eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Önkéntesek takarítják a romokat egy orosz légitámadást követően Harkivban 2022. március 28-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej

Mindenki durván megfizeti a háború árát - Ukrajna, péntek

Egyre több szám lát napvilágot az ukrajnai orosz agresszió okozta károk mértékéről. Oroszország népe sem marad ki a károk viseléséből.

2022.04.22. 17:58

Változhat az uniós költségvetés a menekültek támogatása miatt

Az újraelosztási lehetőségeket is beszámítva Brüsszel így 400 millió eurót bocsát rendelkezésre a migrációkezelés és határigazgatás céljára.

2022.04.22. 17:46

Így áll Európa az orosz energiaforrásokkal – körkép

Csak a háború kezdete óta 35 milliárd eurót költöttek a blokk országai orosz energiára.

2022.04.22. 17:23

Az oroszok mentenék az elsüllyedt Moszkvát, Ukrajna sajátjának tekinti a cirkálót

A víz alatti ukrán kulturális örökség részének nyilvánították az elsüllyesztett Moszkva cirkálót.

2022.04.22. 17:00

Visszatér a brit nagykövet Kijevbe

A brit védelmi minisztérium közben hírszerzési értesülései alapján azt közölte, az orosz kormány az ukrajnai háborúban működésképtelenné vált hadfelszerelés oroszországi javíttatásával próbálja pótolni az elszenvedett veszteségeket.

2022.04.22. 16:13

Orosz tábornok, aki Moldováig akar menni: „az egész világgal harcban állunk”

Oroszország teljes ellenőrzése alá akarja vonni a Donbaszt és Ukrajna deli részét. Egy katonai vezető meglepően nyílt magyarázata szerint egészen a moldovai orosz ajkú területig akarnak eljutni. Mindez azt jelenti, hogy teljesen elvágnák a tengertől Ukrajnát.

2022.04.22. 15:50

EU-s csúcsvezetővel tárgyalt Vlagyimir Putyin

Charles Michel humanitárius folyosót sürgetett Mariupolból.

2022.04.22. 15:37

Ágyúkat és páncéltörő rakétákat adnak Ukrajnának a franciák

Eddig azt lehetett tudni, hogy 100 millió euró értékben adományoztak felszerelést, most Emmanuel Macron árult el részleteket.

2022.04.22. 15:26

Szendvicsek miatt vizsgálódott a rendőrség

Z betűket formázott paprikából szendvicseken a cseh szélsőséges SPD párt egyik képviselője. A húsvéti fotó miatt a cseh rendőrség vizsgálatot indított Bronislav Kalvoda ellen. A politikus azt állította, a Z betűk nem az orosz propaganda terjesztésére szolgáltak, csak barátnőjének, Zuzanának akart kedveskedni velük. A rendőrség a vizsgálatot megszüntette, miután Kalvoda elmondta, „nem támogatja az ukrajnai orosz inváziót" - írta a 444.hu.

2022.04.22. 15:17

Egyházi "kimenekítő körmenetet" szervezhetnek Mariupolban

A Moszkva alá tartozó ukrán ortodox egyház ajánlotta ezt a lehetőséget.

2022.04.22. 14:09

ENSZ: Oroszország lábbal tiporja a nemzetközi humanitárius jogot

Az ENSZ azzal vádolta meg az orosz hadsereget pénteken, hogy a háborús bűncselekmény jogi kategóriáját kimerítő erőszakot alkalmazhatott az ukrajnai támadások során.

2022.04.22. 13:59

A remény fénye sejlik fel az eurózónában

A várt lassulás helyett gyorsult az euróövezet gazdasági teljesítményének növekedése áprilisban a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének pénteken ismertetett előzetes értéke szerint.

2022.04.22. 13:45

Elmarad a pápa és az orosz egyházfő találkozója

A hírt maga a katolikus egyházfő jelentette be.

