eur:
394.5
usd:
364.46
bux:
71150.53
2024. július 8. hétfő Ellák
A Hagibisz tájfun által generált hatalmas hullámok a Tokiótól délkeletre fekvő Mie prefektúrabeli Mihamában, Honsú szigetén 2019. október 12-én. A trópusi vihar következtében legkevesebb egy ember életét vesztette, négy megsebesült. A tájfun miatt a rögbi világbajnokság két meccsét is törölték, valamint a Formula 1-es japán nagydíj kvalifikációs futamát is szombatról vasárnapra tették át, és szombaton minden rendezvény elmarad a szuzukai pályán. Tokióban zárva tart az üzletek, éttermek, gyógyszertárak többsége. Nem fogad és nem indít légi járatokat a tokiói Haneda nemzetközi repülőtér.
Nyitókép: MTI/EPA/Franck Robichon

Sokba fog kerülni a Hagibisz okozta károk helyreállítására

Japán 6,5 millió dollárt szán a Hagibisz tájfun okozta károk helyreállítására - jelentette be Abe Sindzó kormányfő.

A pénzt azon a területen használnák fel, ahol az utóbbi évtizedek egyik legerőteljesebb trópusi vihara pusztított. Élelmiszerre, vízre, ideiglenes illemhelyekre és fekvőhelyekre költenék. A kormány fontolóra vette pótköltségvetés összeállítását, hogy támogassa a helyreállítási erőfeszítéseket.

Az ország középső és északkeleti részében a különféle mentőegységek és a honvédelem mintegy 11 ezer tagja segédkezik a munkálatokban.

Az NHK közszolgálati tévé és rádió szerint a hétvégén az országra lecsapó

tájfunban 74-en meghaltak, 11 embert pedig eltűntként tartanak nyilván, a sérültek száma 224.

A vihar rekord mennyiségű csapadékkal járt, nagy területeken árvizeket és földcsuszamlásokat okozott.

A kormány adatai szerint 19 prefektúrában 52 folyó partfala leomlott, 170 földcsuszamlás és sárlavina alakult ki. Több mint 14 ezer épületet öntött el az ár, ebből 1100 súlyosan megrongálódott. Mintegy 4400 ember tartózkodik 188 ideiglenes menhelyen.

A klímaváltozás Japánt sem kíméli. Idén júliusban a viharos esőzések az ország nyugati részén árvizeket és földcsuszamlásokat okoztak, több mint 220-an meghaltak. Három évtizede nem volt ennyi halálos áldozata a szélsőséges időjárásnak, ami hőhullámokkal egészült ki. A tájfunokkal érkező rekord mértékű hőségben tavaly júliusban, az előző évhez képest megháromszorozódott, és elérte a 1032 főt a hőgutában és a hőséggel kapcsolatos betegségekben meghaltak száma - derült ki a kormány adataiból.

Címlapról ajánljuk
Németország szerint Európa nyert Franciaországban, de a káosz korszaka jön

Németország szerint Európa nyert Franciaországban, de a káosz korszaka jön

Német kormánypárti és konzervatív ellenzéki visszafogott derűláttással értékelték a francia nemzetgyűlési választások eredményét. Általános megítélés szerint az eredmény jó hír Európának, ugyanakkor Franciaország nehéz időszak előtt áll. Eltérő ugyanakkor Emmanuel Macron szerepének megítélése.

Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.09. kedd, 18:00
Kalas Vivien
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense
Vegyes zárás az amerikai tőzsdéken

Vegyes zárás az amerikai tőzsdéken

Jelentősen alulteljesítő ma az egyébként vegyes európai hangulatban a magyar tőzsde, miután a kormányinfón ma bejelentették, hogy új különadókat vezet be a kormány. A bankszektorban nem változik a bankadó mértéke, de megemelik a tranzakciós illetéket és "devizaváltási illeték" néven egy teljesen új adót is kivetnek. "Az energiaszektorra és a multinacionális cégekre kivetett extraprofitadó – ide értve a kiskereskedelmi adót is – nem csökken" - derült ki a mai kormányinfón. A bejelentések hatására nem meglepő módon esik az OTP és a Mol árfolyama.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×