eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Angela Merkel német kancellár érkezik az EU-tagországok állam- és kormányfőinek a következő keretköltségvetéssel foglalkozó rendkívüli csúcstalálkozójára Brüsszelben 2020. február 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/AFP/Ludovic Marin

Németország kézbe veszi az EU irányítását: "az egyben tartás a tét"

A második világháború óta szembejött legnagyobb feladat megoldására kell vállalkoznia az unió szuperállamának soros elnökként - mutat rá Kiss J. László egyetemi tanár.

Heroikus feladat előtt áll az új német uniós elnökség - véli Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. Németország július elsején veszi át a stafétát a horvátoktól, és a szakértő szerint gyakorlatilag az unió egybentartásáért kell dolgoznia.

"Precedens nélküli helyzetben vagyunk. A sajtóban elemzők arra a helyzetre emlékeztetnek, mint amikor a francia és a holland választók leszavazták az uniós alkotmányt; akkor a német elnökség tudott találni egy olyan megoldást, amellyel a Lisszaboni szerződésbe átmentették a leszavazott alkotmány legfontosabb pontjait, és a költségvetést is sikerült megmenteni. De a mostani helyzet jóval drámaibb" - figyelmeztetett Kiss J. László, aki szerint komoly a tét, szociálisan és gazdaságilag is össze kell fogni az uniót.

Az elmúlt évek folyamatában - mint a szakértő rámutat - Németország komoly fiskális fegyelemmel a háta mögött ráadásul eltávolodott a "mindenki a saját adósságáért felel" szemlélettől, ezzel átlépte saját árnyékát, és lényegében az európai integráció "közös eladósodás útján történő" megvédésének az élharcosává vált, figyelembe véve, hogy

hogyan lehet a költségvetést megoldani most, illetve létrehozni az európai újjáépítési alapot.

Kiss J. László ugyanakkor úgy látja: nemcsak a koronavírus-válságra vagy a költségvetési konfliktusokra, de olyan golbális problémákra is választ kell találni, mint a klímavédelem.

"Heroikus feladat előtt áll Németország, Angela Merkel is azt mondta, a második világháború óta ilyen kihívás előtt nem volt az állam" - mutatott rá.

Kiss J. László szerint ahhoz, hogy az unió "egy hangot beszéljen", önmagát kell először pályára állítania, de "erre a feltételek most nem a legjobbak", először az európai nemzetgazdaságokat kell konszolidálni és egy új startot kell venni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×