eur:
392.24
usd:
362.25
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Jair Bolsonaro brazil elnök támogatói a politikus Brazíliavárosban tartott nagygyűlésén 2020. május 17-én, a koronavírus-járvány idején.
Nyitókép: Joédson Alves

Saját oltással fékezné meg a járványt az egyik legdrámaibb helyzetben lévő ország

Pénteken jelentette be a Butantan orvosbiológiai intézet, hogy várhatóan júliustól vehetik majd az országban használatba a "100 százalékban brazil" védőoltást.

A legnagyobb brazil vakcinagyártónak van már tapasztalata oltáskészítés terén: részben náluk állítják elő a kínai Sinovac vakcináját, a CoronaVac-ot. Nevében megidézi majd ezt a szert a brazil oltás, melyet ButanVac néven hoznak forgalomba, és Brazília mellett Thaiföldön és Vietnámban is készítik majd. A tervek közt szerepel, hogy Brazília mellett szegényebb országokat is ellássanak vele, írja a MedicalXpress. Az oltás átrajzolhatja a dél-amerikai földrész oltástárképét, melyet jelenleg nagyrészt a CoronVac fed le.

Dimas Covas, a Butantan igazgatója szerint a labortesztek eredményei kiválóak, most az ország vakcinaengedélyező szervének jóváhagyására várnak, hogy áprilisban beléphessenek a klinikai kísérletek fázisába.

A 212 millió lakosságú Brazíliában már 12,3 millióan elkapták az új koronavírust, a halálos áldozatok száma pedig 300 ezerre rúg. Az ország vakcinával való ellátottságában a behozatal késlekedése miatt komoly problémák mutatkoznak, a lehető legrosszabb időzítéssel, hiszen

hétről hétre dőlnek meg a halálozási rekordok.

Ezen segíthet, ha a saját oltás valóban jó: májustól júliusig 40 millió adag készülhet el belőle, év végéig aztán további 100 milliónyi. Míg a CoronaVac behozott alapanyagokból készül, a ButanVac az ígéretek szerint teljes mértékben helyi anyagokból előállított vakcina lesz, melyhez nem kell behozni aktív összetevőt, így semmi sem akaszthatja meg annak folyamatos gyártását - legalábbis az elképzelések szerint.

Sao Paulo állam kormányzója, Joao Doria az oltás kapcsán azt mondta:

"válasz azoknak, akik tagadják a tudományt és az életet",

Jair Bolsonaro elnök eddigi, a vírus jelentőségét lekicsinylő megnyilatkozásaira, illetve az óvintézkedésekkel kapcsolatos ellenvéleményére utalva.

Brazíliában az oltás bejelentésének napján, pénteken 3650 életet követelt a járvány, új csúcsot beállítva. Alig 5,9 százaléka van jelenleg beoltva a lakosságnak, miközben az átlagos napi halálozás 2400 fő az országban a vírus miatt - ez a januári adatok háromszorosa. Szakértők részben a brazil vírustörzsnek, részben pedig a korlátozó intézkedések hiányának tudják be a rossz tendenciát.

Jair Bolsonaro elnök csak a múlt héten döntött úgy, hogy

kríziskezelő tanácsot hoz létre

a koronavírus brazíliai kezelésére: ez nagy fordulatot jelent azt követően, hogy korábban következetesen bagatellizálta a vírus jelentőségét, illetve épp hogy a korlátozó intézkedések ellen kampányolt, azt állítva, a valódi kárt a gazdaság leállítása okozhatja Brazíliának, nem az új koronavírus.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Az Alkotmánybíróság pénteken hozott határozatában megsemmisítette a főpolgármester-választásról hozott kúriai döntést, így továbbra sem fejeződött be a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti versenyfutás Budapest vezetéséért. Az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, és új döntést kell hoznia.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×