eur:
394.88
usd:
367.64
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
A hivatalos látogatáson Budapesten tartózkodó Angela Merkel német kancellár, Orbán Viktor miniszterelnök vendége beszél a megbeszélésük után tartott közös sajtótájékoztatón a Parlamentben 2015. február 2-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Az ukrajnai háború miatt támadják Angela Merkelt, pártja most megszólalt az ügyben

Támogatásáról biztosította pártja, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) a korábbi kancellárt. Angela Merkelt ugyanis több külföldi és hazai bírálat érte amiatt, hogy tizenhat évig tartó kancellársága idején túlságosan kesztyűs kézzel bánt Vlagyimir Putyinnal, és az Oroszország irányában folytatott politikájával közvetve hozzájárult az Ukrajna ellen indított orosz háborúhoz.

Tévedés azt állítani, hogy Angela Merkelt felelősség terheli az Ukrajna elleni orosz háború miatt - hangsúlyozta Mario Czaja, a CDU főtitkára.

"Ez Putyin és az általa vezetett Kreml-beli bűnöző klikk háborúja Ukrajna ellen" - nyilatkozta.

Hasonlóan foglalt állást Johann Wadephul, a tavaly szeptemberi parlamenti választások eredményeként ellenzékbe szorult konzervatív párt parlamenti frakcióvezető-helyettese is.

Wadephul ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy Merkel a közeli jövőben időt szakít arra, hogy "mélyebbre hatolva" nyilatkozzon Oroszország-politikájáról.

A korábbi kancellárt mindenekelőtt Volodimir Zelenszkij ukrán államfő bírálta amiatt, hogy Merkel 2008-ban megakadályozta országa felvételét a NATO-ba.

Zelenszkij azt állította, hogy a 2008-as csúcson elutasították Ukrajna NATO-felvételét "egyes országok abszurd félelmei miatt".

2008-ban a NATO-országok kilátásba helyezték ugyan Ukrajna felvételét a NATO-ba, de tekintettel Oroszországra – elsősorban a német kancellár és az akkori francia államfő, Nicolas Sarkozy nyomására – végül visszavonulót fújtak.

Merkel nem foglalt állást Zelenszkij üzenetével kapcsolatban, szóvivője útján hangsúlyozta ugyanakkor, hogy támogatja a német kormány és a nemzetközi közösség erőfeszítéseit, amelyek Ukrajna támogatását és az Oroszország által indított háború beszüntetését célozzák.

"Angela Merkel továbbra is kitart a 2008-as bukaresti NATO-csúcson született döntések mellett" – nyilatkozott ugyanakkor a volt kancellár szóvivője.

Merkelt bírálták amiatt is, hogy kitartott az Északi Áramlat 2 földgázvezeték kiépítése mellett. A projekt üzembe helyezését azonban a háború kirobbanása után a Scholz-kormány felfüggesztette.

A szociáldemokratákkal és a Zöldekkel közösen kormányzó Szabaddemokrata Párt (FDP) alelnöke, egyben a német parlament, a Bundestag elnökhelyettese, Wolfgang Kubicki arra szólította fel a volt kancellárt, hogy adjon részletes magyarázatot Oroszországgal szemben folytatott politikájáról.

Fontos lenne a német közvélemény számára, hogy a korábbi kancellártól hallja, miként vélekedik az általam hibásnak tartott politikáról - fogalmazott Kubicki.

Ugyanakkor beismerte, hogy ő maga is tévedett az orosz elnök, Vlagyimir Putyin személyiségének, illetve politikájának megítélésében.

Angela Merkel 1990-ben közvetlenül Németoszág újraegyesülése előtt, 36 éves korában lépett be a CDU-ba. 2000 és 2018 között a kereszténydemokrata párt elnöke, 2005 és 2021 között Németország kancellárja volt.

Néhány nappal ezelőtt hasonló bírálatok érték Frank-Walter Steinmeier német államfőt, aki több cikluson keresztül Merkel külügyminisztere és egyben alkancellár is volt.

A szociáldemokrata politikus elismerte: a korábbi német kormányok kudarcot vallottak abban, hogy Oroszországot rávegyék a demokrácia és az emberi jogok útjának követésére.

A jelenleg második elnöki periódusát töltő Steinmeier elismerte, hogy a történtekért őt is felelősség terheli.

Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×