eur:
394.18
usd:
363.5
bux:
71030.86
2024. július 8. hétfő Ellák
Nyitókép: Wikimedia

Az oroszok mentenék az elsüllyedt Moszkvát, Ukrajna sajátjának tekinti a cirkálót

A víz alatti ukrán kulturális örökség részének nyilvánították az elsüllyesztett Moszkva cirkálót.

Az UNESCO szabályai szerint az ukrán felségvizek határain belül az emberi tevékenység következtében a tengerfenékre süllyedt dolgok ukrán tulajdonnak számítanak. Az ukrán sajtóban ezzel a felvezetéssel írták meg, hogy a Fekete-tengeri orosz flotta kilőtt zászlóshajóját, a Moszkva cirkálót hivatalosan felvették a „víz alatti ukrán kulturális örökség” listájára.

A hírt az ukrán hadügy Facebookja is megerősítette – írja a 444.hu.

A Moszkva a Fekete-tengerben valaha elsüllyedt legnagyobb hajó. Hosszúsága 186 méter, vagyis majdnem akkora, mint 2 focipálya. A hajó a brit hírszerzés információi szerint Odesszától mintegy 80 tengeri mérföldre (150 kilométerre) süllyedt el az ott 45-50 méter mély tengerben.

Ukrán sajtóhírek szerint a Moszkva elsüllyedésének feltételezett helyszínén feltűnően nagy az orosz flotta mentő- és búvárhajóinak aktivitása. Az ukrán fél úgy tudja, hogy az oroszok holttestek, titkosított dokumentumok és értékes fegyverrendszerek – például Vulcan osztályú, hajó elleni rakéták – után kutathatnak a mélyben.

Az idézett cikk szerint ezeket nukleáris robbanófejekkel is fel lehet szerelni, bár hozzáteszik, hogy az amerikai titkosszolgálat sem tartja valószínűnek, hogy a Moszkván ilyenek lettek volna.

Címlapról ajánljuk

Jön a háborúellenes akcióterv, változik a Babaváró támogatás

A múlt heti két kormányülés döntéseiről tájékoztatott hétfőn Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő. Szó volt a miniszterelnök váratlan külföldi látogatásairól, a bejelentett védelmi akciótervről és a különadókról, de a benzinárról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×