eur:
393.13
usd:
363.62
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Ukrán katonát beoltanak az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat Indiában gyártott és Covishield néven forgalmazott koronavírus elleni vakcinájával az ukrajnai Kramatorszkban lévő katonai támaszponton 2021. március 2-án.
Nyitókép: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Az USA megosztja a felhalmozott vakcinakészletét a világgal

Az AstraZeneca vakcina még nem kapott sürgősségi engedélyt, de már beszerezték, ezért több tízmillió adag állhat a raktárakban.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy az Egyesült Államok megosztja az Amerikában gyártott AstraZeneca koronavírus elleni vakcinákat más országokkal a következő hónapokban. A téma azután került elő, hogy India egyre növekvő vakcinahiányban (továbbá gyógyszer- és oxigénhiányban) szenved egy nagyon súlyos fertőzési hullámban, és bár korábban már megtiltották az Indiai Szérum Intézet átlal gyártott AstraZeneca-oltás exportját, az országban nincs elegendő készlet az oltásokhoz és a gyártással sem tudják pótolni a hiányt.

A The New York Times egyik cikke felidézi, hogy az indiai tisztviselők kritizálták az amerikai adminisztrációt, amiért nem exportál több oltóanyagot az ázsiai országba.

A Fehér Ház szóvivője a fenti bejelentéshez hozzátette: a felhalmozott készletek azután hagyhatják el az országot, hogy az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hivatala elvégezte a biztonsági vizsgálatokat. "Várhatóan a közeljövőben további részleteket is megosztunk a tervekről és arról, hogy kik fognak kapni a vakcinákból, de jelenleg a tervezés folyamatában vagyunk" - fogalmazott a szóvivő.

Az Egyesült Államok több tízmillió AstraZeneca vakcinát halmozott fel, amelyet azonban nem oltottak el, ugyanis az FDA nem adta meg az ehhez szükséges sürgősségi engedélyt. Az elmúlt időszakban a világ több vezetője - köztük Narendra Modi indiai miniszterelnök - szorgalmazta Joa Biden elnöknél, hogy ossza meg másokkal a felalmozott készleteket.

Joe Biden hétfőn telefonon tárgyalt az indiai miniszterelnökkel, és - a Fehér Ház hivatalos közleménye szerint - "elkötelezte magát amellett, hogy az Egyesült Államok és India szorosan együttműködik a Covid-19 elleni harcban."

Az elnök ígéretet tett, hogy segítséget nyújtanak az ázsiai országnak például "az oxigénkészletek, az oltóanyagok és terápiák területén."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×