eur:
394.99
usd:
367.79
bux:
71586.1
2024. július 2. kedd Ottó
Az újraválasztásáért induló republikánus Donald Trump elnök (b) és demokrata párti kihívója, Joe Biden az ohiói Cleveland város Case Western Reserve egyetemén rendezett első elnökjelölti vitában 2020. szeptember 29-én.
Nyitókép: MTI/AP/Morry Gash

Szakértő: ha Joe Biden vezet is, lehet, hogy hiába

Varga Gergely, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója szerint a kampányhajrában a járványhelyzet mentén még előbukkanhatnak olyan szavazói tömegek, amelyek ugyanúgy csavarnak az esélyeken, mint négy éve, amikor a demokraták jelöltje, Hillary Clinton vezetett a közvélemény-kutatóknál.

Az Egyesült Államokban újabb állítólagos dokumentumok kerültek elő, amelyek alátámaszthatják, hogy a demokrata elnökjelöltnek még alelnökként volt alkalma nyomást gyakorolni az ukrán kormányzatra fia esetleges korrupciós ügyeinek eltussolása érdekében.

Varga Gergely, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója szerint a dokumentumok - amelyek egy, állítólag a szerelőnél felejtett laptopról származnak - nem feltétlenül gyakorolnak érdemi hatást Joe Biden támogatottságára.

"Amennyiben a napvilágot látott dokumentumok valódiak, csak alátámasztják a korábban ismert információkat, hiszen Joe Biden alelnökként befolyását latba vetve személyes és családi haszonszerzés céljából működött közre a politika befolyásolásában. Az újként feltüntetett információk nem lesznek döntő jelentőségűek, csak

erősítik a korábbi narratívát, amely szerint Joe Biden ugyanannak a korrupt hatalmi elitnek a része, amely ellen Donald Trump fellépett.

A másik oldalról ugyanezt sárdobálásként fogják értékelni" - hangsúlyozta Varga Gergely.

Néhány héttel az elnökválasztás előtt szerinte Joe Biden vezet a közvélemény-kutatóknál, méghozzá 9-10 százalékponttal

"De alapvetően inkább az számít, hogy a csatatérállamokban, ahol szoros az állás, hogyan alakulnak az erőviszonyok. Ilyen állam Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, négy évvel ezelőtt is ezek az államok hoztak rendkívül szoros végeredményt, Donald Trump győzelmével."

Joe Biden számára a szakértő szerint további reményt jelent, hogy kicsivel nagyobb az előnye, mint négy évvel ezelőtt Hillary Clintonnak.

A következő hetekben a járvány, annak kezelése és az elmúlt hónapok politikai konfliktusai még előhívhatnak olyan szavazókat, akik egyelőre rejtőzködnek - figyelmeztetett Varga Gergely.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×