eur:
393.1
usd:
363.24
bux:
0
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Sebastian Kurz osztrák kancellár védőmaszkban plexiüvegfal mögött egy bécsi sajtóértekezleten 2020. november 14-én. Itt a koronavírus-járvány miatt újabb korlátozó intézkedéseket jelentettek be: egész napra kiterjesztik a kijárási korlátozást, továbbá bezárnak és digitális oktatásra állnak át az iskolák, valamint csak a létfontosságú árucikkekkel kereskedő üzletek maradhatnak nyitva.
Nyitókép: MTI/AP/Ronald Zak

Drámai tapasztalat a járványlaborból: hat hét elteltével a lezárás elvesztette hatását

Bár a szomszédos Németországban komoly korlátozásokat vezettek be, Ausztriában két és fél hete kinyitottak az iskolák és az üzletek. Sebastian Kurz osztrák kancellár megindokolta, miért döntöttek így.

Ausztriában egyszerűen az volt az objektív helyzet, hogy hat hét elteltével a lezárás elvesztette hatását – mondta Kurz hozzátéve: az emberek egyre kevésbé tartották be a szabályokat és egy olyan lezárásnak, amiben senki nem vesz részt, nincs értelme – írta a 24.hu a Kronen Zeitung által szemlézett szerda esti Bild-interjú alapján.

E nyitást lehetővé tette a kancellár szerint a tesztelési stratégia: a tízmilliónál is kevesebb lakosú Ausztriában több mint 2,5 millió tesztet hajtanak végre hetente. Ez azt jelenti, hogy a lakosság mintegy negyedét hetente tesztelik. Úgy véli, a vírus terjedése lelassítható a rendkívül magas számú teszttel, ami így hatékony eszköz a válságból való kilábalásra.

Úgy véli, a sok teszt mellett valamivel több szabadságuk van, mint tesztek nélkül, sőt még az is elképzelhető, hogy a harmadik hullámban továbbra is nyitva lehetnek az üzletek. „A kérdés az, hogy milyen magasak a számok és milyen gyorsan emelkednek. Ez természetesen verseny az idővel, minden oltott emberrel kicsit közelebb kerülünk a normalitáshoz” – közölte Kurz, hozzátéve, hogy újra szigorítani kell, ha gyorsul az esetszám növekedése.

Mint mondta, tisztában van azzal, hogy az egy éve tartó járvány gazdasági és emberi, társadalmi hatásai rendkívül nagyok, ugyanakkor „hagyni a helyzetet addig fokozódni, ami nincs kontroll alatt, ez nem lehet pozitív alternatíva”.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának

Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának

Az elmúlt napokban történelmi csúcsra ugrott Magyarország nettó áramexportja Ukrajna felé, mert az orosz támadások miatt kiesett ukrán energiatermelést óriásira pörgetett importból kénytelenek fedezni, és közben a nyári melegben felfutott az ukrán villamosenergia igény is. Mindez júniusban azt eredményezte, hogy az Ukrajnával szomszédos országok közül messze Magyarország exportálta a legtöbb áramot keleti szomszédunkba; és ez a hőségben várhatóan még hetekig így marad. Még a felpörgetett uniós áramimport sem elég azonban ahhoz Ukrajnában, hogy meg lehessen úszni a naponta sok órás áramszüneteket, amelyet országszerte éreznek az emberek. A szorult helyzetbe került ukránokon jórészt azért tudunk segíteni, mert az összekapcsolt európai árampiac részei vagyunk, és mindez kapóra jön például a magyarországi naperőmű tulajdonosok egy kis részének is, akik a nagykereskedelmi piacon értékesítik a villamos energiát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×