eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Varga Judit igazságügyi miniszter a minisztériumi dolgozószobájában Budapesten 2020. február 27-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Pedofilellenes törvény: az Igazságügyi Minisztérium válaszolt az Európai Bizottságnak

Sem a brüsszeli bizottság, sem más európai testület nem írhatja elő, hogy Magyarországon ki hogyan éljen, hogyan gondolkodjon és Magyarországon a magyar szülők hogyan neveljék a gyermeküket – áll a levélben.

Szerdáig adott határidőt a magyar kormánynak az Európai Bizottság arra, hogy a részletes kifogásait véleményezze az úgynevezett pedofilellenes törvénnyel összefüggésben. Az Igazságügyi Minisztérium csütörtökön közleményben jelezte: megküldte válaszát a bizottságnak.

A tárca Brüsszelbe küldött levelében is leszögezte: az Európai Bizottság által kifogásolt rendelkezés a kiskorú gyermekek védelméről és a magyar gyermekek neveléséről szól, és sem a bizottság, sem más európai testület nem írhatja elő, hogy Magyarországon ki hogyan éljen, hogyan gondolkodjon és Magyarországon a magyar szülők hogyan neveljék a gyermeküket.

"Senki nem kényszerítheti vagy kötelezheti arra a szülőket, hogy egyértelmű beleegyezésük nélkül kapjon gyermekük szexuális tartalmú felvilágosítást" – áll a mözleményben. A kormány álláspontja szerint a kiskorú gyermekeket meg kell védeni a médiában, interneten őket elérő szexuális témájú vagy életkoruknak nem megfelelő tartalmaktól, számukra felvilágosító előadásokat csak megfelelő képzettséggel rendelkező személyek, szervezetek tarthatnak, a szülő egyértelmű belegyezése után és a szülő által előzetesen megismert tartalommal.

"Magyarországon fontosnak tartjuk, hogy a gyermekek szexuális nevelésébe a szülőkön kívül senki ne szólhasson bele. Ezért tiltja a törvény a gyermekekre irányuló szexuális propagandát, a heteroszexuális és a homoszexuális propagandát egyformán. Ez összhangban van az EU alapokmányával és nem sérti senkinek a szexuális önkifejezésre vonatkozó jogait, hiszen a felnőttekre nem vonatkozik. Magyarország szabad ország, a felnőtt magyar polgárok életébe az állam nem szól bele" – áll a válaszlevélben.

Most a bizottságon a sor

A Didier Reynders igazságügyi és Thierry Breton belső piacért felelős biztos által jegyzett európai bizottsági levélben a testület részletesen kifejtette, hogy milyen jogi aggályok merültek föl a magyar törvénnyel szemben, számos olyan uniós jogot megneveznek, amelyekkel szerintük a törvény szembekerült: a szexuális irányultság és a nemek közötti diszkrimináció elvétől kezdve egészen az audiovizuális irányelv megsértésig, az úgynevezett elektronikus kereskedelemre vonatkozó irányelvet, valamint a belső piac és a szolgáltatások szabadságának korlátozását.

Gyévai Zoltán, az EU Monitor főszerkesztője az InfoRádióban a héten arról beszélt, hogy az Európai Bizottság egy hetet adott arra, hogy a megfogalmazott aggályokra a magyar kormány „megfelelő” választ adjon. Szerint elviekben elképzelhető, hogy a magyar kormány meg tudja győzni a bizottságot, ellenkező esetben még július közepe előtt kötelezettségszegési eljárást indulhat Magyarország ellen.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×