eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Close up shot of a protective facial disposable mask on a white blanket at double bed in a room
Nyitókép: YakobchukOlena/Getty Images

WHO: túl korán lazít több európai ország

A WHO szerint egyelőre a meglevő eszközökkel kellene biztosítani az állampolgárok egészségét, nem pedig eltörölni az intézkedéseket.

A vártál hamarabb szűnhet meg a karanténkötelezettség Nagy-Britanniában azok számára, akik pozitív teszteredményt kaptak, a maszkviselési kötelezettséget pedig már el is törölték, de a szigetország egyáltalán nem egyedüliként lazít a szabályokon. Svédországban a héten szűnt meg a távolságtartási kötelezettség, már nem használják az oltási igazolásokat sem, illetve nem szabnak felső határt a gyülekezésben.

Az indokolás szerint most már az oltás az egyetlen fontos eszköz a vírus terjedésének megakadályozásában, már ingyenes tesztelési lehetőséget sem kínálnak az állampolgároknak, április elsejétől pedig a betegséget már nem az egész társadalomra veszélyt jelentő jelenségként tartják számon.

Jellemző trenddé vált Európában a könnyítés

Nem csak ez a két ország jár ennyire közel ahhoz, hogy ne alkalmazzon korlátozásokat. Március elejétől gyakorlatilag csak a maszkviselés marad meg Csehországban, nem ellenőrzik már a védettségi igazolvány meglétét a vendéglőkben, és a tömegeseményekre is egyre több embert engednek be nézőként. Franciaország március végére, április elejére tervezi az oltási igazolás kivezetését.

Lengyelország a hónap végén tervezi megnyitni szállodáit, színházait, mozijait és koncerttermeit fél kapacitással, az éttermeket és az edzőtermeket ugyanakkor még zárva tartják.

Fredrik Elgh, a svédországi Umeai Egyetem virológusa szerint elhamarkodott a nyitás saját hazájában.

"Elég jó anyagi helyzetben van az ország ahhoz, hogy tovább teszteljünk, a betegség még mindig nagy terhet jelent a társadalom számára"

– vélekedik. Az északi államnak intő jel lehet, hogy Dánia is feladta az összes korlátozást – miközben az esetszámok emelkedőben voltak, a bejelentés másnapján pedig rekordot is döntöttek. Dánia ennek ellenére úgy tartja, 80 százalékosan átoltott lakossága számára már nem jelent akkora veszélyt a betegség.

Norvégia is a lazítók táborába tartozik: február elsején törölték el a korlátozásokat, de egyméteres távolságtartást és maszkviselést ajánlanak. Kedden ott is rekord számú megbetegedést regisztráltak: egyetlen nap alatt több mint 26 ezer új esetet.

Jonhson a saját bőrét mentheti a lazításokkal

Az Egyesült Királyságban február végén megszűnhet a pozitívan tesztelők karanténkötelezettsége: jelenleg öt napot kell otthon tölteniük, ha az ötödik és hatodik napon negatív tesztet tudnak felmutatni. Az esetek száma csökkenőben van az országban – szakértők szerint túl korai az izoláció kötelezettségét feloldani, Boris Johnson kritikusai szerint a miniszterelnök népszerűségén akar javítani a lépéssel az elmúlt időszak botrányai után.

Christina Pagel, a University College London Klinikai Operatív Kutatási Egységének igazgatója szerint az Egyesült Királyság kormányának az elkülönítési szabályok eltörlésére vonatkozó tervei

nem tudományos alapokon nyugszanak.

"Az izoláció eltörlése kockázatosabbá teszi a munkát és a találkozásokat, az emlékeztetők hatása csökken, a Covid folyamatosan fejlődik, és nehezebb tudni a helyi esetszámokról. A kormány azt tervezi, hogy mindannyian többször is megkapjuk a koronavírust – mint egy megfázást, csak ez annál sokkal veszélyesebb" – mondta el.

A WHO figyelmeztet

Február elsején Tedrosz Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója azt mondta, hogy a világ legtöbb régiójában nagyon aggasztóan megnőtt a koronavírus okozta halálesetek száma, köszönhetően a rendkívül fertőző omikron változatnak.

"A több átvitel több halálesetet jelen. Nem arra szólítunk fel egyetlen országot sem, hogy térjen vissza a zárlatokhoz, de kérünk minden országot, hogy minden, az eszköztárában lévő eszközzel – nem csak a vakcinákkal – védje meg az embereket. Korai lenne bármelyik országnak akár feladni, akár győzelmet hirdetni" – tette hozzá.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×