa Hilarion (Alfejev) volokalamszki metropolitát a külső egyházi kapcsolatok osztályának elnöki tisztségéből és kedden kinevezte a budapesti-magyarországi egyházmegye kormányzójának.

Az 56. évében járó Hilarion, aki Kirill pátriárka megválasztás óta, 13 éven át irányította az orosz ortodox egyház külügyeit, elismert teológus, egyháztörténész és zeneszerző. Mostani felmentéséig a Szent Cirill és Metód apostolról elnevezett összegyházi posztgraduális és doktori tanulmányi intézet rektora is volt.

Moszkvai tanulmányait követően Oxfordban doktorált filozófiából és teológiából. Litvániában szolgált különböző egyházi minőségben, majd 1995-től 2001-ig a moszkvai patriarkátus keresztényközi ügyekért felelős titkáraként szolgált és több egyetemen tanított, köztük az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában.

Püspökké 2001-ben, érsekké 2009-ben szentelték. 2002. júliusától az ortodox egyház brüsszeli képviseletének vezetője, 2003. májusától pedig emellett Bécs és Ausztria püspökévé, valamint a budapesti és magyarországi egyházmegye kormányzójává is kinevezték

A moszkvai patriarkátus honlapja szerint Hilarion helyét az orosz ortodox egyház külügyeinek élén a 37 éves Antonyij (Szevrjuk) korszuni (chersonese-i) és nyugat-európai metropolita vette át. Utóbbi tisztségét az új hivatalában is megtartja. Az új volokalamszki metropolita kormányozta már a berlini, majd a bécsi-osztrák és a budapesti-magyar egyházmegyét is.

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×