eur:
394.53
usd:
364.83
bux:
71490.91
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
A Pfizer és a BioNTech vállalatok koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyagát csomagolják az amerikai Pfizer gyárában, a Michigan állambeli Portage-ben 2020. december 13-án, amikor megkezdik a szérum első adagjainak kiszállítását az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/EPA/AP pool/Morry Gash

EU: a tagállamok rendelték az oltóanyagokat a gyártóktól

Ujhelyi István szerint az uniós szóvivő kijelentése "egyértelműen bizonyítja, hogy a Fidesz-kormány egyszerűen hazudik, amikor azt állítja, hogy a szállítási és ütemezései megállapodásokat Brüsszel kötötte."

A koronavírus elleni vakcinákat az uniós tagállamok rendelték meg az oltóanyaggyártó cégektől – jelentette ki Stefan de Keersmaecker az Európai Bizottság szóvivője.

A szóvivő aláhúzta: Az Európai Bizottság ebben nem játszik szerepet, nem szerződő fél a konkrét megrendelésekben, mivel a tagállamok sokkal jobban tudják hány dózis vakcinára van szükségük, mikorra és hova kell azokat kiszállítani. Hozzátette: a tagállamoknak vannak pontos információik a lakosság beoltottsági arányáról, és arról mekkora a vakcinák iránti igény.

Ujhelyi István az MSZP uniós parlamenti képviselője közleményében ennek kapcsán azt írta, hogy az uniós szóvivő kijelentése "egyértelműen bizonyítja, hogy a Fidesz-kormány egyszerűen hazudik, amikor azt állítja, hogy a szállítási és ütemezései megállapodásokat Brüsszel kötötte."

Mint írta, az Európai Bizottság ugyanis a vakcinagyártókkal csak a keretmegállapodást kötötte meg – azt is a kormányok felügyeletével és egyetértésével-, a szállításról és ütemezésről viszont már a tagállamok szerződtek a gyártókkal közvetlenül.

Az Európai Bizottság ez idáig

  • a Pfizer/BioNTech (600 millió adag),
  • a Moderna (160 millió adag),
  • az AstraZeneca (400 millió adag),
  • a Sanofi-GSK (300 millió adag),
  • a Johnson and Johnson (400 millió adag) és
  • a CureVac (405 millió adag)

vállalatokkal írt alá vakcinabeszerzésről szóló szerződéseket.

Emellett december közepén lezárta a megbeszéléseket a Novavax vállalattal is a koronavírus elleni lehetséges oltóanyaga beszerzéséről, a tervezett szerződés lehetővé tenné az Európai Unió számára 200 millió dózis oltóanyag megvásárlását.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Óriási változások jönnek az építőiparban: Lázár János fontos bejelentéseket tett

Óriási változások jönnek az építőiparban: Lázár János fontos bejelentéseket tett

Lázár János még nem döntött arról, marad-e a politikában. A miniszter hangsúlyozta az építőipar és az építésgazdaság fontosságát, külön kiemelve a kormányzati támogatások szerepét, amelyek hiányában nem vár kirobbanó növekedésre az idén. A kastélytörvény kapcsán javasolta, hogy a nehezen kezelhető állami kastélyokat magánszereplők vegyék át, hogy megmentsék őket a pusztulástól. Lázár emellett az építőipari beruházások újraindításának fontosságáról és a lakásépítési piac fellendítésének szükségességéről is beszélt, kiemelve a hitelkamatok csökkenésének hatását, valamint az otthonteremtési támogatások szerepét a Spakli 21 podcastnek az elmúlt időszak súlyponti feladatairól, célkitűzéseiről és várakozásairól adott interjújában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×