2022.04.22. 13:44

Román-ukrán megbeszélés a győzelem reményében

Ukrajna győzelmébe vetett hitét hangoztatta mind a román, mind az ukrán külügyminiszter pénteken Bukarestben, de közös sajtóértekezletükön kitérő választ adtak arra az újságírói kérésre, hogy kap-e Kijev fegyvereket és katonai felszereléseket a bukaresti kormánytól. Bogdan Aurescu Románia támogatásáról biztosította Ukrajna, Moldova és Georgia európai integrációs törekvéseit, elítélte Oroszország "illegális, indokolatlan és ki nem provokált" agresszióját és leszögezte: a népirtás és a háborús bűnök nem maradhatnak büntetlenül. Dmitro Kuleba megköszönte az ukrán menekültek befogadását, és azt mondta: az ukrajnai háború valójában az európai nemzetek és Fekete-tengeri országok "végső harca", amellyel a békés, jóléti és szabad Európához tartozás jogát kell megvédeniük. (MTI)

2022.04.22. 13:40

Ukrán "einstand" a víz alatt

Az UNESCO szabályai szerint az ukrán felségvizek határain belül az emberi tevékenység következtében a tengerfenékre süllyedt dolgok ukrán tulajdonnak számítanak. Az ukrán sajtóban legalábbis ezzel a felvezetéssel írták meg, hogy a Fekete-tengeri orosz flotta kilőtt zászlóshajóját, a Moszkva cirkálót hivatalosan felvették a „a víz alatti ukrán kulturális örökség” listájára, 2064-es sorszámmal. A hírt az ukrán hadügy Facebookja is megerősítette. (444.hu)

2022.04.22. 13:36

Már Bucsában is járt magyar segélyszállítmány

Erről számolt be Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet Zaporizzsjából bejelentkező elnök-igazgatója.

2022.04.22. 13:30

"Második fázis" - Moszkva kiteregette lapjait

Dél- és Kelet-Ukrajna teljes egészének ellenőrzés alá vonása. Egy vezérőrnagy a II. világháborúhoz hasonlította a mostani eseményeket.

2022.04.22. 13:06

Megjött az első ellenzéki vélemény a veszélyhelyzet kiszélesítéséről - a Mi Hazánktól

A jobboldali ellenzéki párt részletesen leírja, miért nem fogják támogatni a parlamentben az alkotmánymódosítást.

2022.04.22. 13:04

Műholdfelvétel bizonyíthatja a Mariupol közeli hatalmas tömegsírt

Az ukrán hatóságok szerint ez is azt támasztja alá, hogy az oroszok háborús bűncselekményeket követnek el a megszállás alatt álló Ukrajnában.

2022.04.22. 13:03

Belga eladás

A belga Anheuser-Busch (AB) InBev, a világ legnagyobb söripari csoportja, válaszul Oroszország Ukrajna elleni agressziójára, eladja érdekeltségeit a török Anadolu Efes söripai vállalattal közös oroszországi vegyesvállalatban - tudatta a belga söripari vállalat pénteken. A leuveni székhelyű AB InBev közölte, hogy intenzív tárgyalásokat folytat partnerével, a török sörgyárral arról, hogy átadja neki a vegyesvállalatban birtokolt kisebbségi részesedését. Az AB InBev 24 százalékos részesedéssel rendelkezik az Anadolu Efes vállalattal közös cégben. Az AB InBev azon kérése, hogy felfüggessze a Bud sörmárka oroszországi gyártására és értékesítésére vonatkozó engedélyt, szintén a lehetséges tranzakció részét képezi - áll a közleményben. A cég továbbá úgy döntött, hogy a vegyesvállalat nyereségét a továbbiakban nem szerepelteti mérlegében - írták. Az AB InBev azt is közölte, hogy megválik a Csernyihivszke ukrán sörmárkától is. Az eladásából származó nyereséget pedig humanitárius erőfeszítések támogatására fordítja. A belga és a török cég 2018-ban alakította meg az AB InBev Efes vegyesvállalatot. A vállalatnak Oroszországban 11 sörfőzdéje van, amelyek 3500 embert foglalkoztatnak, illetve három gyárat üzemeltetnek Ukrajnában 1800 munkavállalóval. Az AB InBev tavalyi nettó nyeresége 50 százalékkal 5,07 milliárd euróval haladta meg az előző éves nyereségét. Forgalma 15,6 százalékos növekedés mellett 48,3 milliárd euró volt. A dán Carlsberg március 28-án közölte, hogy fel kívánja számolni tevékenységét az orosz piacon. A dán cég a legnagobb nyugati söripari befektető Oroszországban, melyet az AB InBev Efes, majd a holland Heineken követ. (MTI)

