eur:
395.03
usd:
367.14
bux:
71487.91
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Micha Pawlitzki / Getty

Felmondták a finnek az orosz atomerőmű-építésről szóló szerződést

A Hanhikivi atomerőművet az azonos nevű félszigeten építette volna meg a Paks 2-re is szerződtetett Roszatom. Az orosz cég csalódottságának adott hangot.

A Hanhikivi atomerőművet az azonos nevű félszigeten építette volna meg a Roszatom a Fennovoima megrendelésére. amelyben a finn részvényesek - köztük az Outokompu, a Fortum és az SSAB - kétharmad részt birtokolnak, a Rosatom Energy International finnországi leányvállalata pedig, a RAOS Voima Oy 34 százalékot.

Az atomerőmű terve bizonytalanná vált, amikor az Ukrajna elleni orosz háború február 24-i kezdetekor a finn kormány a terv felülvizsgálatára kényszerült. A kormány az építési engedélyt eredetileg az idei év végén adta volna meg - írta a hírügynökség.

Mika Lintila finn gazdasági miniszter több alkalommal is azt mondta nyilvánosan: a jelenlegi helyzetben már biztos, hogy a kormány nem adja meg az engedélyt. Ettől függetlenül a Roszatom finnországi leányvállalata mindvégig ragaszkodott a terv folytatásához.

"A Fennovoima döntése egyértelmű, és el kell fogadni a tulajdonosok döntését. Gyakorlatilag lehetetlen folytatni a tervet" - írta a miniszter hétfőn a Twitteren a Fennovoima bejelentésére reagálva.

A konzorcium azzal indokolta a szerződés felmondását, hogy a tervek elkészítésében jelentős csúszások voltak, szerinte a RAOS képtelen volt teljesíteni a feladatot. "Az utóbbi években a kivitelező folyamatosan sokat késett, sőt, a késés egyre nagyobb lett. Az ukrajnai háború pedig csak növelte a kockázatokat, a RAOS nem tudta kivédeni ezeket" - olvasható a Fennovoima közleményében, amely szerint egyúttal az együttműködés is azonnal megszakad a RAOS Projecttel.

Frissítés: Csalódott a Roszatom, amiért a finn Fennovoima vezetése felbontja finn lányvállalatával, a RAOS Project Oy céggel a Hanhikivi-1 atomerőmű építésére megkötött szerződést - közölte hétfőn az orosz állami nukleáris energetikai vállalat.

"A projekt halad, és a megrendelő és a kivitelező között csapatmunka folyik, amit a Fennovoima vezérigazgatója többször is elmondott a vállalat részvényeseinek és a médiának" - hangoztatta a Roszatom kommünikéje, amely szerint a finn döntés indoklása nem világos.

A dokumentum kiemelte azt a tényt, hogy a szerződés felbontásáról szóló döntést a részvényesekkel való megbeszélés nélkül hozták meg. A RAOS Project Oy kötelezettségeit illetően a nyilatkozat rámutatott, mind a finnországi leányvállalata, mind a Roszatom egész nemzetközi tevékenysége során szigorúan betartja az összes kötelezettség feltétel nélküli teljesítésének elvét.

Címlapról ajánljuk
Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Az 1970-es évek vége óta egyre több politikai kompetenciát szerzett az Európai Parlament, és frakcióinak – az Európai Tanács mellett – jelentős szerep jut az uniós jogalkotásban – mondta az InfoRádióban a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Gálik Zoltán hozzátette: az EP-képviselőknek a politikai közösségformálás szempontjából is nagyon fontos a frakciótagság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×