eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott kép az Sz-400-as légvédelmi rakétarendszerrendszerről a fehéroroszországi Breszt régióban fekvő egyik gyakorlótéren 2022. február 10-én.  Az orosz és a fehérorosz fegyveres erők Szövetségesi Eltökéltség-2022 kódnéven kezdtek közös hadgyakorlatot. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a hadgyakorlat célja a külső agresszió elrettentésének és visszaverésének gyakorlása védelmi művelet keretében, valamint a terrorizmus elleni küzdelem és a Szövetségi Állam érdekeinek védelmében.
Nyitókép: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Lukasenka cáfolja, hogy a fehéroroszok beszállnak a háborúba

Az ukránok szerint fehérorosz katonák léptek az ország területére, de Minszk állítja, nem vesz részt a katonai akcióban.

Fehéroroszország hivatalosan is csatlakozott az Ukrajna elleni orosz invázióhoz, a fehérorosz csapatok Csernyihiv régióban be is hatoltak ukrán területekre – írja a Politicóra hivatkozva a Portfolio.

Az információt az ukrán parlament közölte Twitter-oldalán, amelyben megerősítették, hogy fehérorosz katonák léptek Ukrajna területére.

Helyi értesülések szerint egy 33 egységből álló belarusz oszlop haladt el a szóban forgó térségben, amely északra található Kijevtől.

A fehérorosz csapatok bevetését pár nappal ezelőtt egy népszavazás előzte meg, amely eldöntötte, hogy az alkotmányból kikerüljön az ország semlegességére és atomfegyver-mentességére való utalás. Ez lehetővé teszi, hogy a jövőben orosz nukleáris fegyvereket tároljanak fehérorosz területen – emlékeztet a lap.

Aljakszandr Lukasenka elnök ugyanakkor azt mondta, hogy Fehéroroszország soha nem vett részt a konfliktusban, és nem tervezi, hogy csatlakozik az orosz hadműveletekhez Ukrajnában, szavai szerint nincs erre szükség. A fehérorosz erők az ukrán határ megvédésére koncentrálnak, hogy ne jussanak be radikálisok és fegyverek az országba. Lukasenka nyilatkozatát a BelTa fehérorosz hírügynökség idézte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×