2022.04.22. 12:44

"Most kellene közös jövőkép!"

Most kell összefogni a közös európai jövőkép kidolgozásért - mondta az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke pénteken Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) tartott konferencián. A "Közös érdekek, közös értékek? - Németország és a Visegrádi Négyek kapcsolata új kihívások idején" című rendezvényen Németh Zsolt három külpolitikai - a közép-európai (elsősorban lengyel), az orosz-ukrán, valamint a német-európai - viszonylatról beszélt. A fideszes politikus hangsúlyozta a V4-ek egymás közötti, valamint Németországgal közös sikereit. Németh Zsolt szerint az ukrajnai háború kezdete óta olyan egység alakult ki Európában, amely az elmúlt években, évtizedekben elképzelhetetlen lett volna. Meg kellene ragadni ezt pillanatot a közös európai jövőkép kidolgozása érdekében, amely mindhárom "érzékeny" külpolitikai viszonylat "összerendeződését is segítené" - mondta. (MTI)

2022.04.22. 12:43

Lehetetlen a pénteki kiürítés Mariupolban - is

Az evakuálásra várókhoz fordulok: kérem, legyenek türelemmel, tartsanak ki! - üzente az ukrán miniszterelnök-helyettes a Telegramon.

2022.04.22. 12:19

Miközben a világ Ukrajnára figyel, zajlik egy másik "katonai művelet" is

Miközben a világ Oroszország Ukrajnai inváziójára figyel, Törökország is belépett egy szomszédja területére. Ankara is azzal érvel, hogy szélsőségeseket vesz célba. Csakhogy a színtér Észak-Irak, a kurdok egyetlen saját államra hasonlító területe.

2022.04.22. 12:10

Tom Jones Kijev helyett jön Budapestre

Július 12-én azt MVM Dome-ban lép fel.

2022.04.22. 12:04

Drágább lehet a sertéshús rövidesen

Több oka is van az áremelkedésnek, a drágulás a fogyasztás csökkenéséhez vezethet.

2022.04.22. 11:02

Aktívan támogatta Putyint az orosz sportoló - eltiltják

A vizes sportok világszervezete, a FINA kilenc hónapos eltiltással sújtotta Jevgenyij Rilov kétszeres olimpiai bajnok orosz úszót. A 100 és 200 méteres hátúszás tokiói aranyérmese azért nem versenyezhet januárig, mert részt vett egy moszkvai felvonuláson, amely Oroszország ukrajnai háborúját támogatta. A 25 éves Rilov több sportolóval együtt a hadműveletek jelképének számító Z betűt viselte öltözékén a Luzsnyiki Stadionban rendezett eseményen, amelyen Vlagyimir Putyin orosz elnök is megjelent. A kétszeres világbajnok egyúttal ruhaszponzorát is elvesztette, mivel a Speedo cég a szerepvállalása miatt beszünteti az együttműködést vele. Rilov márciusban bejelentette, hogy nem indul el a nyári, budapesti vb-n, ezzel támogatva honfitársait, akik a háború miatt nem szerepelhetnek versenyeken. A FINA egy hónapja közölte, hogy kitiltja az orosz és fehérorosz sportolókat a budapesti világbajnokságról. Válaszul az orosz szövetség bejelentette, hogy idén egyetlen FINA-eseményen sem vesznek részt a sportolói. (MTI)

2022.04.22. 10:52

Aszódi Attila: a kulcsszó most az újratervezés

A volt kormánybiztos szerint talán mégsem volt olyan erős az egymásrautaltság Európa és Oroszország között, mint az oroszok gondolták. Azt ugyanakkor elég kockázatosnak tartja, hogy nincs megfelelő európai nukleáris gyártókapacitás.

2022.04.22. 10:21

Kirúgott oroszok a tenisztornákról - még nincs vége a meccsnek

A versenyeztető nem úgy látja a helyzetet, mint a wimbledoni torna szervezői.

2022.04.22. 09:40

Az IMF-nek is rossz híre van Oroszország számára

2024-re Indonézia kiszorítja Oroszországot a világ vásárlóerő-paritáson (PPP) számolt GDP szerint rangsorolt hat legnagyobb gazdasága közül.

2022.04.22. 09:39

BOK: 409

Csütörtökön 409, az ukrajnai háború elől menekülő embernek segítettek a budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton. Az éjszakát 113-an töltötték a létesítményben - közölte a fővárosi kormányhivatal pénteken a honlapján. A csaknem 4400 négyzetméter alapterületű BOK csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők. Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internet-elérhetőséget biztosít nekik a kormány karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve - olvasható a közleményben. A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárt üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket. A tranzitpontról továbbutazók számára a Keleti és a Nyugati pályaudvarra, valamint a Liszt Ferenc repülőtérre különbuszokkal biztosítják az eljutást, a Magyarországon maradóknak pedig segítenek a szállás biztosításában - írták. (MTI)

2022.04.22. 09:31

A menekülthelyzet "csak rosszabb lett"

Az ukrajnai háború világszerte megnehezítette a menekültek életét - hívta fel a figyelmet az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága pénteken. Roland Bank, a főbiztosság németországi irodájának vezetője elmondta: globálisan mintegy 84 millió menekültről tudnak, a konfliktus sokuknak tovább nehezítette az életét. Bank rámutatott: nehezebben és drágábban lehet élelemhez jutni, miközben milliók veszítették el bevételeiket a koronavírus-világjárvány és következményei miatt. Ők még a legalapvetőbb szükségleteiket is alig tudják kielégíteni - tette hozzá. A menekültügyi főbiztosságot és a segélyszervezeteket a növekvő élelmiszer- és üzemanyagárak új kihívások elé állítják - húzta alá. (MTI)

2022.04.22. 09:23

„Válság a válságon belül” - Élelmiszer-katasztrófát hoz a háború

Ukrajna és Oroszország a világ két nagy búzatermelője, és a harcok miatt elakadtak a szállítások.

2022.04.22. 09:22

Ennyien jöttek tegnap

Magyarországra csütörtökön az ukrán-magyar határszakaszon 4761 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 5001-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-vel. A beléptetettek közül a rendőrség 640 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - tájékoztatott az ORFK. Az ukrajnai háború elől csütörtökön 535 ember, köztük 220 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A különvonatokkal Kőbánya felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba - tudatták. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 13 ember, köztük 8 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg - írta az ORFK. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt közölte pénteken a police.hu oldalon, hogy a BRFK a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőr képzésben résztvevőkkel Kőbánya felső vasútállomáson és a BOK csarnokban segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatok ellátásában támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is. A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival - áll a közleményben. (MTI)

2022.04.22. 08:23

Orosz búza - Kubának, ingyen

Oroszország csaknem 20 ezer tonna búzát adományozott karibi szövetségesének, Kubának az ukrajnai háború nyomán szárnyaló gabonaárak közepette - jelentette be csütörtökön Andrej Guszkov havannai orosz nagykövet. A diplomata szerint Moszkva már tavaly megállapodott a gabonaszállítmányról, de a teherhajót egy hónapig feltartóztatták a karib-tengeri sziget előtt a nyugati szankciók miatt. Mint mondta, a bankszektort is érintő büntetőintézkedések bonyolították a szállítmányozó kifizetését is, egy ideig lehetetlenné téve a hajónak, hogy kirakodjon. "A történtek világosan mutatják, hogy az egyoldalú, Oroszország ellen elrendelt kényszerintézkedések, mint amilyeneket egyébként Kubával szemben is alkalmaznak, az átlagpolgárok életét keserítik meg" - mondta Guszkov újságíróknak nyilatkozva. Hírügynökségek felidézték, hogy a kenyér Kubában államilag támogatott alapvető élelmiszernek számít, s a jelentős búzaadomány Havanna és Moszkva további közeledését jelzi. Kuba április 7-én Kína, Észak-Korea, Irán, Szíria és Vietnam oldalán az ENSZ-közgyűlésben nem szavazta meg, hogy Oroszország tagságát felfüggesszék a világszervezet Emberi Jogi Tanácsában az Ukrajnában elkövetett jogsértések miatt. Havanna és Moszkva Fidel Castro egykori kubai vezető 1959-es hatalomra kerülése óta szoros katonai és gazdasági kapcsolatokat ápolt, amelyek azonban az utóbbi évtizedekben némileg meggyengültek. Ugyanakkor Oroszország - napokkal Ukrajna elleni háborújának február 24-i kezdete előtt - hozzájárult a kubai államadósság kifizetésének elhalasztásához egészen 2027-ig. A két ország egyben megállapodott a szállítmányozási, energetikai, ipari és banki együttműködés elmélyítésében. A 11 millió lakosú Kuba még a hidegháború idejéből származó amerikai szankciók hatálya alatt áll, és komoly gazdasági válsággal és áruhiánnyal küszködik, amelyet tovább súlyosbítanak az ukrajnai háború nyomán szárnyaló gabona- és olajárak. Az ukrajnai háború komoly fennakadásokat okozott a gabonatermelésben és -exportban. Oroszország és Ukrajna ugyanis jelentős gabonatermelő, együttesen a globális export harmadát adja. Tarasz Viszockij ukrán mezőgazdasági miniszterhelyettes csütörtökön arról számolt be, hogy Ukrajnában a tervezett 12-13 millió hektár negyedét, valamivel több mint hárommillió hektár termőföldet tudtak bevetni. Ugyanakkor hozzátette, hogy minisztériuma az utóbbi tíz napban 75 százalékra emelte az idén bevethető mezőgazdasági földek arányát. (MTI)

2022.04.22. 08:19

Megjöttek az oroszok saját számai: bezuhant az orosz gazdaság

A rubel 22 százalékos éves romlása mellett ráadásul 9,2 százalékos GDP-csökkenés jön.

2022.04.22. 08:10

Itt az ukránok titkos fegyvere

Az orosz megszállás kezdete épp egybeesett a sarasnak nevezett évszak kezdetével Ukrajnában: gyakorlatilag járhatatlanná képes tenni ilyenkor az aszfaltozatlan utakat a sár.

2022.04.22. 08:00

Kiszámolták, mennyi kárt okoz havonta a háború Ukrajnának

A kijevi vezetés szerint a február 24-én kezdődött háborúban az ország infrastruktúrájának már mintegy 30 százaléka szenvedett különböző fokú károkat.

2022.04.22. 07:18

Ukrajna: újabb nagy katonai támogatást jelentett be Joe Biden

Az Egyesült Államok további 800 millió dollár értékű katonai segélyt küld Ukrajnának, hogy ezzel segítse a kelet-európai ország küzdelmét az orosz erők elleni harcban – mondta az amerikai elnök a Fehér Házban elmondott beszédében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×